Rengjøring av vaskemaskin: Slik gjør du det

Vaskemaskin

Hvordan man skal rengjøre vaskemaskinen er et tema som du kanskje ikke har tenkt så mye over. For er det noe en vaskemaskin bør kunne så er det å holde rent, tenker du kanskje?

Selv en vaskemaskin trenger rengjøring og en vask i ny og ne. Det er tross alt den mest anvendte maskinen i husholdningen. Hvordan man best mulig kan rengjøre og rense vaskemaskinen kan du finne ut her!

Mange spør seg hvordan en rens av vaskemaskinen kan forhindre bløte klær, kortslutning og i verste fall brann. Før det går så galt, bør du tenke over hvordan du kan forhindre skade. Hvordan man rengjører vaskemaskinen kan oppsummeres i noen enkle punkt som man bør følge rutinemessig. Når det har blitt en vane, så vil man ikke bare forsikre seg mot kortslutning og brann, man vil også få rene og tørre klær.

Her er det som er viktig å sjekke!

1. Rengjør filteret

Filter vaskemaskin

De fleste vaskemaskiner har et filter nede ved foten, som fungerer som en oppsamler. Det stopper ting som ikke skal i trommelen, slik som mynter, binders og knapper. I tillegg samles det også opp klesfiber. Når man slurver med dette, så vil vaskemaskinen ikke kunne tømme ut gråvannet. Resultatet blir at klærne hverken blir ordentlig rene eller tørre.

Det første man skal gjøre er å åpne lokket og la vannet renne ut. Enten så sitter det et filter der som man renser for smuss, eller så skrur man ut en tamp som stopper smusset. Ta den ut og rengjør nøye før den settes på plass igjen. Nå vil vaskemaskinen vaske rent og ikke minst gå mer økonomisk og bruke mindre strøm.

En konsekvens av å ikke være nøye med rengjøring av filteret i oppsamleren, er at vannet ikke pumpes ut. Slangen kan ta skader elle bøye seg slik at vannet ikke flyter fritt. Sjekk derfor også slangen som sørger for skifte av vann!

2. Tørk støv

Myk klut

Det er viktig å tørke støv rundt vaskemaskinen. Du syns kanskje å tørke støv er kjedelig, men i denne sammenheng er det viktigere enn du ante. Grunnen til dette er at støv legger seg over de elektriske komponentene, som i verste fall kan føre til kortslutning.

Er husholdningen stor og vaskemaskinen går kontinuerlig, så vil mye støv samle seg opp etterhvert. Gjør det til en rutine. Hver gang du er på vaskerommet bør du rett og slett ha kluten klar. Da slipper du skippertakene!

Bruk gjerne en tørr klut. Gå fort over og rengjør hele vaskemaskinen utvendig. Pass også på støvet som ligger rundt. Store dotter med støv legger seg rundt vaskemaskinen og kan skape varmeutvikling. Det kan jo skape farlige situasjoner.

Sjekk gjerne stikkontaktene også. Da forhindrer du gnister som kan oppstå!

3. Sjekk reima

Når man allerede har åpnet vaskemaskinen, så kan man alltids ta noen flere kontroller her. Det er mange vaskemaskiner som havner på dynga fordi man ikke vet hvordan de skal håndteres. Kanskje du synes det er skummelt, men faktisk er det ikke så vanskelig. Og det er jo ganske artig å lære seg hvordan den kan fikses. Noe så enkelt som en ødelagt reim kan gjøre at vaskemaskinen kastes.

Reima kan ha falt av sporet sitt eller røket tvers av. Det kan være fordi den er morken, eller rett og slett fordi maskinen har jobbet litt for hardt. Det er enkelt å bytte reimer, så lenge kan kjøper en som passer.

Litt vanskeligere er det å ordne børstene. Disse blir slitt lenge før vaskemaskinen er ødelagt. Når de er slitt fungerer ikke sentrifugen.

En av årsakene til at reima ryker er at man fyller vaskemaskinen for mye. Når man gjør det vil ikke vekta av klærne fordele seg likt og sentrifugen vil jobbe hardere. Vaskemaskinen begynner nesten å hoppe og alle komponenter vil få støt som over tid vil skade vaskemaskinen. Du må unngå å legge for mye klær i maskinen, enkelt og greit!

Konklusjon

Hvordan man rengjør og renser vaskemaskinen er viktig kunnskap om vedlikehold som ikke bare gir bedre vask og sentrifugering, men også vil øke levetiden.

De viktigste tingene man skal gjøre er å rengjøre vaskemaskinen på jevn basis, tørke støv og skitt som samler seg opp, tømme filteret og sjekke at reima fungerer optimalt!

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli har solid teknisk innsikt omkring temaene bolig og oppussing. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, spesielt når det gjelder ulike tjenester som leveres til hjemmet. Her nevner vi både strømleverandører, boligalarmer og ulike eiendomsmeglere. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social