Dette er fargene som passer til grått

Grønne planter og grå

Er tiden inne for å oppgradere litt i hjemmet? Da er sjansen stor for at du må finne noen farger som passer godt til grått!

Til tross for at lyse og energiske farger har blitt mer populært, er fortsatt den trygge gråfargen veldig vanlig å se rundt om i norske hjem. Den er jo tross alt så nøytral og tidløs at man nesten ikke kan feile.

Kanskje har du malt kjøkkenet i en nøytral gråfarge, og trenger noen vibrante farger for å livne opp litt? Eller kanskje du har valgt en grå mikrosement på badet, hvor du ser at det er behov for et litt mer energisk uttrykk?

Uavhengig av hvor i huset du befinner deg, kommer våre tips godt med når du skal livne opp med noen mer eksentriske farger enn grå!

Grått passer til de aller fleste farger

Heldigvis er det relativt enkelt å finne farger som passer til grått. Det er likevel noen små «regler» du bør være klar over. Grånyansen du har valgt vil i stort sett alle tilfeller legge føringen for hvilke farger du kan velge.

Et generelt tips er å basere valgene utifra hvilken undertone gråfargen har. Dersom du har valgt en gråfarge med blå undertone, vil fargen oftest kunne kombineres med blått. Om undertonen er grønn, vil gråfargen stort sett stå bra til grønt. Ved å velge en kontrastfarge som matcher vil du bedre fremheve undertonen i gråfargen. Resultatet blir ofte at gråfargen oppfattes som mer livlig.

Det vil likevel ikke si at du må holde deg til den fargen som matcher undertonen i gråfargen. La oss se nærmere på noen farger som passer fint til grått!

Hvit

Hvit og grå farge på badet

Å kombinere hvitt med grått er en av de tryggeste valgene du kan gjøre. Det er jo tross alt ikke uten grunn at hvit og grå er en så populær kombinasjon. Kombinasjonen gir et klassisk uttrykk, og det er nesten umulig å feile.

Vi liker spesielt godt å kombinere en lys gråfarge med en tydelige og skarpe hvite detaljer. Dette gir et klassisk og tidløst design, og er samtidig vanlig å se i mange skandinaviske hjem.

Når du skal velge farger er det viktig å ha en ting i bakhodet. Om du kun velger hvitt og grått kan rommet fort fremstå som litt kaldt. I slike tilfeller kan det jo være en god ide å dekorere med litt varmere farger, slik at rommet blir mer innbydende og hjemmekoselig.

Blå

Mørk blå kombinert med grått

En annen farge som passer fint til grått er blå. Om du er på utkikk etter en farge som står til nesten alle grånyanser er valget enkelt. Marineblå!

Kombinert med en lys gråtone vil marineblå gi en varmere følelse i rommet. Dersom du kombinerer med en mørkere gråtone vil uttrykket raskt bli mer dramatisk. Personlig foretrekker vi å kombinere med lyse gråtoner, da den mørke kombinasjonen raskt kan bli litt for mye. Dette er for øvrig kun vår mening. Marineblå fungerer så absolutt også sammen med mørke gråtoner!

Lyseblå vegger med grått interiør

Det er ikke bare marineblå som står godt til grått. Lyse blåfarger, til og med turkis, kan stå svært godt til grått. Bare ta en titt på bildet over. Kombinasjonen av den lyseblå veggen og de lyse gråtonene gir et livlig og energisk uttrykk i rommet. Absolutt noe å vurdere for deg som er glad i eksentriske farger!

Grønn

Grønne fronter på et grått kjøkken

Vi kan vel trygt si at det er mye skog i Norge, samtidig som vi har lange tradisjoner med bonde- og gårdsliv. En dyp grønnfarge gir assosiasjoner til naturen, og man får rett og slett en norsk følelse av det hele.

Mørk grønn står også godt til hvitt. Vi simpelthen elsker kjøkkenet på bildet over. Her ser man en smart kombinasjon av grå, hvit og grønn. Det gir et beroligende og naturlig uttrykk, og er et perfekt valg for deg som trives ute i naturen.

Grønne planter og grå

Det er for øvrig ikke bare mørk grønn som står godt til grå. Samtidig er du jo heller ikke begrenset til at du bare kan leke deg med møbler og maling. Grønne planter er et flott tilskudd til så godt som alle boliger. Sammen med grått blir den nydelige grønnfargen fra plantene enda mer fremtredende.

Bare se på planten som henger ved siden av bildene. Den grønne planten blir svært tydelig, og tilfører utvilsomt noe mer til rommet!

Sort

Grå og svart interiør

Sort er nok ikke den fargen som er mest brukt her i Norge. På mindre møbler og bokhyller er det nok vanlig, men det er hvertfall ikke ofte vi ser at sort er den dominerende fargen.

Utfordringen med å kombinere sort og grått er at det rett og slett kan bli for mørkt og trist i rommet. Gjort riktig er det likevel lite som ser så eksklusivt ut som sort og grått. Med noen få innslag av lysere elementer i rommet kan du også unngå at det blir for mørkt.

Soverommet på bildet er et knallgodt eksempel på hvordan man kan innrede med sort og grått. Den relativt lyse gråfargen bryter godt opp, og man ender opp med et luksuriøst og eksklusivt uttrykk.

Rød

Gråfarge med røde detaljer

Om du er på utkikk etter et mer dramatisk uttrykk kan rød være fargen for deg. Røde detaljer i rommet blir raskt et blikkfang, og det er ikke mye man trenger.

Rød er jo tross alt en lidenskapelig farge. Fargen forbindes ofte med både sinne, skjønnhet og fare. I noen kulturer forbindes faktisk rødt med lykke.

Etter vår mening er lyse rødtoner både stimulerende og energirike, og tar seg godt ut i rom hvor man vil ha en livlig stemning, slik som eksempelvis i stuen. Om du ønsker en mer behagelig og rolig atmosfære anbefaler vi at du går for dypere rødtoner.

Om du er glad i litt eldre retro-stil er også rødt et fantastisk godt valg!

Gul

Gule detaljer på et grått kjøkken

Mange er litt redd for å bruke gule farger i hjemmet. Det kan jo fort bli litt «glorete», spesielt om det er andre sterke farger i samme rom. Om du ser etter en farge for å bryte opp den litt kjedelige og triste gråfargen, kan gul likevel være et godt valg.

Den lyse gulfargen gir assosiasjoner til solen, og symboliserer både glede og energi. Hva med å lakkere frontene på kjøkkenet i gult, med høy glansgrad? Vi synes hvertfall det er stilig!

Kilder

Avatar

Hege

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.