Vedlikehold av tak: Forleng takets levetid

Vedlikehold av tak

Er du usikker på hvordan du utfører vedlikehold av tak? Eller hvordan du sjekker taket for skader? Du er ikke alene!

Etter en lang høst og vinter, med mye vind, nedbør og kanskje tunge snømengder, er det viktig å sjekke taket for skader. For det er jo ingen hemmelighet at taket er den delen av huset som er mest utsatt for vær og vind.

Det er ikke alltid lett å vite hva du skal se etter og hva som bør gjøres når det kommer til vedlikehold av tak. Derfor skal vi gi deg noen tips til vedlikehold av taket, slik at det varer i mange år og du unngår at skadene blir dyrere enn nødvendig.

Ta en regelmessig sjekk

Er det lenge siden sist du sjekket taket? Da kan vi trøste med at du ikke er alene. Faktisk oppgir halvparten av huseiere at de ikke har gjort det på 2 år, og hele 20 % har aldri gjort det. Det kan bli fryktelig kostbart!

Du bør absolutt investere litt tid til å inspisere taket hver vår og høst. Da kan du oppdage feilene mens de enda er i startfasen og ikke har blitt så store at du må skifte hele taket. Og for all del – ikke glem hytta!

Dessverre har fagfolk ofte kommet hjem til folk som har oppdaget lekkasje i taket altfor sent. Huseierne har da oppdaget fukt og lekkasje inne. Dessverre er det som oftest for sent å redde taket i slike tilfeller, og man må skifte ut hele. Dette er en utgift som kommer svært ubeleilig for de fleste!

Derfor anbefaler vi deg å ta denne sjekken 2 ganger i året. Da har du taket i hele dets levetid, og kan være mer økonomisk forberedt den dagen det er på tide å skifte tak.

Kan jeg sjekke taket selv?

Ja, det er ikke noe i veien for at du sjekker taket selv. Dette kommer an på hvor trygg du føler deg og om du klarer å komme deg opp på taket.

Hvis du ikke har muligheten til å gjøre det selv, kan du be en snekker eller annen fagperson komme og ta sjekken for deg.

Hvordan kan jeg avdekke feil og skader på taket?

Utfører vedlikehold av tak

Vi anbefaler deg å sjekke innvendig først. Se etter tegn til fuktskader og uregelmessigheter. De viktigste tingene du må sjekke er:

  • Primærtekking.
  • Undertak.
  • Mose og alger.
  • Takrenner og nedløp.
  • Gjennomføringer.

Innvendig sjekk

Når du skal sjekke taket, er det viktig at du ikke glemmer den innvendige sjekken. Hvis du har et råloft som er uisolert, er det enkelt å kontrollere taksperrene. Disse skal ikke ha noen misfarging og skal være helt tørre. Ved minste tegn til mugg, vannmerker, råte og sopp, kan det bety at noe er alvorlig galt!

Har du muligheten til å sjekke undertaket fra loftet? Da bør du gjøre det. Hvis du også finner fukt og råte der, bør du kontakte en fagmann snarest.

Sjekk taktekkingen

Du må se om takstein er knuste eller sprukne, eller om de har flyttet seg som følge av vinden. Da må du enten bytte ut de ødelagte taksteinene eller legge dem på plass. Se også etter om det er rust på beslaget eller rustent belegg.

Uansett hvilket type tak du har, skal det være helt og uten skader!

Sjekk for svake punkt

Du må sjekke ulike beslag på taket, spesielt rundt ventilasjonshetter, lufterør, piper og takvinduer. Som resten av taket, kan vær og vind også skade beslagene. Et ødelagt beslag kan gjøre store ødeleggelser i form av fukt og lekkasje.

Fukt og lekkasjer er noe vi selvfølgelig ikke vil ha. Det kan bli svært kostbart og tidkrevende!

Fjern mose og annen begroing

Vær nøye med å fjerne mose på taket, da det kan føre til skader og frostsprengning på taket. Du kan bruke en kost til å fjerne mosen med, og deretter spyle over med vann. Ikke bruk høytrykkspyler, da den ofte kan gjøre mer skade enn nytte!

Vi anbefaler videre at du deretter har på mose- og algefjerner, som vil hindre ny mosedannelse på taket.

Sjekk snøfangere og snøstiger

Sjekk at takstiger, feieplatåer og snøfangere sitter godt fast. Her kan også beslagene ødelegges av vann og is, så det er viktig å sjekke disse grundig for å unngå ulykker.

Vask taket

Når vasket du taket sist? Det er jo ikke akkurat det man tenker på hver dag. Men nå som du har blitt påminnet om å sjekke taket 2 ganger i året, kan du også legge inn vanen med å vaske det. Alle tak bør være reine, uansett om du har takpapp, takplater, teglstein eller betongstein.

Hvis taket ditt er fullt av løv, søppel, alger og mose, vil dette suge til seg regnvannet. I tillegg vil det stoppe snøen, så den ikke glir av taket. Det finnes ulike midler du kan bruke til å sprøyte på taket, som dreper og forhindrer ny vekst.

Middelet sprøytes på med en trykksprøyte, som du kan få kjøpt i byggevarehandelen.

Hva er levetiden på et tak?

Levetiden på taket ditt kommer an på hva slags tak du har. Det finnes naturlig nok ikke et bastant fasitsvar, men vi kan likevel gi deg en pekepinn.

Vi anbefaler deg å tenke over levetiden når du skal velge tak. Selv om et tak med lang levetid er kostbart, vil du likevel kunne spare på det i det lange løp, både i forhold til levetid og nødvendig vedlikehold.

  • Skifertak: minst 100 år.
  • Teglstein: minst 75 år.
  • Takplater: cirka 50 år.
  • Betongtakstein: cirka 50 år (forutsetter godt vedlikehold).
  • Takshingel: cirka 30 år.

Ta taksjekken og spar deg for unødvendige utgifter

Er du nå klar til å ta taksjekken 2 ganger i året? Vi håper hvertfall du er mer motivert nå.

Samtidig vil vi påpeke at sikkerheten må komme først. Vær forsiktig når du er der oppe. Er taket bratt og vanskelig å komme opp på, vil vi anbefale deg å be om hjelp!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social