Slik fikser du den tette vasken på badet

Vask på badet

Du har sikkert opplevd at vasken på badet rett og slett ikke vil tømme seg. Vi gir deg enkle tips for hvordan du får åpnet opp igjen den tette vasken på badet.

Det finnes en god del irriterende ting her i verden, og en tett vask er en av dem. Enten det er hår, såpe- og fettrester eller andre materialer som har skylden, er resultatet det samme. Vannet vil rett og slett ikke renne ned i rørene, og ikke nok med det. Det kan fort komme vond lukt opp fra vasken om den er tett over lengre tid.

Heldigvis finnes det enkle og effektive måter som lar vannet renne fritt igjen i løpet av kort tid. Med noen få enkle triks, og kanskje en liten dose tålmodighet, er vasken like god som ny. Vi ser nærmere på noen av de enkleste metodene for å fikse den tette vasken.

Rens vannlåsen

Vannlås
Vannlåsen sitter på undersiden av servanten, og har en kopp nederst som kan skrus av.

Før du går til verks med kraftigere metoder, anbefaler vi at du tar en titt i vannlåsen til å begynne med. Denne er ofte et samlingssted for hår, fett og annet smuss. Faktisk kan det ene og alene være tett vannlås som gjør at vannet ikke renner ned.

Det første du bør gjøre er derfor å rengjøre vannlåsen. Vannlåsen sitter rett under servanten, og har en «kopp» nederst som kan skrus ut. Før du går i gang bør du finne frem en bøtte. Om vannlåsen er tett vil det ofte renne ut en del vann når låsen skrus ut.

  1. Plasser bøtta under vannlåsen, og skru deretter ut koppen som sitter nederst på låsen.
  2. Tøm koppen for vann, og fjern hår- og fettrester som sitter på innsiden av vannlåsen.
  3. Skru koppen på plass igjen, og skru til godt.
  4. La så vannet renne en god stund, slik at koppen fylles opp med vann. Ta en titt under vasken, og se til at det ikke lekker fra vannlåsen.

Prøv deg med Mudin: Skånsom avløpsåpner

Om rensen av vannlåsen ikke gjorde susen, bør du prøve deg med litt kraftigere skyts. Mudin, eller andre tilsvarende avløpsåpnere, er effektive for å løsne opp i både fett-, hår- og såperester i rørene.

I tillegg til at Mudin åpner opp rørene, vil blandingen også bidra til å fjerne vond lukt. Den aller største fordelen med Mudin er nok likevel at den trygt kan brukes i alle typer rør. Faktisk ble Mudin kåret til best i test av TV2 Hjelper Deg i 2016, hvor de blant annet også testet Plumbo.

Om sluket er delvis tett bør du tilsette 2,5 dl Mudin, og la miksturen virke i omtrentlig 15 minutter. Deretter skyller du godt med varmt vann. Er sluket helt tett øker du til 5 dl Mudin, og lar dette virke i 30 minutter.

Natron og eddik kan fungere

Jeg har ikke prøvd denne miksturen selv, men flere sverger til at en blanding av natron og eddik kan gjøre underverker. Det nevnes litt ulike blandingsforhold, men mange anbefaler et 50/50-blandingsforhold. Vi ser mange har hatt suksess med én desiliter natron og én desiliter eddik.

La miksturen virke i omtrentlig 15 – 20 minutter, før du skyller sluket godt med varmt vann.

Vær forsiktig med pulverbaserte avløpsåpnere

Det er ikke noe galt med pulverbaserte avløpsåpnere i utgangspunktet, gitt at du bruker de riktig. Skal vi tro rørleggerne rundt om i landet er det likevel mange som ikke vet nok om hvordan disse produktene skal brukes.

Ikke bare er produktene etsende. Om du heller miksturen rett ned i avløpet vil pulveret kunne forsteines, og resultatet vil bli en omfattende jobb for rørleggeren. Og ikke minst – kostbart for deg.

Avatar

Anders

Anders står stødig som en av hjemoghage.no's mest pålitelige testeksperter. Med mange års erfaring, vet Anders nøyaktig hva man skal se etter i produktene. Enten han baserer seg på erfaringer fra andre forbrukere eller dykker dypt inn i egne tester, danner han seg alltid et godt bilde av produktene.