Planter på soverommet: Bedre innemiljø?

arekapalme

Ønsker du deg planter på soverommet, men er usikker på hvilke som er anbefalt? Lurer du på om det er sant at planter på soverommet gir bedre innemiljø og nattesøvn?

I denne artikkelen gir vi deg svar på det du lurer på om planter på soverommet!

Planter på soverommet: Godt for trivselen

Du har kanskje hørt at planter renser luften og gir bedre innemiljø, og at du derfor bør ha planter på soverommet?

I følge nyere forskning, er naturlig ventilasjon langt mer effektfullt på inneklimaet enn grønne inneplanter. Myten om at stueplanter har effekt på inneklimaet stammer fra et NASA-eksperiment fra 1989. Den gangen ble det konkludert med at grønne planter var gode luftrensere og at de også kunne fjerne kreftfremkallende kjemikalier i luften.

Grunnen til at dette eksperimentet i senere tid har blitt skrotet, er at det ble utført i et forseglet kammer i et laboratorium. Dette kan altså ikke sammenlignes med innemiljøer vi normalt oppholder oss i.

Skal grønne planter ha noe effekt på innemiljøet, må man ha 10 planter per kvadratmeter, og da hadde vi jo ikke hatt plass til senga!

Likevel er det ikke helt bortkastet å ha planter på soverommet. For selv om vi jo lukker øynene når vi sover, er det viktig at soverommet er innbydende. I likhet med at det er visse farger som fremmer god søvn, er det også viktig at rommet er ryddig og koselig.

Stjeler plantene oksygen fra meg?

Dette er en annen myte vi ofte hører, som heller ikke stemmer. Mens mennesker i snitt bruker 3 % av oksygenet i rommet, forbruker plantene faktisk bare cirka 0,1%.

Du trenger med andre ord ikke å være redd for at du ikke får nok oksygen i løpet av natten.

Hvilke planter kan jeg ha på soverommet?

Du kan ha de aller fleste grønne planter på soverommet. Likevel er jo dette et rom som er mørkt store deler av døgnet, så det er lurt å ha planter som ikke trenger mye lys. I tillegg bør du velge planter som ikke avgir allergener.

Vi velger her å ta utgangspunkt i plantene som har vært kjent for å rense luften, da disse i tillegg er allergivennlige.

Aloe Vera

Aloe Vera

Aloe Vera-planten er helt genial. Her får du nemlig en lettstelt plante som også har helende effekt. Skulle du for eksempel bli solbrent eller få en mild forbrenning, kan du smøre på litt aloe vera for lindring.

Aloe vera-planten er i tillegg en tropisk sukkulent. Med det menes at den lagrer vann for tørrere tider. Det betyr at den ikke må vannes mer enn et par ganger i måneden om våren og sommeren. I de kaldere årstidene kan den vannes enda sjeldnere.

Bjørkefiken

Bjørkefiken

Bjørkefiken må ikke forveksles med bjørk og inneholder altså ikke bjørkepollen. Denne stueplanten hører til morbærslekta.

Dette er en flott og hardfør plante med grønne, blanke blader. Den trenger lys, så det er viktig at du trekker fra gardinene på dagtid. Planten trenger ikke vann før jorden har tørket nesten helt ut, så det er ikke helt krise om du glemmer den noen dager.

Svigermors tunge

Svigermors tunge

Svigermors tunge er en art i gruppen bajonettplante. Det er litt usikkert hvor den har navnet fra, men det kan hende den peker mot fordommen om at svigermødre har en skarp og spiss tunge, lik utseendet på bladene.

Dette er en plante som ikke skal vannes ofte. Først når jorden er helt tørr, kan du gjennomvanne jorden. Svigermors tunge blir veldig glad om du gir den ekstra plantenæring annenhver uke i sommerhalvåret!

Bregne

Bregne

Bregner ble lenge sett på som en av de beste luftrensende plantene. Så hvis du ikke er overbevist om at plantenes luftrensende egenskaper er en myte, er dette et fint valg. Andre forbinder bregner med ugress, noe som egentlig er litt synd når man ser hvor dekorativ den er.

Denne planten er hardfør og passer derfor godt inn på soverommet. I tillegg finnes den i mange ulike sorter, så her kan du finne den bregnen du liker best. Bregner trives best i fuktig jord, men innendørs kan den gjerne tørke opp litt.

Arekapalme

arekapalme

Arekapalmen kan gi et nydelig, nesten eksotisk lys på soverommet. Her har du en plante som ikke liker seg i direkte sollys, og derfor er godt egnet til soverommet. Stammen er nesten gullskimrende og bladene kan minne om fjær. Derfor går Arekapalmen også under navnene fjærpalme og gullpalme.

Planten liker best kalkfattig vann. Du kan bruke regnvann eller springvann som har stått i ett døgn. I sommerhalvåret bør den holdes fuktig, mens du om vinteren kan la den tørke lett ut.

Ananasplante

Ananasplante

Dette er en dekorativ og eksotisk plante, som er lett å ta vare på. Ananasplanten trives i lys, men må ikke stå i direkte sollys.

Planten har smale blader i en rosett og en fin ananas på stengel. Selv om planten er i slekt med spiselig ananas, må du ikke spise denne. Nyt heller den gode duften fra frukten, som holder seg i mange måneder.

Det er ikke så lett å få den til å blomstre på nytt, men det er enkelt å ta stiklinger av den!

La soverommet innby til god søvn

Selv om vi kanskje skuffet deg med å avkrefte myten om luftrensende planter, håper vi likevel du fant inspirasjon. Du kan med god samvittighet stikke innom plantesenteret og kjøpe deg noen planter til soverommet.

For selv om utlufting er den beste måten å få ny, frisk luft i rommet, vil du med planter og duse farger få et soverom som er koselig å komme inn i. Og et koselig rom vil gi deg bedre søvn.

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social