Hvordan vaske vinduer: En kort og enkel guide

Vindusvask med vann og nal

Solen har begynt å titte frem og til vår forargelse ser vi nå all skitten som har samlet seg på vinduene siden sist de ble vasket. Uansett om du bor i en liten leilighet eller i et hus med mange vinduer så vil man gjerne at vinduene skal være skinnende rene, og rengjøringen skal helst være gjort i en fei.

Vi gir deg de beste tipsene for at vindusvasken skal gå litt enklere, samtidig som du sitter igjen med rene vinduer uten skjolder.

Vask av vinduer: Slik gjør du det

Når du skal vaske vinduer er i grunn bare tre enkle ting du trenger:

  • Kaldt vann.
  • Mikrofiberklut.
  • Vindusnal.

Rengjøringsmiddel er overflødig når du bruker mikrofiberklut. Det er fordi mikrofiberkluten har syltynne fibre som er veldig skarpe, som gjør at de kommer godt ned i underlaget og nærmest skraper vekk skitt og smuss. Det finnes mikrofiberkluter med forskjellige bruksområder, vi anbefaler en som er tilpasset til glass.

Ved å bruke kaldt vann forsterker du effekten til mikrofiberkluten, da kaldt vann stiver opp fibrene. Kaldt vann gir et rent vindu uten filmen som dannes ved bruk av rengjøringsmidler.

Når du har vasket vinduet går du over med en vindusnal for å fjerne vannet. Start med nalen øverst i det ene hjørnet og jobb deg nedover i en S-bevegelse. Pass på å overlappe mellom sporene med noen cm for å unngå at striper med vann blir igjen.
Dette vil synes etter det har tørket!

Deretter går du over listene og tørker av overflødig vann med en tørr mikrofiberklut.

Verre er det altså ikke. Om du absolutt ønsker å bruke rengjøringsmidler når du vasker vinduene, er zalo det nest beste etter kaldt vann. Bruker du zalo kan du bruke hvilken som helst klut du har tilgjengelig, men vi anbefaler fortsatt å bruke kaldt vann.

Vaske vinduer: Dette bør du vite

  • Om du venter fint besøk og må vaske vinduene når det er minusgrader ute kan du helle litt rødsprit eller vindusspylervæske i vannet. Dette gjør at vannet ikke fryser på vinduet.
  • Vindusvask er mest effektivt i overskyet vær, da skinnende sol gjør at vannet tørker fortere og enklere gir skjolder.
  • Bruk en hel og ren nal, om den har hakk eller er ujevn bør den byttes ut for å unngå striper.
  • Ikke bruk avispapir! Dette tipset stammer fra da avisene ble trykt med bly, og det fungerte kanskje fint da. Idag lager de mer søl enn de rengjører.

Les også: Har du dusjkabinett? Slik vasker du det!

Avatar

Hege Vestrum

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.