Planter som ikke trenger mye lys

Fredslilje

Ikke alle årstider gir like mye sollys som det er på sommeren. Fortvil ikke. Faktisk finnes det planter som trenger svært lite lys for å overleve!

Når man bor i Norge må man bare leve med at noen årstider er mørkere enn andre. Dette går selvfølgelig utover plantene, som er helt avhengige av lys for å overleve.

Kanskje har du noen mørke kroker i hjemmet du helst skulle ha dekorert med noen fine grønne planter. Eller kanskje du har lyst til å få inn noen planter på badet, hvor det ofte ikke er et eneste vindu.

Plantene vi viser deg i denne artikkelen kan overleve med mindre lys enn mange andre. Det er faktisk mulig å innrede med planter, også i de mørkere områdene av boligen!

1. Smaragdpalme (Zamioculcas zamiifolia)

Smaragdpalme

Det er ikke uten grunn at smaragdpalmen ofte omtales som en garderobeplante. Smaragdpalmen er en robust og hardfør plante, som stort sett klarer seg selv.

Smaragdpalmen overlever selv om lysforholdene er veldig dårlige. Man kan nesten sette den helt innerst i garderoben, og fortsatt blomstrer de flotte, fine bladene. Den krever rett og slett minimalt med lys!

Likevel er det jo litt du må gjøre for at planten skal overleve. Smaragdpalmen trives best i blomsterjord. I motsetning til mange andre planter trives den også dårlig når den får for mye lys. Smaragdpalmen har også den fine egenskapen at vannet lagres i røttene. Du bør derfor passe på at du ikke gir planten for mye vann.

Temperaturen er også av betydning. Smaragdpalmen kan stå ute (så lenge den ikke får for mye sollys og vann). Når temperaturen kryper under 15 grader kan det for øvrig være greit å ta planten inn igjen.

2. Philodendron

Philodendron

Philodendron har sin opprinnelse fra tropiske strøk i Amerika. Derfor er det jo litt rart at den faktisk ikke bør plasseres direkte i sollys.

Ulikt hva mange tror er ikke philodendron en enkelt plante. Philodendron-slekten består av omtrent 450 ulike arter. Artene som har mørke toner i bladene trenger faktisk ikke mye lys for å overleve.

Et eksempel på dette er philodendron scandens, som ofte omtales som treklatrer. Denne har mørkegrønne blader, og trenger lite sollys for å overleve.

Siden planten har sin opprinnelse fra tropiske strøk bør den ikke stå i temperaturer under 15 grader.

3. Sjømannstrøst (Aglaonema)

Sjømannstrøst

Sjømannstrøst, også kalt aglaonema, trives best i mørkere områder av boligen. Planten har sin opprinnelse fra Filippinene. Her vokser den faktisk vilt ute i naturen!

For å få det beste resultatet bør du bruke en kalkfattig jord. Det er viktig at du jevnlig fukter jorden, men ikke fall for fristelsen ved å gi den for mye vann. Sjømannstrøst trenger ikke spesielt store mengder vann for at den skal trives!

Som med andre planter som trenger lite lys, mistrives også sjømannstrøsten i direkte sollys. Dette er ikke planten du bør ha midt ute på verandaen, med andre ord!

4. Calathea

Calathea

Hvem beundrer vel ikke de flotte og mønstrede bladene til Calathea? Den har hvertfall blitt en favoritt her i hjemmet!

Ulikt fra mange av de andre plantene i denne artikkelen, trenger Calathea litt mer lys for å overleve. Planten bør likevel ikke plasseres i direkte sollys, og du bør derfor unngå å sette den midt i solsteiken på sommeren. Ikke bare tar Calathea seg godt ut i vinduskarmen – den trives også godt i indirekte sollys!

Planten har sin opprinnelse fra jungelen i Syd-Amerika, og foretrekker derfor en relativt høy temperatur. Generelt sett bør planten oppholde seg i områder hvor temperaturen er over 18 grader.

5. Kongebegonia (Begonia Rex)

Kongebegonia

Finner man en mer spennende plante enn Kongebegonia? Vi alle har ulik smak, men vi elsker hvertfall de unike og spennende fargene på bladene.

Kongebegonia passer perfekt som en høstplante. Dette er både på grunn av fargene, og at den trives godt uten mye sollys. På sommeren bør du beskytte planten mot direkte sollys, da den rett og slett ikke trives i slike omgivelser.

En del lys må likevel Kongebegoniaen få for at den skal blomstre på best mulig måte. Planten liker mye indirekte lys, og er derfor et naturlig valg i vinduskarmen. På vinterstid bør du også se til at inneluften ikke blir for tørr, da Kongebegoniaen trives best i litt fuktige omgivelser.

6. Monstera

Monstera

Monstera var en svært populær plante på 70-tallet, og har på ny gjort sitt inntog i norske hjem. Planten kalles ofte for vindusblad, og vi simpelthen elsker de vakre og hullete bladene.

Monsteraen er lettstelt, og er derfor et perfekt valg for deg som ikke har veldig grønne fingre. Du bør være sparsom med både vann og næring. La den gjøre tørke litt mellom hver vanning. For best resultat kan du også spraye bladene med vann med jevne mellomrom.

På sommerstid bør du beskytte planten mot direkte sollys. Den trives rett og slett ikke i slike omgivelser. Litt lys må den likevel ha, og på vinterstid kan du gjerne sett den i vinduskarmen.

For å finne ut om Monsteran får for lite lys kan du ta en titt på bladene. Om bladene ikke har splittet seg opp er det et typisk tegn på at den trenger litt mer lys!

7. Fredslilje (Spathiphyllum)

Fredslilje

Fredsliljen – en skikkelig klassiker. Planten er lettstelt, og det er lite som skal til for at den trives.

Fredsliljer bør vannes regelmessig, men du kan gjerne la jorden tørke opp litt mellom hver gang du vanner. For at den skal blomstre best mulig bør den ha litt lys. Samtidig bør du for all del ikke plassere den midt i solsteiken. Dette er en plante som trives best med litt indirekte lys!

Temperaturen bør ikke være under 16 grader. På høsten er det derfor en god ide å flytte fredsliljen innendørs!

Slik lykkes du med planter uten mye lys

Å plassere plantene innendørs er faktisk ikke så vanskelig som mange skal ha det til. Som vi har sett i denne artikkelen dreier mye seg om å velge de riktige plantene. I mørkere rom er det desto viktigere at man velger planter som ikke trenger mye lys.

En generell tommelfingerregel er at mørke planter trenger mindre lys. Her er det altså snakk om grønntonen på bladene. Om grønntonen er litt mørkere, kan det være en god indikasjon på at planten ikke har behov for veldig mye lys.

Alle planter trenger jo litt lys for å overleve. Derfor kan det være greit å plassere plantene nær et vindu. På denne måten sikrer du at plantene får litt indirekte sollys gjennom dagen. Om det er veldig dårlige solforhold kan du eventuelt gå til innkjøp av et vekstlys.

Kilder

Avatar

Hege V

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.