Fuktskader på badet: Hva bør man se opp for?

Fuktskader på bad

Er du usikker på om du har fått fuktskader på badet? Eller kanskje du bare ønsker å forsikre deg om hvordan du kan unngå fuktskader? Da bør du lese videre!

Badet er et av de rommene hvor det raskt kan oppstå fuktskader. Hvor mye det koster å fikse fukt på badet kan variere fra bad til bad, samt hvor lenge fuktskadene har eksistert. Det er jo slett ikke sikkert man oppdager det med en gang.

Grundig oppussing av bad og godt vedlikehold kan likevel gjøre at du kan senke skuldrene og puste lettet ut. Husk at fuktskader på badet kan bli et kostbart problem!

Hvordan kan fuktskader oppstå?

Badet er et våtrom der vi dusjer, går på do og vasker oss. Det kan raskt bli store temperaturforskjeller i et rom hvor man vil ha en slik komfortabel varme.

Muggsopp trives best i denne temperaturen de fleste har på badet, som ofte ligger mellom 20 – 30 grader. Fukt og kondens legger seg på vegger og tak om man ikke har god ventilasjon eller lufter ut nok.

Dersom det er dårlig ventilasjon på et bad er alt lagt til rette for at fuktskader kan oppstå. Sprekker i fliser eller panel kan også være årsaken til dette problemet. Det er derfor veldig viktig at man bruker en fagperson om man skal pusse opp badet.

Uten det vil ikke forsikringen dekke skadene heller, som kan bli ekstra store om fuktskadene får utvikle seg.

Husk at muggsopp forårsaket av fuktskader også kan skape helseplager!

Hvordan oppdage fuktskader?

Han sjekker at det baderoms-flisene ligger i vater

Det fins enkelte tegn på fuktskader som er enklere å oppfatte enn andre. En av de første tingene man vil oppdage er mange insekter som stadig svirrer rundt. Dette er jo ikke helt uvanlig heller, og det trenger ikke nødvendigvis si at du har fått fuktskader. Likevel er det greit å være oppmerksom på det!

Oppdager man insekter, slik som f.eks sølvkre, så bør man ta en nærmere titt. Kjenner man også lukten av mugg, så kan ting «være i gjære». Mugg er det synlige resultatet av fukt, som egentlig er sopp som livnærer seg av smuss og skitt. Muggsopp trenger fuktighet og organisk materiale for å vokse. Dette fins det mye av på et baderom!

Lurer du på hvordan du kan oppdage fuktskader, så vil du umiddelbart kunne se merker på vinduer og vegger. Det er likevel ikke slik at fuktskadene nødvendigvis dukker opp der de er enkle å se. Ofte begynner fukten å utvikle seg i områder hvor man ikke kommer til så enkelt, slik som bak dusjkabinettet og lignende. Muggsopp legger seg ofte langs skjøter og kanter der luft og vann trenger gjennom.

Et annet godt tips kan være å sjekke luftfuktigheten med en fuktmåler. Dette vil raskt kunne avdekke om luftfuktigheten på badet er for høy!

Hvordan unngå fuktskader?

Det er mange ting man kan gjøre for å forhindre fuktskader, selv om huset er gammelt og slitt. Det første naturlige steget er å lufte og vaske. Lufting vil redusere luftfuktigheten, noe som gjør at muggsoppen trives dårligere og får dårligere levevilkår.

Men om du faktisk lufte, så kan det hende at du enten mangler ventilasjon, eller at den er skadet eller ødelagt. Sjekk derfor at ventilasjonen fungerer optimalt. Mangler det ventilasjon på badet bør dette utvilsomt utbedres.

Selv om ventilasjon er på plass, så er det også andre forhåndsregler man kan ta. Har man først fått fuktskader, kan det hende man må rive opp hele gulvet og veggen. Det er utrolig viktig å få på plass en fuktsperre slik at ikke fuktskader oppstår på nytt. En slik fuktsperre er obligatorisk når man bygger i dag, men det er ikke sikkert du har denne om huset ditt er gammelt.

Vasking er også nyttig. Ta for eksempel sluket. Her vil hårrester og skitt samle seg opp og gi grunnlag for økt muggsopp-dannelse. Dersom man ikke vasker her kan det spre seg, spesielt når forholdene ligger til rette. Vask med en fuktig klut og litt klorin for best resultat.

Hva gjør du dersom uhellet er ute?

Dersom du er en av de som har fått fuktskader så er det enkelte ting du bør gjøre. Dette kan begrense skadene og eventuelt hvor mye man må betale for å fikse dem. Du lurer kanskje på om boligforsikring dekker fuktskader, og i de fleste tilfeller gjør den det. Men det er ikke sikkert.

Det kan hende at ikke baderommet er bygget i samsvar med gitte lover og regler, eller at det er bygd av andre enn fagfolk med kompetanse til å gjøre jobben. I slike tilfeller kan forsikringsselskapet sette seg på bakbena. De kan si at det er fordi badet mangler fuktsperre i form av membran eller at vann samler seg opp fordi gulvet ikke har helning. Det kan også være forårsaket av sprekkdannelser i fliser eller utette skjøter.

Om uhellet først er ute er det likevel ikke veldig vanskelig å vite hva man bør gjøre. Ta kontakt med forsikringsselskapet, og forhør deg eventuelt med fagfolk på egenhånd!

Kort Oppsummert

Fuktskader på badet er ikke morsomt. Derfor må man alltid forsikre seg om at badet er forholdsmessig bygd. Samtidig er det ikke sikkert gjeldende regler gjaldt den gangen badet ble bygget.

Fuktskader på badet oppstår som regel fordi det enten er for fuktig eller at det er for dårlig ventilasjon. Derfor må man sørge for at rommet blir luftet gjennom god ventilasjon.

Dersom man har bygd alt etter gjeldende regler, skal en vanlig boligforsikring dekke eventuelle fuktskader og de utbedringer som må gjøres!

Kilder

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli har solid teknisk innsikt omkring temaene bolig og oppussing. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, spesielt når det gjelder ulike tjenester som leveres til hjemmet. Her nevner vi både strømleverandører, boligalarmer og ulike eiendomsmeglere. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social