Luftavfukter Test: Best i Test 2023

Illustrasjonsbilde for luftavfukter

En luftavfukter er et perfekt verktøy for å unngå uønsket fukt og råte i både boligen, båten, kjelleren og garasjen.

Avfukterne brukes ofte på rom hvor det tørkes klær, eller eventuelt i en rå og fuktig kjeller. Samtidig har mange nytte av å bruke en luftavfukter både i garasjen, båten og i boligen ellers.

Luftavfuktere er spesielt praktiske gjennom de varme sommermånedene, hvor luftfuktigheten er på sitt høyeste. En typisk norsk sommer er jo tross alt ofte ganske så regnfylt, og da er det greit å få redusert luftfuktigheten – både for å unngå fuktskader, og samtidig for at man rett og slett skal trives bedre innendørs.

I denne artikkelen viser vi deg et utvalg av de beste luftavfukterne på markedet i Norge. Hvilken har vi kåret til best i test?

Test av Avfuktere: Best i Test 2023

Lenkene i denne oppsummeringen fører til den av våre samarbeidspartnere med produktet på lager til best pris.

 1. BEST I TEST - Eeese Adam
 2. BESTE PREMIUMVALG - Meaco Arete One 20L
 3. Eeese Emil 10L
 4. Woods SW22FW
 5. Woods AD30 Hybrid
 6. Woods MRD-10

arrow-downSlik vurderer vi produktene

Når vi vurderer produkter etterstreber vi å teste dem i virkeligheten. I tilfeller hvor det ikke er praktisk eller økonomisk mulig for oss å teste produktene i virkeligheten, vil vi sette en vurdering basert på flere ulike kriterier.

Eksempler på slike kriterier er pris, spesifikasjoner, kundeanmeldelser, omtaler av nettbutikken, garantitid på produktet, generell kvalitet og eksterne tester. Vi presiserer at flere av produktene i våre omtaler ikke er testet av oss i virkeligheten. Produktene som er inkludert i våre omtaler er utvalgt fra nettbutikker med affiliate-program, hvor det utbetales en viss provisjon per kjøp.

Rangeringen i våre tester gir uttrykk for redaksjonens og skribentens personlige oppfatning av de ulike produktene.

1. Eeese Adam

BEST I TEST - Eeese Adam

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
badge
Eeese Adam
Dekningsareal: 100 m² Vanntank: 5 liter Støynivå: 44 dB (maksimalt) Avfuktingskapasitet: 20 liter/døgn Sirkulasjon: 145 m³/t Vekt: 16 kg Størrelse ( H x B x D): 33,5 x 28,5 x 54,0 cm

Eeese Adam leveres med et klassisk og stilrent design, og kan potensielt dekke store områder. Hvordan kommer avfukteren ut i vår test?

Godt dekningsareal

Eeese Adam er utvilsomt en av de mer kraftige luftavfukterne man finner på markedet. Den gode sirkulasjonen på 145 m³/t gir avfukteren et totalt dekningsområde på hele 100 m². Samtidig er avfuktingskapasiteten på hele 20 liter per døgn.

I praksis fører dette til at Eeese Adam er godt egnet til hele leiligheten, en stor stue, treningsrommet og lignende. All fuktigheten som er fjernet fra luften havner videre i den integrerte vanntanken, som har en kapasitet på 5 liter.

Om ønskelig kan avfukteren også jobbe helt uten vanntanken. Her er det lagt opp for kontinuerlig drenering. For å få til dette kobler du enkelt og greit en liten slange til avfukteren, og legger andre enden av denne rett ned mot avløpet. Vannet vil da føres rett vekk fra avfukteren, og det er ingen behov for tømming av vanntanken.

Innebygd WiFi og enkel betjening

Eeese Adam er en av få luftavfuktere som leveres med innebygd WiFi. Avfukteren kan enkelt styres rett fra mobilen, ved hjelp av Tuya-appen. Appen er brukervennlig, og WiFi-oppsettet gir deg samtidig mulighet til å kontrollere Eeese Adam via Google Assistant.

Om du ikke ønsker å bruke mobilappen får du naturligvis full kontroll over avfukteren via det praktiske betjeningspanelet. Her finner man et enkelt LCD-display som til enhver tid viser den nåværende luftfuktigheten. Via hurtigtastene kan man også justere ventilatorhastigheten mellom 2 ulike nivåer, aktivere timerfunksjon eller tørkemodus for klær, eller eventuelt aktivere barnesikringen.

Vi i redaksjonen setter også stor pris på at Eeese Adam er utstyrt med praktiske transporthjul. Hjulene kan vendes 360-grader, og det vil derfor være svært enkelt å plassere avfukteren akkurat der du vil ha den.

Fornuftig energiforbruk

Til tross for at Eeese Adam er en kraftig luftavfukter er energiforbruket likevel fornuftig. På det høyeste effektnivået er strømforbruket 255 W. I praksis gjør dette at Eeese Adam blir plassert i energiklasse A 2.61.

Samtidig vil auto-modusen og timerfunksjonen redusere strømforbruket ytterligere. Med auto-modus påskrudd vil Eeese Adam automatisk skru seg av når den ønskede luftfuktigheten er nådd, og timerfunksjonen gjør at man kan skru av eller på avfukteren etter en viss tid. Enkelt og brukervennlig!

Overraskende lavt støynivå

På det høyeste effektnivået har Eeese Adam et støynivå på 44 dB, mens man ved det laveste støynivået får omtrentlig 42 dB. Selv om det finnes mer stillegående modeller på markedet (slik som Eeese Emil), er vi likevel fornøyde med støynivået til denne modellen.

Til sammenligning gir et normalt kjøleskap fra seg omtrentlig 40 dB. I praksis vil altså Eeese Adam gi fra seg litt mer støy enn et kjøleskap som står og jobber. Overkommelig!

Oppsummert

Eeese Adam er en kraftig luftavfukter som kan dekke et område på inntil 100 m². Med innebygd WiFi og et praktisk betjeningspanel er enheten enkel å administrere, og energiforbruket er tilfredsstillende lavt!

Fordeler

 • Godt dekningsareal.
 • Innebygd WiFi.
 • 360-graders transporthjul.
 • Fornuftig energiforbruk.
 • Forholdsvis lavt støynivå.
 • Modus for tørking av klær.
 • Automodus.
 • Timerfunksjon.

Ulemper

 • Vanntank kunne vært enda litt større.

2. Meaco Arete One 20L

BESTE PREMIUMVALG - Meaco Arete One 20L

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
badge
Meaco Arete One 20L
Dekningsareal: 150 m² Vanntank: 4,8 liter Støynivå: 40 dB (maksimalt) Avfuktingskapasitet: 20 liter/døgn Sirkulasjon: 145 - 160 m³/t Vekt: 15 kg Størrelse (H x B x D): 56,2 x 37,6 x 23,2 cm

Meaco Arete One 20L er en kraftpakke av en luftavfukter, som kan dekke store områder. Les videre i vår test!

Imponerende dekningsområde

Noe av det første vi bemerker oss med Meaco Arete One er det imponerende dekningsområdet. Arete One dekker et område på hele 150 m², og er faktisk den avfukteren i vår test med det beste dekningsarealet. Kombinert med en god avfuktingskapasitet (20 liter / døgn) er Meaco Arete One en sikker vinner for deg som vil redusere luftfuktigheten i store rom og leiligheter.

Vi i redaksjonen setter samtidig pris på at Meaco Arete One er spesielt utviklet for norske forhold. De aller fleste avfuktere fungerer godt ved høye temperaturer, mens ytelsen ofte kan bli noe dårligere når temperaturen er lavere.

For å takle dette problemet er Meaco Arete One spesialtilpasset for temperaturene vi typisk opplever her til lands. Arete One kan brukes helt ned til 5℃, og den beste ytelsen oppnås i området fra 10 – 20 ℃. Dette liker vi!

Kombinert luftavfukter og -renser

Rundt om i de norske hjem øker stadig bevisstheten rundt inneklima i hjemmet. Mange går derfor til innkjøp av både avfuktere og luftrensere for å sikre god luftkvalitet i hjemmet.

Derfor er det jo naturligvis et stort pluss at Meaco Arete One 20L leveres som en kombinert avfukter og luftrenser. Det innebygde HEPA-filteret sikrer god luftkvalitet, samtidig som avfuktingsfunksjonen gir riktig luftfuktighet i rommet.

Om ønskelig kan eventuelt HEPA-filteret byttes ut med et kullfilter. Kullfilteret vil fjerne uønskede VOC-gasser fra luften, og dermed heve luftkvaliteten hjemme hos deg!

Automatiske smartfunksjoner

Meaco Arete One fremstår som svært enkel i bruk. For å bruke avfukteren trenger du strengt talt bare å trykke på en enkelt knapp, før Arete One tar seg av resten.

Det innebygde hygrometeret overvåker luftfuktigheten kontinuerlig, og justerer automatisk viftehastigheten etter behov.

Samtidig setter vi i redaksjonen stor pris på klestørk-funksjonen. Med denne aktivert vil Arete One kjøre på maksimal ytelse i 6 timer, og automatisk slå av kompressoren når luftfuktigheten når et visst nivå. Enkelt, brukervennlig og strømbesparende!

Fornuftig strømforbruk

Arete One er en kraftig luftavfukter. Likevel har Meaco klart å opprettholde et riktig så fornuftig strømforbruk.

I følge produsenten vil Arete One ha et strømforbruk på omtrentlig 215 watt ved 20°C og 60% luftfuktighet. Gjennomsnittlig bruk i 4 timer daglig gjennom ett år vil da gi et totalt strømforbruk på 395 kWh/år. Sammenlignet med andre luftavfuktere er dette i toppsjiktet!

Oppsummert

Meaco Arete One 20L er en kraftig luftavfukter, som likevel er både strømbesparende og stillegående i bruk.

Luftavfukteren kan dekke hele 150 m², og den innebygde rensefunksjonen er gull verdt!

Fordeler

 • 150 m² dekningsareal.
 • Spesialtilpasset for nordiske forhold.
 • Fornuftig strømforbruk.
 • Stillegående.
 • God kapasitet.
 • Kombinert avfukter & luftrenser.
 • Brukervennlig.

Ulemper

 • Ingen appstyring.

3. Eeese Emil 10L

Eeese Emil 10L

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
Eeese Emil 10L
Dekningsareal: 40 m² Vanntank: 2,6 liter Støynivå: 38 dB (maksimalt) Avfuktingskapasitet: 10 liter Sirkulasjon: 105 m³/t Vekt: 12 kg Størrelse ( H x B x D): 30 x 25 x 46,3 cm

Eeese Emil 10L er en kompakt og svært stillegående luftavfukter som leveres med mange smarte funksjoner. Hvordan kommer den ut i vår luftavfukter test?

Dekningsareal

Noe av det første vi bemerker oss med avfukteren Emil 10L er selve dekningsarealet. Dette er en av de viktigste faktorene du bør ta hensyn til når du skal gå til innkjøp av en luftavfukter.

Eeese Emil 10L er spesielt tilpasset deg som ønsker å redusere luftfuktigheten i mindre leiligheter eller oppholdsrom. Det maksimale dekningsområdet er 40 m², og til denne prisen er dette så absolutt overkommelig.

I henhold til spesifikasjonene ser man at Eeese Emil 10L har en avfuktingskapasitet på 10 liter per døgn. I praksis vil dette altså si at avfukteren klarer å fjerne hele 10 liter fuktighet fra luften i løpet av 24 timer. Dette gjør at Emil 10L scorer godt på ytelse i vår luftavfukter test, og vi setter samtidig pris på at det er enkelt å velge mellom de ulike fuktighetsinnstillingene.

Videre ser man at den innebygde vanntanken rommer totalt 2,6 liter. På vanlige dager er dette mer enn tilstrekkelig, men på de mest fuktige dagene vil du likevel måtte påregne å tømme vanntanken noen ganger i løpet av døgnet.

Vi i redaksjonen setter også pris på at Eeese Emil 10L leveres med støtte for kontinuerlig drenering. Her kan man koble en slange fra avfukteren og rett til avløpet, slik at man i praksis ikke trenger å tømme vanntanken mens avfukteren jobber. Perfekt for plassering i en rå kjeller eller garasje!

Kompakt design

Som nevnt er Eeese Emil 10L spesielt utviklet for mindre leiligheter og rom med en størrelse på inntil 40 m². Dette reflekteres også i det kompakte designet, og sammenlignet med mange andre avfuktere tar Eeese Emil 10L lite plass.

Med en bredde på kun 30 centimeter, kombinert med en høyde på 46,3 centimeter vil Eeese Emil 10L være enkel å plassere der du ønsker. Egenvekten er heller ikke spesielt høy. Med sine 12 kg burde den være grei å flytte på for de aller fleste av oss, og de praktiske håndtakene vil gjøre det enkelt å løfte avfukteren.

Fornuftig støynivå & lavt energiforbruk

Eeese Emil 10L har mottatt mye skryt for sitt lave støynivå. På høyeste effektnivå gir avfukteren fra seg totalt 38 dB, som i praksis kan sammenlignes med lydnivået som kommer fra et kjøleskap.

Videre er energiforbruket også svært fornuftig. Effekten er 155 W, og Emil 12L havner derfor i energiklasse A 2.61. Samtidig vil den praktiske timerfunksjonen forhindre at avfukteren står på til enhver tid, og ved hjelp av auto-modusen vil Emil 10L automatisk stoppe når ønsket luftfuktighet er nådd.

Smarte funksjoner og enkel betjening

På oversiden av avfukteren finner man et praktisk betjeningspanel. Via dette panelet kan man sette ønsket luftfuktighet, velge mellom 2 ulike hastighetsinnstillinger, aktivere timer-funksjonen og aktivere egen modus for tørking av klær. Via LCD-displayet får man i tillegg nyttig informasjon om den nåværende fuktigheten i luften.

Vi i redaksjonen setter også pris på at Emil 10L er utstyrt med en praktisk auto-funksjon. Denne vil automatisk stoppe avfukteren når den ønskede luftfuktigheten er nådd, og starte den igjen når luftfuktigheten blir for høy. Enkelt og lettvindt!

Oppsummert

Eeese Emil 10L er en kompakt og letthåndterlig luftavfukter. Avfukteren er egnet for rom inntil 40 m², og har fått skryt for sitt lave støynivå!

Fordeler

 • Kompakt størrelse.
 • Letthåndterlig.
 • Lavt støynivå.
 • Praktisk auto-modus.
 • Timerfunksjon.
 • Enkel betjening.
 • Funksjon for tørking av klær.

Ulemper

 • Ikke egnet for store rom.
 • Vanntank kunne vært litt større.

4. Woods SW22FW

Woods SW22FW

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
Woods SW22FW
Dekningsareal: 60 m² Vanntank: 11,4 liter Støynivå: 56 dB (maksimalt) Avfuktingskapasitet: 13,5 liter/døgn Sirkulasjon: 342 m³ Vekt: 18,5 kg Størrelse ( H x B x D): 34,5 x 49,5 x 52,7

Woods SW22FW er en kraftig avfukter som leveres med svært god kapasitet på vanntanken. Hvilken score får Woods SW22FW i vår luftavfukter test?

Dekningsområde & vanntank

Om du er ute etter en kraftig og pålitelig luftavfukter er Woods SW22FW et godt valg. Denne modellen har et maksimalt dekningsområde på 100 m². Kombinert med en maksimal sirkulasjonseffekt på 342 m³/t gjør SW22FW en god jobb med å fjerne uønsket fukt fra luften.

Sammenlignet med konkurrentene har også Woods SW22FW en betraktelig større vanntank. Vanntanken rommer hele 10,4 liter. Tilsvarende er avfuktingskapasiteten 13,5 liter per døgn. Her er det med andre ord ikke behov for å tømme vanntanken mange ganger i løpet av døgnet.

Samtidig setter vi i redaksjonen pris på at man kan justere effektnivået mellom 2 ulike innstillinger.

Støynivå

Satt opp mot de andre luftavfukterne på markedet har Woods SW22FW rett og slett et litt høyt støynivå. Når avfukteren kjører for fullt kan du forvente et støynivå på omkring 56 dB, som strengt talt er enn god del høyere enn flere av konkurrentene.

På lavere effektnivåer er likevel støynivået fornuftig. På laveste effekt gir avfukteren kun fra seg omkring 37 dB.

Antimugg-filter

Woods SW22FW markedsføres som en luftavfukter som passer godt til våte og fuktige kjellere. I denne sammenheng har Woods valgt å utstyre avfukteren med et innebygd antimugg-filter.

SMF antimugg-filteret vil fange opp både muggsporer, støv og andre uønskede partikler fra luften. I praksis gjør dette at omgivelsene blir mindre utsatt for mugg og råte, og avfukteren passer derfor også godt på baderom og rom som brukes for å tørke klær.

Design og konstruksjon

Om man ser på selve konstruksjonen er Woods SW22FW en relativt stor avfukter. Dette var også strengt talt forventet, da enheten er så kraftig som den er. Egenvekten er samtidig hele 18,5 kg.

På den positive siden setter vi pris på Woods har lagt til rette for at avfukteren skal være enkel å flytte på. På undersiden av enheten finner man 4 hjul som alle kan vendes 360 grader. Her er det med andre ord enkelt å plassere avfukteren nøyaktig der man måtte ønske.

Selve designet er likevel ikke spesielt spenstig. Luftavfuktere er nok ikke av de mest interessante produktene, og dette skinner rett og slett litt gjennom når man ser på designet til Woods SW22FW. Litt kjedelig, med andre ord!

Brukervennlighet

Til tross for at Woods SW22FW er en meget god avfukter kommer den likevel til kort på enkelte punkter. Vi i redaksjonen savner enkelt og greit et par funksjoner på betjeningspanelet.

Greit nok. Dreiehjulene for ønsket luftfuktighet og hastighetsnivå er svært enkle å forstå, og det er lite man må gjøre for å komme i gang med avfukteren. Den store svakheten er likevel at man ikke får oversikt over hvilket fuktighetsnivå det er i luften til enhver tid. På panelet mangler det rett og slett et display, og dreiebryteren for fuktighetsnivå sier heller ikke noe om hvilken luftfuktighet man faktisk har valgt.

Oppsummert

Woods SW22FW er en kraftig luftfukter som passer godt til en rå og fuktig kjeller. Effekten er god, men vi savner likevel et display som viser den nåværende luftfuktigheten.

Fordeler

 • Bra dekningsareal.
 • Stor vanntank.
 • God avfuktingskapasitet.
 • God sirkulasjonseffekt.
 • Transporthjul.
 • Antimugg-filter.

Ulemper

 • Litt høyt støynivå.
 • Savner display på betjeningspanelet.

5. Woods AD30 Hybrid

Woods AD30 Hybrid

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
Woods AD30 Hybrid
Dekningsareal: 120 m² Vanntank: 4 liter Støynivå: 46 dB (maksimalt) Avfuktingskapasitet: 25 liter / døgn Sirkulasjon: 230 m³/t Vekt: 11 kg Størrelse ( H x B x D): 30,0 x 34,3 x 61,7 cm

Woods AD30 Hybrid er en kraftpakke av en luftavfukter, og er spesielt design for deg som har behov for å dekke relativt store områder.

Godt dekningsareal

Woods AD30 Hybrid er en kraftig luftavfukter som leveres med en sirkulasjonseffekt på hele 230 m³/t. I praksis gir dette et dekningsområde på hele 120 m², og AD30 Hybrid passer derfor godt for deg som vil bruke avfukteren i et stort rom.

Den innebygde vanntanken har en kapasitet på 4 liter. Gitt at avfuktingskapasiteten er hele 24 liter per døgn, skulle vi gjerne sett at vanntanken var enda litt større. Her må man rett og slett påregne å tømme vanntanken relativt ofte, med mindre man kobler til en egen slange for kontinuerlig drenering.

Selve avfuktingskapasiteten er likevel imponerende god. Her har man rett og slett en avfukter som kan håndtere både baderom, stue, tørkerom, kjellere, treningsrom og lignende!

Mange hastighetsinnstillinger

Vi i redaksjonen setter pris på at Woods har lagt opp til at man enkelt kan finjustere effektnivået til AD30 Hybrid. Her kan man velge mellom 4 ulike hastighetsinnstillinger, noe som gjør det enkelt å tilpasse effekten til rommet den er plassert i.

Uavhengig av hvilken hastighet du har valgt vil AD30 Hybrid automatisk stoppe når den ønskede luftfuktigheten er nådd. Dette liker vi!

Betjeningspanel

På oversiden av luftavfukteren finner man et enkelt og brukervennlig betjeningspanel. Via panelet kan man raskt skifte mellom de ulike hastighetsnivåene, og man kan i tillegg aktivere en egen funksjon for tørking av klær.

Panelet er også naturligvis utstyrt med et lite LCD-display. Dette displayet viser den nåværende luftfuktigheten, slik at du hele tiden har kontroll på hvor fuktig det er i rommet.

Som en av få avfuktere leveres Woods AD30 Hybrid også med støtte for effektiv luftrensing. Den innebygde luftkvalitetsindikatoren vil automatisk analysere partikkel- og fuktighetsnivået i luften, og HEPA-filteret bidrar til å redusere uønskede partikler i luften.

Via betjeningspanelet kan man også aktivere en egen timerfunksjon, slik at avfukteren automatisk stopper eller starter til angitt tid.

Støynivå

Til tross for at Woods AD30 Hybrid er en kraftig luftavfukter er likevel ikke støynivået overraskende høyt. Støynivået er anslått til å være omtrentlig 46 dB. Dette er ikke like lavt som hos enkelte av konkurrentene fra Eeese, men likevel greit nok til å få bestått i denne testen.

Oppsummert

Woods AD30 Hybrid er en svært kraftig luftavfukter som passer godt i store rom. Avfuktingskapasiteten er hele 25 liter per døgn, og med 4 hastighetsinnstillinger er det enkelt å tilpasse avfukteren til omgivelsene.

Fordeler

 • 4 hastighetsinnstillinger.
 • Dekker et stort areal.
 • God sirkulasjonseffekt.
 • Indikator for luftkvalitet.
 • Timerfunksjon.
 • Mulighet for kontinuerlig drenering.

Ulemper

 • Støynivå kunne vært enda litt lavere.
 • Savner litt større vanntank.
 • Relativt høy pris.

6. Woods MRD-10

Woods MRD-10

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
Woods MRD-10
Dekningsareal: 40 m² Vanntank: 2,7 liter Støynivå: 48 dB (maksimalt) Avfuktingskapasitet: 14 liter / døgn Sirkulasjon: 100 m³/t Vekt: 10 kg Størrelse ( H x B x D): 29 x 24 x 47,6 cm

Woods MRD-10 minner på mange måter om budsjettmodellen Emil 10L fra Eeese. Hvordan kommer Woods MRD-10 ut i vår luftavfukter test?

Dekningsareal

Woods MRD-10 er designet for og kunne håndtere rom med en størrelse på inntil 40 m². Luftsirkulasjonen på det høyeste effektnivået er 100 m³/t, og er nesten akkurat den samme som hos en av hovedkonkurrentene, Emil 10L.

Emil 10L har en marginalt bedre sirkulasjonseffekt, men til gjengjeld reklamerer Woods med at MRD-10 har en avfuktingskapasitet på 14 liter per døgn. Dette er altså noe bedre enn Emil 10L, som takler 10 liter per døgn.

Videre har Woods MRD-10 en vanntank på 2,7 liter. Dette er tilstrekkelig, men vi skulle gjerne sett at vanntanken var enda litt større.

På den positive siden er MRD-10 utstyrt med oppsett for kontinuerlig drenering. Her kan man altså enkelt koble til en liten slange som legges rett ned mot avløpet!

Mange ulike hastighetsinnstillinger

Om man ser på ulike hastighetsinnstillinger er Woods MRD-10 en av de bedre luftavfukterne på markedet. Her får man mulighet til å variere mellom hele 4 ulike effektnivåer, og det er derfor enkelt å tilpasse hvor hardt avfukteren skal jobbe.

Sammenlignet med andre avfuktere på markedet kommer faktisk MRD-10 spesielt godt ut på dette punktet. De fleste avfuktere har typisk kun 2 – 3 hastighetsnivåer, så her er MRD-10 så absolutt i toppsjiktet.

Støynivå

Støynivået til Woods MRD-10 er fornuftig nok. På høyeste effekt kan man forvente et støynivå på omtrentlig 48 dB. MRD-10 er altså ikke like stillegående som toppmodellene fra Eeese, men støynivået er likevel lavt nok til at man kan ha enheten plassert i stua.

Energiforbruk

Ved en lufttemperatur på 20 grader og omtrentlig 70% luftfuktigheten har Woods MRD-10 et energiforbruk på omtrentlig 340 W/h. Etter vår mening kunne energiforbruket med fordel vært enda litt lavere. Om lavt energiforbruk er en prioritet for deg anbefaler vi at du ser i retning mot Eeese Emil 10L.

Betjeningspanel

På oversiden av luftavfukteren finner du et enkelt og oversiktlig betjeningspanel. Her velges ønsket effektnivå og luftfuktighet, samtidig som man enkelt kan aktivere timerfunksjonen.

Vi i redaksjonen savner likevel et display på betjeningspanelet. Den nåværende luftfuktigheten vises ved at en diode lyser på panelet, hvor luftfuktigheten er angitt i 10%-intervaller. Man får altså ikke helt nøyaktig informasjon om hvor fuktig luften er til enhver tid.

Oppsummert

Woods MRD-10 er en prisvennlig og effektiv luftavfukter. Modellen er utstyrt med mange hastighetsnivåer, og leveres med støtte for kontinuerlig drenering!

Fordeler

 • Mange hastighetsnivåer.
 • Passer godt til mindre rom og leiligheter.
 • Kompakt størrelse.
 • Støtte for kontinuerlig drenering.
 • God avfuktingskapasitet.
 • Timerfunksjon.

Ulemper

 • Støynivå kunne vært enda litt lavere.
 • Savner et LCD-display på betjeningspanelet.
 • Litt høyere energiforbruk enn enkelte av konkurrentene.

Luftavfuktere: Nyttig å vite

Dekningsareal

Dekningsareal: Det aller første du bør tenke på er hvor du har tenkt til å plassere luftavfukteren.

Skal den stå i et lite rom? Eller skal den dekke et større område, slik som eksempelvis en hel kjeller?

Her er det altså dekningsarealet på avfukteren som er viktig. Dekningsarealet sier noe om hvor mange m² luftavfukteren klarer å håndtere.

De mindre kraftige avfukterne takler gjerne kun 20 – 30 m², mens de beste avfukterne kan håndtere rom helt opptil 150 m².

Avfuktingskapasitet

Avfuktingskapasitet: Avfuktingskapasiteten er like viktig som dekningsarealet.

Avfuktingskapasiteten oppgis som regel i antall liter per døgn, og sier altså noe om hvor mye fuktighet som kan fjernes fra luften i løpet av 24 timer.

En lav avfuktingskapasitet vil i praksis si at avfukteren jobber mindre effektivt.

Dette kan være greit om du skal bruke avfukteren i et lite rom, men for større rom over 80 m² anbefaler vi en avfuktingskapasitet på minst 20 liter / døgn.

Tid

Driftstid: På innsiden av luftavfukteren finner du en vanntank som gradvis vil fylles med vann etterhvert som fuktigheten fjernes fra lufta.

Vannet må jo tross alt forsvinne et sted – og det er nettopp til denne vanntanken.

Størrelsen på vanntanken avgjør også driftstiden på avfukteren. Så snart vanntanken er full vil ikke lenger avfukteren kunne arbeide.

Brukervennlighet

Brukervennlighet: Luftavfukteren må naturligvis være enkel å bruke.

Som et minimum bør det være et betjeningspanel på selve avfukteren. Dette bør være oversiktlig, og det bør være enkelt å justere effektnivå via panelet.

Samtidig er det et pluss om avfukteren har en lav egenvekt. Det vil gjøre det langt mer behagelig å flytte den rundt om i hjemmet!

Wifi

Tilkoblingsmuligheter: Enkelte avfuktere leveres også med smart-funksjonalitet.

Som et minimum bør avfukteren ha en egen fjernkontroll, og vi anser det som et stort pluss om enheten kan styres direkte fra mobiltelefonen.

Design

Design: Avfukteren skal tross alt stå fremme i de rommene hvor du oppholder deg mest.

Designet på luftavfukteren er derfor viktig, og dette har vi tatt høyde for i vår test.

Støynivå

Støynivå: Hvem liker vel å ha ubehagelig støy og bråk i oppholdsrommet? Kanskje skal avfukteren brukes på varme sommernetter inne på soverommet også?

I vår test har vi tatt høyde for støynivået. Dette bør etter vår mening være så lavt som overhodet mulig!

 

Energiforbruk

Energiforbruk: Sjekk energimerkingen og effektforbruket til luftavfukteren.

En energieffektiv avfukter vil bruke mindre strøm og dermed spare deg for penger på sikt.

Det kan være verdt å investere i en dyrere, men mer energieffektiv modell for å redusere strømutgiftene over tid.

Vannbeholder

Vannbeholder og avløp: Luftavfuktere samler opp kondensvann i en beholder som må tømmes regelmessig.

Sjekk kapasiteten på vannbeholderen, og vurder om du ønsker en modell med automatisk avstengning når beholderen er full. Noen modeller har også mulighet for kontinuerlig avløp via en slange, noe som kan være praktisk om du ikke ønsker å tømme beholderen manuelt.

Generelt sett bør vanntanken være så stor som mulig. Om du har kjøpt en avfukter med høy avfuktingskapasitet og liten vanntank risikerer du å måtte tømme vanntanken flere ganger daglig.

hygrometer

Hygrometer: Det er et stort pluss om avfukteren leveres med et innebygd hygrometer.

Et hygrometer vil kunne måle luftfuktigheten i rommet til enhver tid.

På denne måten kan du få oversikt over fuktigheten i rommet, og avfukteren vil automatisk kunne justere effekten basert på luftfuktigheten.

Ultrasonisk Luftfukter

Filter: Mange luftavfuktere har innebygde luftfiltre som fanger opp støv, pollen og andre luftbårne partikler.

Sjekk hvilken type filter som følger med luftavfukteren, og hvor ofte det må rengjøres eller skiftes ut.

Et HEPA-filter er å anbefale hvis du ønsker en bedre luftkvalitet og har allergier eller astma.

pris

Pris: Man kommer ikke unna at pris er en faktor.

Prisnivået bør reflekteres i hvor funksjonsrik luftfukteren er, og vi setter høyere krav til de mest kostbare modellene.

Ulike typer avfuktere

Generelt sett skiller man mellom 3 ulike typer avfuktere. Forskjellen er enkelt og greit hvordan fuktigheten fra luften blir fjernet, og ved hvilke temperaturer de er best egnet.

Avfuktere med kompressor.

Avfuktere med kompressor vanligste typen avfukter. Virkemåten er den samme som for kompressorene som sitter i varmepumper, kjøleskap og lignende.

Denne typen avfukter fungerer ved at den varme og fuktige luften treffer en kald flate inne i avfukteren. Fuktigheten vil da kondensere til vann, og bli ført ned til vanntanken.

Avfuktere med kompressor er best egnet ved temperaturer omkring 5 – 30 °C.

Avfuktere med tørkerotor

En avfukter benytter seg ikke av en kompressor. Inne i avfukteren finner man en rotor med mange små hull, og et spesielt materiale kalt Silika Gel. Dette materialet suger til seg fuktigheten fra luften, før den tørre luften blåses ut igjen i rommet.

Avfuktere med tørkerotor er best egnet ved temperaturer omkring 0 – 30 °C.

Avfuktere med sorpsjon.

Avfuktere med sorpsjon minner på mange måter om de med tørkerotor. Forskjellen er at den tørre luften blåses ut i friluft, og ikke ut igjen i rommet.

Denne typen avfukter krever fastmontering på vegg med avløpsrør ut, og er derfor ikke inkludert i denne testen. Avfuktere med sorpsjon er best egnet til temperaturer omkring -20 til 30 °C.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

down-arrow Hvilken luftavfukter er best i test?

I vår luftavfukter test har vi kåret Eeese Adam til best i test.

Eeese Adam kan potensielt dekke et område på inntil 100 m². Med innebygd WiFi og et praktisk betjeningspanel er avfukteren enkel å administrere, og energiforbruket er tilfredsstillende lavt!

down-arrow Hvorfor bruke luftavfukter?

En luftavfukter kan på mange måter sees om det stikk motsatte av en vanlig luftfukter.

Ved å bruke en avfukter kan du redusere risikoen for fukt og råte i rommet hvor den brukes.

Luftavfukterens oppgave er å fjerne uønsket fuktighet fra luften, og fungerer typisk best om luftfuktigheten er over 40 – 60%.

I utgangspunktet kan man bruke en luftavfukter i et hvilket som helst rom i huset. Likevel bør man naturligvis kun plassere ut avfukteren der hvor det faktisk er behov for den.

Mange bruker eksempelvis en luftavfukter i rom hvor det tørkes klær for å redusere fuktavtrykket i rommet. Luftavfuktere passer også perfekt til rå og fuktige kjellere, og kan være et godt verktøy mot råte og mugg.

Ellers kan mange ha nytte av en luftavfukter gjennom sommeren, da den norske sommeren har en tendens til å bli både varm og fuktig. Dette merkes også på luftkvaliteten innendørs!

down-arrow Hva er viktig når jeg skal kjøpe luftavfukter?

Før du skal gå til innkjøp av en luftavfukter er det noen punkter som er spesielt viktige å ta hensyn til. Dette er også punktene vi i all hovedsak har tatt høyde for i denne testen.

Faktorene du bør vurdere er blant annet størrelse på vanntanken, dekningsareal, energiforbruk, kapasitet, støynivå og tilkoblingsmuligheter.

down-arrow Hvilke typer luftavfuktere finnes det?

Generelt sett skiller man mellom 3 ulike typer luftavfuktere. De ulike typene er avfuktere med kompressor, avfuktere med tørkerotor og avfuktere med sorpsjon.

down-arrow Hvor bør luftavfukteren plasseres?

Luftavfukteren bør plasseres i rom for luftfuktigheten er høy. Det er ingenting i veien for å bruke avfukteren i et rom du oppholder deg i, og avfukterne er spesielt gode å ha gjennom de varme og fuktige sommermånedene.

For å unngå fukt og råte anbefales det ofte å bruke en luftavfukter i rom hvor man tørker klær. Mange plasserer også en avfukter i den fuktige kjelleren, og flere plasserer dem faktisk også i garasjen.

down-arrow Hvordan vet jeg hva luftfuktigheten er i rommet?

For å vite hvor høy eller lav luftfuktigheten er i rommet må du benytte deg av et hygrometer. Dette er en spesiell enhet som klarer å måle luftfuktigheten i den omkringliggende luften.

De aller fleste luftavfuktere er heldigvis utstyrt med innebygd hygrometer, slik at avfukteren selv kan justere effekten etter ønsket luftfuktighet.

Les også: Test av luftrensere!

Avatar

Hege

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.