Bacon i airfryer: Slik får du et godt resultat!

Bacon fra airfryer

Å tilberede bacon i en airfryer trenger faktisk ikke være så vanskelig som noen skal ha det til. Med noen enkle kjøreregler på plass, kan du lage perfekt bacon i airfryeren – gang på gang!

Det er ikke mange år siden airfryer var et helt ukjent begrep for meg. Det gjaldt også de andre her i redaksjonen. I løpet av kort tid har interessen for airfryers skutt i været, og våre testeksperter har naturligvis testet flere ulike airfryers.

Et tema vi i redaksjonen lenge har hatt lyst til å skrive om er bacon i airfryeren. Bacon i stekepanna er jo ganske så enkelt. Sett på litt høy varme, vent til baconet er sprøtt og godt, og vipps – du er ferdig.

Bacon i en airfryer blir et helt annet tema. Det er ikke nødvendigvis vanskeligere (kan faktisk være enklere), men du bør ha litt kunnskap på forhånd for å få det aller beste resultatet. I denne artikkelen gir vi deg noen enkle kjøreregler som gir deg perfekt bacon i airfryeren – gang på gang!

Ikke kjøpt airfryer enda? Disse har vi testet

Cosori Premium Smart Test
Cosori Premium Smart er blant airfryerne vi har testet. Denne leveres med eget matlagingsprogram for bacon!

Kanskje har du allerede kjøpt en airfryer, og lurer bare på hvordan du skal lage bacon i den. I så fall er det bare å hoppe rett til neste avsnitt. Om du derimot fortsatt er på utkikk etter en airfryer, har vi noen konkrete tips til deg.

For å få god oversikt over hvilken airfryer du bør velge, anbefaler vi at du tar en titt på de ulike airfryerne vi har testet. Vi har testet både Cosori Dual Blaze, budsjettvalget Kyvol Premium Smart og den kjente Cosori Premium med appstyring.

I tillegg til disse testene, har vi også publisert en fullstendig test av de mest populære airfryerne på markedet i samarbeid med vårt partnernettsted, GetFitness.no. Den komplette airfryer-testen kan du lese her.

Først og fremst: Tynne eller tykke baconskiver?

Alle har sine egne preferanser når det kommer til bacon. Noen rett og slett digger tykke baconskiver, mens andre vil ha tynnere skiver som man nesten kan se tvers i gjennom. Valget mellom tynne og tykke baconskiver har faktisk også en god del å si for hvordan baconet bør tilberedes.

Her kan du egentlig velge fritt

Uansett hva du foretrekker, er det aller viktigste at du faktisk blir fornøyd med resultatet. Sagt med andre ord – baconet bør bli stekt til perfeksjon. De aller fleste airfryers takler heldigvis både tynne og tykke baconskiver.

Her kan du altså velge helt fritt. Bare husk at tykkelsen på skivene har en del å si for hvor lenge baconet bør tilberedes.

Bacon i airfryeren: Dette er fremgangsmåten

info

Det å steke bacon i en airfryer er ikke vanskelig. Du må kun velge riktig temperatur og steketid. Med de aller fleste airfryerne er det også slik at du må snu maten underveis. Vanskeligere er det faktisk ikke.

Akkurat som med bacon i stekepanna, er det heldigvis enkelt å jobbe med bacon i airfryeren også. Her gjelder det bare å følge noen helt enkle instruksjoner, og vi lover deg at resultatet blir mer enn godt nok.

Samtidig er det greit å ha i bakhodet at ikke alle airfryere er helt like. Om du ikke får et helt perfekt resultat første gang, er det bare å tilpasse litt til neste gang. Det er null problem.

Latt baconet ligge litt for lenge? Da kan du bare korte ned steketiden. Er baconet litt mykere enn slik du vil ha det? Da er det bare å øke steketiden littegranne!

Husk å forvarme airfryeren

Akkurat som med en stekeovn, er det spesielt én regel du bør følge når du skal tilberede bacon i airfryeren. Dette er en gyllen regel du bør følge uansett.

Regelen er simpelthen å forvarme airfryeren. Ved å legge baconet i airfryeren når den har oppnådd ønsket temperatur vil du utvilsomt kunne få et bedre resultat. Baconet vil da stekes på jevn varme gjennom hele steketiden, i steden for at den varmes opp langsomt.

Når det kommer til selve temperaturen bør du sikte deg inn på relativt høy temperatur – omtrentlig 175 til 200 ℃. Om du liker litt sprø bacon bør du sette temperaturen nærmere 200 grader, mens temperaturen kan være noe lavere om du vil ha litt mykere skiver.

Pass på hvordan du plasserer baconet

Det kan jo være litt fristende å legge baconskivene rett inn i airfryeren når den først har blitt varmet opp. Det er riktig nok enkelt å tilberede bacon i airfryeren, men riktig så enkelt er det altså ikke.

Her gjelder enkelt og greit samme regel som i stekepanne. Baconskivene må fordeles jevnt utover i airfryeren, og du må ikke stable baconskivene oppå hverandre. Det sier jo egentlig seg selv – pleier du å stable 2 – 3 baconskiver over hverandre i stekepanna? Neppe!

Steketiden vil variere

Mange lurer på hvor lenge man bør steke bacon i en airfryer. Her avhenger det rett og slett av hvor tykke baconskivene er.

Steketid for tynne skiver

For tynne baconskiver anbefaler vi en steketid på omtrentlig 7 – 9 minutter. Her kommer det an på hvordan du vil ha baconet ditt. Noen liker mykere baconskiver, mens andre vil ha bacon som nesten er like crispy som potetgull.

  • Mykere bacon: Her holder det stort sett med omtrentlig 7 minutter.
  • Crispy bacon: La baconet ligge i airfryeren i omtrentlig 8 til 9 minutter.

Steketid for tykke skiver

For tykkere baconskiver vil steketiden naturlig nok bli litt lengre. Det er ikke mange minuttene det er snakk om, men for å få best mulig resultat må du rett og slett klare å vente noen ekstra minutter før du setter tenna i det nystekte baconet.

  • Mykere bacon: Med tykke baconskiver anbefaler vi en steketid på omtrentlig 9 – 10 minutter.
  • Crispy bacon: Tykke baconskiver er naturligvis de som må stekes lengst. Her snakker vi omtrentlig 11 – 12 minutter. Veldig tykke skiver kan ta helt opp til 15 minutter.

Ikke glem å snu baconet underveis

Her gjelder nøyaktig samme kjøreregler som når du steker bacon i stekepanna. Du bør snu baconet underveis. Med mindre du bare vil ha bacon som er stekt på den ene siden, da. Vi tviler!

Regelen om å snu baconet underveis gjelder for øvrig kun for de fleste airfryers. Noen av de mest avanserte modellene på markedet, slik som Cosori Dual Blaze, leveres med doble varmeelementer. I praksis betyr det at maten stekes både fra under- og oversiden samtidig. Resultatet blir da at du ikke trenger å snu maten underveis.

Sjekk om airfryeren har eget program for bacon

Så langt har vi forklart hvordan du går frem for å steke bacon i airfryeren manuelt. Med en nyere airfryer er det faktisk ikke sikkert du trenger å ta hensyn til dette i det hele tatt.

Flere av airfryerne på markedet leveres nemlig med innebygde programmer, tilpasset ulike matvarer, inkludert bacon. Hvis airfryeren du har kjøpt har en slik funksjon, kan den automatisk justere både tid og temperatur for deg for best mulig resultat.

Et eksempel på en airfryer som har et eget program for bacon er Cosori Premium Smart, som vi også har testet. Du kan lese testen av Cosori Premium Smart her.

Tips for ekstra sprø bacon

Om du er av de som digger sprø bacon (som de aller fleste gjør), har vi noen enkle tips som vil gjøre resultatet enda bedre.

  • Tørk gjerne av overflødig fuktighet fra baconet før du legger det i airfryeren.
  • Som nevnt bør du plassere skivene jevnt inne i airfryeren. Unngå å stable flere baconskiver over hverandre.
  • Du kan prøve deg frem med en liten mengde maismel. Maismelet drysses over baconet før det legges inn i airfryeren.
  • Husk å snu baconet underveis. De smarteste airfryeren gir beskjed når det er på tide å snu maten, mens du med toppmodellen Cosori Dual Blaze ikke en gang trenger å snu baconet.

Bacon i airfryeren: Kort oppsummert

Å tilberede bacon i en airfryer er heldigvis ganske så enkelt. Med riktige forberedelser kan resultatet bli minst like bra som med bacon i stekepanna.

Når du skal tilberede baconet må du vurdere hvor tykke skiver du bruker, og justere både temperatur og steketid deretter. Enkelte airfryere har egne programmer for tilberedning av bacon, som gjør det hele til en mye enklere prosess.

Lykke til med matlagingen!

Kilder

Avatar

Anders

Anders står stødig som en av hjemoghage.no's mest pålitelige testeksperter. Med mange års erfaring, vet Anders nøyaktig hva man skal se etter i produktene. Enten han baserer seg på erfaringer fra andre forbrukere eller dykker dypt inn i egne tester, danner han seg alltid et godt bilde av produktene.