Bredbånd Best i Test 2023: Beste Internett-leverandør

Bredbånd best i test illustrasjon

Det å velge riktig internett-leverandør er ikke akkurat den enkleste oppgaven. I denne artikkelen gir vi deg god oversikt over markedet, og gode råd for hvordan du kan sammenligne de beste internett-leverandørene der du bor.

Bredbånd. Internett. Kjært barn har mange navn. I løpet av de siste tiårene har så godt som alle husstander fått en eller annen form for internett-tilknytning. Samtidig er det vel lite det norske folk er mer avhengig av i hverdagen enn internett. Kaffe, kanskje..?

Det kommersielle markedet har naturligvis også bemerket seg at internett er noe man bare ha. Etter hvert som årene har gått har det dukket opp flere og flere internett-leverandører, og det er fort gjort å gå seg vill i den enorme jungelen av tilbud. Det å velge riktig leverandør av bredbånd er rett og slett ikke alltid så enkelt. Både hastighet, pris, forbruk, stabilitet, aksesstype og kundeservice er viktige faktorer ved valg av internett-leverandør.

Orker du ikke å lese hele artikkelen?

I vår kåring er det Ice som kommer definitivt best ut i kundeundersøker og via forbrukerportaler. Ice leverer mobilt bredbånd med stabil dekning, og har per dags dato en dekningsgrad på 94% i Norge. Utrullingen av 5G-nettet er i full gang i hele 21 byer. Vi kan derfor trygt anbefale Ice som en pålitelig leverandør av mobilt bredbånd!

Ice logo

Ice.no

Kåret til Norges beste mobile bredbånd!

I denne artikkelen får du en god oversikt over flere av de største internett-leverandørene, og vi gir deg samtidig råd for hvordan du kan finne det beste bredbåndet der du bor.

Obs: Resultatene fra Norsk Kundebarometer 2023 er nylig publisert. Ice rykker opp på førsteplass, mens Altibox står stødig som den beste leverandøren av fast bredbånd.

De beste internett-leverandørene: Best i Test

Ice – Best i test for mobile bredbånd!

Ice Logo

Siden den spede oppstarten i 2003 har Ice fått over 650.000 kunder på landsbasis. Ice bygger til stadighet ut sitt eget mobilnett, ice+, og har per dags dato plassert ut over 1.800 basestasjoner.

De 1.800 basestasjonene gir en dekningsgrad på over 94%, og mobilnettet er under kontinuerlig utbygging. Samtidig er Ice godt i gang med utbygging av 5G-nettverket i Norge.

Bredbåndsløsningene fra Ice leveres utelukkende via trådløs teknologi, nemlig mobilt bredbånd. Ice tilbyr ikke aksess via xDSL eller fiber, men har til gjengjeld gode priser på sine abonnementer.

Ice Erfaringer – Resultater

  • Bytt.no: 3.62 / 5 (3746 anmeldelser)
  • Trustpilot: 1.7 / 5 (244 anmeldelser)
  • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 80.8 / 100
  • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 86.6 / 100
  • Epsi (Kundetilfredshet): 73.7 / 100
  • Kundeserviceprisen: 92.0 / 100
  • Vektet gjennomsnitt: 80.6 / 100
Ice logo

Ice.no

Kåret til Norges beste mobile bredbånd!

Altibox – Best i test for fast bredbånd!

Altibox Logo

Altibox er Norges nest største leverandør av faste bredbåndsløsninger, og var faktisk den første leverandøren av fiberbredbånd til privatmarkedet i Norge. Innen 2017 hadde selskapet fått over 500.000 abonnenter via fiber, og kundebasen er svært fornøyde. Både NKB (Norsk Kundebarometer) og EPSI har kåret Altibox til den beste leverandøren av fast bredbånd i Norge. Til gjengjeld har for øvrig den gjennomsnittlige vurderingen via Bytt.no falt litt den siste tiden.

I følge EPSI Norge er det faktisk Altibox som har hatt de mest tilfr og fornøyde kundene gjennom de 10 siste årene. Som om ikke dette var nok ble Altibox også kåret til Europas beste fiberoperatør i 2012, og det er derfor ikke vanskelig å forstå hvorfor Altibox har blitt en ledende internett-leverandør i Norge.

I tillegg til selve internettabonnementet kan du også bestille IP-telefoni og TV-pakker via Altibox. Om ønskelig kan TV-pakkene skreddersys med ekstra strømmetjenester, slik som eksempelvis Netflix, Viaplay, TV2 Play og lignende.

En av de største årsakene til Altibox’ store suksess er nok det innovative partnerprogrammet. Partnerne tar seg av selve utbyggingen og vedlikeholdet av fibernettet, mens Altibox har hovedansvaret for produktporteføljen og tjenestene. Resultatet er et fibernett som dekker store deler av vårt langstrakte land, og selv de som bor ute på bygda kan nå endelig få fiber i hjemmet.

Blant abonnementene finner man flere ulike hastigheter. Her kan man få relativt beskjedne pakker med 100 / 100 Mbps, mens det for storforbrukeren er mulig å bestille en hastighet på hele 1000 / 1000 Mbps.

Altibox Erfaringer – Resultater

  • Bytt.no: 2.23 / 5 (293 anmeldelser)
  • Trustpilot: 1.7 / 5 (125 anmeldelser)
  • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 71.7 / 100
  • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 80.0 / 100
  • Epsi (Kundetilfredshet): 66.6 / 100
  • Kundeserviceprisen: Ikke listet
  • Vektet gjennomsnitt: 64.9 / 100
Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

Motta uforpliktende tilbud på bredbånd!

Telenor

Telenor Logo

Telenor Norge inngår i Telenor Group, som i skrivende stund er etablert i 8 ulike land. Med 3.400 medarbeidere fordelt på 23 kontorer i vårt landstrakte land er Telenor utvilsomt den største leverandøren av både internett- og telefoniløsninger i Norge.

Telenor er Norges største tilbyder av både innhold-, telekommunikasjon- og datatjenester. Med et sterkt ønske om å være en ledende pådriver for digitaliseringen av Norge har de i løpet av de siste årene gjort betydelige oppgraderinger og utbygninger av både fiber- og telenettet.

Ulikt mange andre av aktørene på markedet kan Telenor reklamere som en solid totalleverandør av både internett, tele- og innholdstjenester. Her finner man løsninger for både telefoni, TV, bredbånd, fiber og mobilt bredbånd.

I lang tid har Telenor levert internett til sine kunder via det gammeldagse kobbernettet (DSL). Etter hvert som hverdagen til stadighet har blitt mer digitalisert har Telenor nå valgt å skifte fokus over til mer bærekraftige og stabile løsninger. Stikkordene her er det oppgraderte 5G-nettet for mobil og fibernett for de som ønsker fast tilkobling, og Telenor investerer over 5 milliarder kroner til utbygging av mobil- og fibernettet hvert år.

I tillegg til dette tilbyr Telenor gode sikkerhetsløsninger for sine kunder, og vi nevner blant annet Alltid På Nett-garanti og SAFE. Med SAFE vil du motta juridisk hjelp ved ID-tyveri, og du får samtidig varsel direkte fra Telenor om dine personopplysninger har kommet på avveie!

Telenor Erfaringer – Resultater

  • Bytt.no: 1.75 / 5 (545 anmeldelser)
  • Trustpilot: 1.3 / 5 (782 anmeldelser – omfatter også mobil)
  • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 67.6 / 100
  • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 78.0 / 100
  • Epsi (Kundetilfredshet): 62.3 / 100
  • Kundeserviceprisen: 62.0 / 100
  • Vektet gjennomsnitt: 59.9 / 100
Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

Motta uforpliktende tilbud på bredbånd!

Telia (Tidligere Get)

Telia Logo

Telia er et av nordens ledende teknologiselskaper, og tilbyr helhetlige løsninger for sine kunder innenfor både internett, TV, mobil og smart hus-teknologi. Siden oppstarten i 1989 har Telia kommet med mange nyskapende løsninger, og det var blant annet Telia (eller NetCom som det het på den tid) som åpnet verdens første 4G-nett i 2009.

Tradisjonelt sett har Telia kun levert bredbåndsløsninger via mobilnettet. Her har det i all hovedsak vært snakk om mobilt bredbånd, og Telia har i skrivende stund en befolkningsdekning på over 98% for høyhastighets mobildata.

I løpet av sommeren 2018 kom nyheten om at Telia hadde kjøpt opp GET TDC. Dette er for mange det som kun er kjent som bredbåndsleverandøren Get. I 2020 fusjonerte Get og Telia, og endelig kunne Telia også levere bredbåndsløsninger via fastnettet.

De nye bredbåndsløsningene gir deg hastigheter fra 100 – 1250 Mbps, og man finner løsninger for både fiber og hybridfiber.

Telia Erfaringer – Resultater

  • Bytt.no: 1.61 / 5 (555 anmeldelser)
  • Trustpilot: 1.3 / 5 (1029 anmeldelser – omfatter også mobil)
  • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 62.5 / 100
  • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 72.2 / 100
  • Epsi (Kundetilfredshet): 56.2 / 100
  • Kundeserviceprisen: 71.1 / 100
  • Vektet gjennomsnitt: 58.0 / 100
Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

Motta uforpliktende tilbud fra flere leverandører!

NextGenTel

NextGenTel Logo

NextGenTel er en av hovedkonkurrentene til Telenor, og tilbyr DSL- og fiberbredbånd over store deler av landet. I produktporteføljen finner man løsninger for både internett, mobilt & trådløst bredbånd, TV, sikkerhet og fasttelefon.

Om man ser på løsningene for mobilt og trådløst bredbånd benytter NextGenTel seg i realiteten av Telias mobilnett. Her får man altså tilsvarende dekning som man ville gjort med et abonnement direkte fra Telia. Forskjellene ligger i hva som er inkludert i abonnementene.

Det samme kan i stor grad sies om bredbåndsproduktene fra NextGenTel. Som nevnt kan det leveres internett via det gamle kobbernettet, som er eid og driftet av Telenor. I tillegg har NextGenTel i mange områder også tillatelse til å levere fiber via Telenors egne fiberlinjer. Forskjellene blir igjen hva som er inkludert i abonnementene, samt prisnivået.

For å innhente de beste tilbudene fra flere av leverandørene anbefaler vi at du benytter deg av en anbudstjeneste. På denne måten kan du enkelt sammenligne tilbud fra flere leverandører, og velge den løsningen som passer deg best!

NextGenTel Erfaringer – Resultater

  • Bytt.no: 2.32 / 5 (1297 anmeldelser)
  • Trustpilot: 1.9 / 5 (945 anmeldelser)
  • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): Ikke listet
  • Norsk kundebarometer (Lojalitet): Ikke listet
  • Epsi (Kundetilfredshet): 56.6 / 100
  • Kundeserviceprisen: 66.8 / 100
  • Vektet gjennomsnitt: 55.4 / 100
Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

Motta uforpliktende tilbud på bredbånd!

Eidsiva Bredbånd (samarbeider med Altibox)

Eidsiva Bredbånd Logo

Et viktig notat om Eidsiva: Vurderingen av Eidsiva Bredbånd er kunstig lav. De samarbeider med Altibox, som jo har fått knallgode vurderinger. Vurderingsgrunnlaget er, som dere kan se, lavt for Eidsiva Bredbånd.

Eidsiva Bredbånd leverer bredbåndsløsninger til privat- og bedriftsmarkedet over store deler av Østlandet. Med et helt eget nett gis det aksess via enten coax eller fiber. I 2016 inngikk Eidsiva Bredbånd et samarbeid med Altibox. Via Altibox’ partnerprogram har Eidsiva Bredbånd også mulighet til å tilby TV-pakker sammen med sine bredbåndsløsninger.

Eidsiva Bredbånd har hovedkontor på Lillehammer, og tilbyr coax- og fiberløsninger i mer enn 50 ulike kommuner.

Eidsiva Bredbånd Erfaringer – Resultater

  • Bytt.no: 1.75 / 5 (68 anmeldelser)
  • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): Ikke listet
  • Norsk kundebarometer (Lojalitet): Ikke listet
  • Epsi (Kundetilfredshet): Ikke listet
  • Kundeserviceprisen: 67.9 / 100
  • Lavt antall vurderinger: Ja
  • Vektet gjennomsnitt: 51.5 / 100
Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

Motta uforpliktende tilbud på bredbånd!

Brdy

Brdy logo

Brdy er en relativt ny internett-leverandør på det norske markedet. De het tidligere Bigblu. Via leverandørens egne nettsider ser man at Brdy er et internasjonalt selskap som leverer bredbånd til både privatpersoner, bedrifter og det offentlige.

I skrivende stund har selskapet over 115.000 kunder på verdensbasis, og den norske forgreningen har som mål å tilby internett på steder hvor de andre leverandørene ikke strekker til. «Der de andre leverandørene ikke kan tilby skikkelig internett – der finner du oss», som de sier selv.

Felles for samtlige av produktene som tilbys av Brdy er at de er trådløse. Her finner man løsninger som er basert på både mobilnett og satellittbredbånd, og du vil også kunne få fast trådløst bredbånd med Telenordekning.

Dersom Bigblu er helt ukjent for deg, ringer det kanskje noen bjeller om vi nevner Breiband.no. Breiband.no ble kjøpt opp av Bigblu (nå Brdy) i 2016, og den påfølgende navneendringen kom i 2020. Brdy har altså lengre fartstid på det norske markedet enn man skulle tro!

Brdy Erfaringer – Resultater

  • Bytt.no: 2.36 / 5 (253 anmeldelser)
  • Trustpilot: 3.2 / 5 (1 anmeldelse)
  • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): Ikke listet
  • Norsk kundebarometer (Lojalitet): Ikke listet
  • Epsi (Kundetilfredshet): Ikke listet
  • Kundeserviceprisen: Ikke listet
  • Lavt antall vurderinger: Ja
  • Vektet gjennomsnitt: 47.3 / 100
Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

Motta uforpliktende tilbud på bredbånd!

GlobalConnect (tidligere HomeNet)

GlobalConnect logo

GlobalConnect ble dannet ved at bredbåndsleverandøren Broadnet og det dansk-tyske selskapet Globalconnect slo seg sammen. For ikke lenge siden slo Homenet seg sammen med GlobalConnect.

I bunn og grunn er altså HomeNet AS nå blitt til GlobalConnect, og tilbyr på mange måter de samme produktene. Her kan man velge mellom ADSL og VDSL (kobbernett), samt tilkobling via fiber. Ulikt mange andre fiberleverandører drifter GlobalConnect et helt eget fibernett, og man finner kunder i både Nord- og Sør-Norge.

Hos GlobalConnect finner man for øvrig ingen tilbud for mobile bredbåndsløsninger, og leverandøren passer altså kun for deg som vil ha fast bredbånd på en gitt adresse. Blant abonnementene finner man standard tilknytning via kobbernettet (ADSL / VDSL), og ulike tilkoblinger via fiber.

GlobalConnect Erfaringer – Resultater

  • Bytt.no: 2.13 / 5 (69 anmeldelser)
  • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): Ikke listet
  • Norsk kundebarometer (Lojalitet): Ikke listet
  • Epsi (Kundetilfredshet): Ikke listet
  • Kundeserviceprisen: 48.1 / 100
  • Lavt antall vurderinger: Ja
  • Vektet gjennomsnitt: 45.3 / 100
Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

Motta uforpliktende tilbud på bredbånd!

Hvor raskt internett trenger jeg?

Internett Hastighetsmåling

Nøyaktig hvor raskt internett man har behov for avhenger av hva man faktisk skal bruke det til. Samtidig har det også mye å si hvor mange som skal bruke nettet samtidig.

Det er også viktig å huske at hastigheten fra internett-leverandøren regnes ut fra signalet som kommer frem til ruteren din. Det vil så godt som alltid være litt tap av hastighet frem til PC-en og andre enheter. Dette gjelder spesielt om du bruker trådløst nett, noe de aller fleste av oss tross alt gjør.

Som en god tommelfingerregel kan det derfor være greit å plusse på 10 – 15 Mbit/s når du skal vurdere hvor høy hastighet du har behov for.

1. Hastighet for surfing

Om dere kun er et par stykker som utelukkende bruker nettet til surfing, nettaviser og lignende er det ikke de helt store hastighetene som trengs. Når man surfer, strømmer musikk eller har videosamtaler er det faktisk ikke stort mer enn 1,5 Mbit/s som brukes. For et ektepar som kun bruker nett til akkurat dette kunne man faktisk kommet unna med et bredbåndsabonnement med maksimal hastighet på omtrentlig 10 Mbit/s.

Abonnementer med så lav hastighet er det likevel få, eller ingen, av internett-leverandørene som tilbyr i dag. Bruksmønsteret til forbrukerne har også endret seg betraktelig, og stort sett brukes nettet til langt mer enn bare tradisjonell surfing.

2. Hastighet for gaming

Det er mange som tror at man må ha et lynraskt internett for gaming. Tro det eller ei, men dette er ganske så langt fra sannheten. Når man skal spille på nett er faktisk ping og jitter minst like viktig som hastigheten på tilkoblingen.

Som vi nevner litt lenger ned i artikkelen sendes all informasjon over nett som pakker. Ping sier noe om hvor lang tid det tar å sende disse pakkene. Normalt er ikke ping noe man merker noe særlig til, men når man spiller blir pingen (svartiden) spesielt merkbar. En høy ping vil raskt føre til at spillet oppleves som hakkete (eller «lag» som det ofte kalles).

Jitter sier enkelt noe om variasjonen i ping-tiden. Tilsvarende bør jitter, som for ping, være så lav som overhodet mulig.

Nøyaktig hvor høy hastighet man trenger til gaming vil variere basert på hva du spiller, men generelt sett vil faktisk 10 – 15 Mbps holde i massevis.

3. Hastighet for streaming

Streaming av filmer, TV-serier og andre videoer er nok en av de aktivitetene som legger høyest krav til hastighet på internett-tilkoblingen.

Heldigvis er flere av strømmetjeneste så intelligente at de automatisk tilpasser bildekvaliteten til hvilken hastighet du har på internettet. Dette er fint for å unngå brudd i avspillingen, og man slipper ofte å vente på at videoen skal «buffre» (laste inn).

Likevel er det vel sjeldent man har lyst til å se favoritt-serien sin mens man kan telle de kornete pikslene på TV-skjermen. Derfor bør man naturligvis ha relativt god hastighet for å se filmer og TV-serier i tilfredsstillende kvalitet.

FormatOppløsningAnbefalt hastighet
HD720pMinimum 5 Mbit/s
Full HD1080pMinimum 8 Mbit/s
4K Ultra HD2160pMinimum 25 Mbit/s
8K4320pMinimum 50 Mbit/s

Slik måler du internetthastighet

Heldigvis er det veldig enkelt å måle internetthastigheten for å sikre at man får det man betaler for. Vi i redaksjonen anbefaler at du benytter deg av tjenesten nettfart.no. Her gjøres en nøyaktig måling av hastigheten, og du får samtidig informasjon om både ping og jitter.

Før du går i gang med testen er det likevel et par ting du må forsikre deg om. For at målingen skal bli så nøyaktig som mulig bør det kun være 1 enhet tilkoblet mens målingen pågår. Du bør heller ikke ha noen nedlastninger eller lignende gående, og målingen bør utføres med kabel mellom PC-en og ruteren.

Hvilken internett kan jeg få på adressen min?

Illustrasjon av hvilken internett man kan få på sin adresse

Hva slags internett-tilkobling du kan få på adressen din avhenger naturligvis av hvor du bor. Enkelte steder i landet har man flust av muligheter, mens på andre steder er det kanskje kun mobilt eller satellittbasert internett som tilbys.

Typisk er det bedre utvalg og tilgjengelighet i byene, mens på bygda og i mer grisgrendte strøk kan tilbudet være mer begrenset.

For å forsikre deg om at du får tilgang til den løsningen som passer deg best anbefaler vi at du benytter deg av en anbudstjeneste for å innhente tilbud. Aktørene som leverer i ditt område vil da få oversendt din forespørsel, og de som kan levere internett på din adresse vil ta kontakt med deg!

Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

Motta uforpliktende tilbud på bredbånd!

Hvilket internett er best?

Illustrasjon fibernett

Vi har allerede gått gjennom hvilken hastighet man bør ha til ulike formål. Men hvilken aksess (internett-type) er det egentlig som er den beste?

Vel. Det kommer rett og slett an på hva du skal bruke nettet til. Om man ser på fastnettet er det primært 3 teknologier som dominerer markedet. Her snakker vi naturligvis om ADSL / VDSL (det gamle kobbernettet), coax og fiber.

Med ADSL eller VDSL vil man sjeldent få hastigheter over 50 – 70 Mbit/s. Samtidig er opplastningshastigheten nokså lav med denne teknologien, og man får typisk kun 1 – 10 Mbit/s til opplastning.

Coax vil potensielt kunne gi langt høyere nedlastingshastighet enn det gamle kobbernettet. Med coax kan man få hastigheter fra omkring 10 – 500 Mbit/s, og opplastingshastigheten er gjerne mellom 10 – 50 Mbit/s.

Fiber er utvilsomt den raskeste aksessen. Her får man typisk en nedlastingshastighet på 250 – 1000 Mbit/s. Unikt for fiber vil opplastingshastigheten også være like høy som nedlastingshastigheten. Sagt med andre ord er fiber utvilsomt det beste fastnett-alternativet for deg som vil ha raskt og stabilt internett!

Utover dette har man også løsninger med mobilt bredbånd og satellittbredbånd.

Med mobilt bredbånd kan man potensielt få svært høye hastigheter, da de norske mobilnettene er godt utbygd. Store deler av Norge har 4G-dekning, og 5G står for tur. Den store ulempen er likevel at hastigheten kan variere sterkt basert på hvor du befinner deg, og som oftest har man også en begrenset datakvote man må forholde seg til.

Satellittbredbånd minner på mange måter om vanlig fast bredbånd. Man fester enkelt og greit en satellitt på veggen hjemme, og har dermed fast tilkobling til nettet. Hastigheten er stort sett på nivå med ADSL / VDSL, og kan man forvente en nedlastingshastighet på inntil 50 Mbit/s. Med et satellittbredbånd trenger man heller ikke forholde seg til datakvoter, slik som man må med mobilt bredbånd.

Hva er egentlig internett?

Hva er Internett?

De aller fleste av oss har vel en viss formening om hva internett er. Eller, vi vet i det minste hva det ofte brukes til. Men hva er egentlig internett? Hvordan kan bilder, videoer, tekst og alt annet innhold magisk dukke opp på både mobilen, PC-skjermen og TV-en?

Vel. Det er skrevet lange bøker om hvordan internett egentlig fungerer, så vi holder oss til kortversjonen.

Internett stammer egentlig fra et militært datanettverk kalt Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET). ARPANET ble etablert i 1968, og det tok ikke lang tid før ulike universitetsmiljøer ville koble seg på. I 1973 koblet Norge seg for første gang på via en linje til NORSAR på Kjeller.

Etter hvert som tiden gikk koblet flere og flere seg til dette datanettverket som vi i dag kaller for Internett. Men hvordan kommer informasjonen egentlig frem til deg?

Vi lovte at vi skulle holde det kort, men her kommer vi likevel ikke utenom det som kalles for TCP/IP. Dette er 2 kommunikasjonsprotokoller som er helt sentrale for at internett skal fungere slik det gjør den dag i dag. Sammen utgjør disse det som kalles for Internet Protocol Suite, og er altså et sett med regler som definerer hvordan kommunikasjonen skal foregå.

På mange måter kan man sammenligne internett med å sende pakker i posten. Informasjonen som sendes over internett kalles faktisk også for pakker, og alle pakkene har (stort sett) både en avsender og en mottaker. Adressene er det som kalles for IP-adresser. Alle enheter som er koblet til internett blir tildelt en IP-adresse. Dette gjelder også alle nettsidene på internett.

Når du sitter ved PC-en din hjemme og skal gå inn på et nettsted skjer det faktisk en hel del bak kulissene. Etter at du har skrevet inn nettadressen i nettleseren din, sender nettleseren din en pakke til en spesiell server (DNS-server). Internettet kjenner jo kun IP-adressene, og ikke selve navnet på nettstedet. Det sendes derfor et spørsmål til DNS-serveren. «På hvilken IP-adresse kan jeg finne dette nettstedet?»

DNS-serveren svarer med den korrekte IP-adressen, og nettleseren din vil deretter sende en pakke videre til nettopp denne IP-adressen. Denne pakken inneholder informasjon om hva slags data du etterspør fra nettstedet. Nettstedet leser deretter ut avsender-adressen fra pakken de mottok (som er deg), og returnerer deretter det innholdet du har etterspurt.

Som nevnt: Et sterkt forenklet eksempel!

Kilder

Avatar

Anders Olsen

Anders har bachelorgrad i fornybar energi, med tilleggsfordypning i økonomi og energimarkedet. I tillegg kan han skilte med en bachelorgrad i informatikk, hvor han også dykket dypere inn i ulike økonomifag. Han har blant annet vært en god bidragsyter til vår test av bredbåndsleverandører. Anders står stødig som en av hjemoghage.no's mest pålitelige testeksperter. Med mange års erfaring, vet Anders nøyaktig hva man skal se etter i produktene. Enten han baserer seg på erfaringer fra andre forbrukere eller dykker dypt inn i egne tester, danner han seg alltid et godt bilde av produktene.