Hvordan lage plantevegg inne?

Stue i minimalistisk stil med en plantevegg

En innendørs plantevegg er et visuelt slående blikkfang, i tillegg til at det er et morsomt prosjekt å drive med hjemme.
Det er uendelige måter man kan kombinere ulike planter og materialer som til sammen blir en personlig tvist på innredningen.

Det er også veldig plassbesparende, ettersom man kan ha mange planter på et sted uten at man tar opp all gulvplassen.
Man kan også la plantene vokse utover den vertikale retningen ved å la plantene følge vinkler, trapper, søyler osv.

Om du ønsker en egen plantevegg inne i stua, kan du enten leie profesjonell hjelp eller du kan lage en selv.
Om du bestemmer deg for å lage en selv så skal du vite at det er ikke så vanskelig som det kanskje høres ut som.

Plassering av planteveggen

Levende grønn vertikal vegg med grønne planter og blomster

Tenk over hvor du vil at planteveggen skal stå. Det er viktig å sikre at plantene står et sted der de får riktig mengde sollys. Ulike planter har ulike lysbehov, så da må man velge plassering utifra lysbehovet til plantene man har tenkt å bruke.

For at plantene skal trives over lengre tid er det enklere om du velger planter som har like krav til sollys og vanning.

For øvrig kan du plassere de hvor du vil, men det er også estetisk fint om plantene eksempelvis kan bre seg utover ei trapp, en bokhylle eller lignende.

En plantevegg er dessuten veldig støydempende, dette kan du ha i bakhodet om du for eksempel ønsker å dempe støynivået utenfra eller mellom rom.

Fundamentet

Stue i minimalistisk stil med en plantevegg

For at plantene skal kunne vokse vertikalt så trenger de selvfølgelig noe å holde seg fast til. Her kan du bruke forskjellige anretninger utifra utseende og hvilket sluttresultat du ønsker.
Du kan eksempelvis bruke armeringsjern, espalier eller stige, og du kan velge om du vil feste det til veggen eller om det skal hvile inntil.

Om du ønsker en lett og luftig plantevegg kan du beskjære plantene ved jevne mellomrom, eller du kan la de vokse fritt for en tettere beplantning.

Her kan du være så kreativ som du ønsker!

Planter

Plantene du velger bør ha omtrent samme krav til lysforhold, sånn at ingen mistrives og visner etterhvert. Du gjør det også enklere for deg selv om plantene har like krav til vanning også, sånn at du ikke må vanne forskjellige planter på ulike tidspunkt.

Velg gjerne en variasjon av planter med ulike nyanser og utseende, sånn at du får ulike teksturer og uttrykk i planteveggen din. Utseendet vil også endre seg over tid, da dette er levende planter som vokser.

Planter som passer fint til her til lands er klassiske stueplanter fra regnskogen. Disse tåler godt lite lys og høye temperaturer.

Om du også velger å bruke blomstrende planter i planteveggen, så må du huske å toppe blomsterknoppene etterhvert sånn at de kan blomstre igjen og igjen.

Lykke til med planteveggen!

Avatar

Hege

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.