Slik får du bukt med meldugg på plantene

Meldugg på plante

Har du tenkt over et slags hvitt pulver / belegg på bladene til plantene dine? Da har de sannsynligvis blitt infisert meldugg.

Meldugg er et ganske så vanlig problem for de som driver en del med planter. Heldigvis finnes det flere effektive metoder for å få bukt med problemet. I denne artikkelen ser vi på årsaker til meldugg og hvordan du kan gjenkjenne symptomer på infeksjonen. Og ikke minst – hvordan du kan bekjempe og forebygge meldugg.

Kortversjonen

 • Hva er meldugg?
  • Meldugg er en soppinfeksjon som viser seg som et hvitt, pulveraktig belegg på planteblader.
 • Årsaker til medugg:
  • Høy luftfuktighet: Øker sjansen for at soppsporer fester seg på bladene.
  • Overvanning: Øker fuktigheten i plantens blader, gjør dem mer mottakelige for infeksjon.
 • Symptomer på meldugg:
  • Hvitt, pulveraktig belegg på bladene.
  • Bladene krøller seg, visner, eller faller av.
 • Bekjempelse av meldugg:
  • Fjern infiserte blader: Begrens spredningen av soppen.
  • Vask planten med såpevann: Løsner soppsporene fra bladene.
  • Naturlige soppmidler: Spray med blanding av eddik og vann.
  • Kommersielle soppmidler: Bruk ved alvorlige infeksjoner, følg instruksjonene nøye.
 • Forebygging av meldugg:
  • Kontroller luftfuktigheten: Hold den relativt lav, rundt 50-60%.
  • God luftsirkulasjon: Sørg for at plantene får nok luft rundt seg.
  • Riktig vanning: Unngå overvanning, gi plantene passende mengde vann.
  • Unngå tett plassering: Plasser plantene med nok avstand for god ventilasjon.

Årsaker til meldugg

Mye meldugg på plante
Her ser du et eksempel på en plante hvor meldugget virkelig har fått satt seg.

Meldugg er forårsaket av ulike typer sopp som tilhører oomycetes-familien, også kalt eggsporesopper. Disse sopptypene trives spesielt godt i fuktige og varme omgivelser, og spres som oftest gjennom luften. Når sporene lander på en plante, og forholdene er gode, vil soppen begynne å formere seg og infisere planten.

Høy luftfuktighet

En av de vanligste årsakene til meldugg er høy luftfuktighet. Når luftfuktigheten blir høy, vil bladene ta opp mer fuktighet, og det blir enklere for soppsporene å feste seg og formere seg på planten. Dårlig luftsirkulasjon rundt planten kan også bidra til høy luftfuktighet, og dermed øke risikoen for meldugg.

Overvanning

Overvanning er en annen vanlig årsak til meldugg på planter. Når plantens røtter står i vann over lengre tid, kan det føre til at bladene tar opp unødvendig mye fuktighet. Dette gjør det enklere for soppsporene å infisere planten. Samtidig kan overvanning svekke immunforsvaret til planten, og gjøre den mer sårbar for infeksjoner.

Symptomer på meldugg på planter

Det er viktig å kunne gjenkjenne tidlige symptomer på meldugg, slik at du raskt kan sette i gang med tiltak for å bekjempe infeksjonen. Meldugg kan manifestere seg på ulike måter, avhengig av plantetypen og hvor alvorlig infeksjonen er.

En vanlig indikasjon på meldugg er et hvitt, pulveraktig belegg på bladene. Belegget kan minne om melis eller mel, og er spesielt synlig på oversiden av bladene. I starten kan belegget være vanskelig å oppdage, da det ofte er lite og sprer seg gradvis. Med tiden vil infeksjonen bli mer omfattende, og belegget blir tykkere og mer tydelig.

Samtidig som du ser etter det hvite belegget, bør du også være oppmerksom på tilstanden til bladene. Meldugg kan gjøre at bladene krøller seg, visner eller faller av tidligere enn vanlig.

Når uhellet først er ute

Når du oppdager meldugg på en plante, er det viktig at du gjør noe med problemet raskt.

1. Fjern infiserte blader og planterester

Det første du bør gjøre når du oppdager meldugg, er å fjerne alle infiserte blader og planterester. Dette bidrar til å begrense spredningen av soppsporene til de friske delene av planten. Pass på at du er forsiktig når du fjerner bladene, slik at soppsporene ikke spres rundt om på planten.

Det samme prinsippet gjelder for planterester som ligger rundt planten. Sørg for å holde området rundt planten rent og ryddig, slik at soppsporene ikke har et sted å overleve og spre seg.

2. Vask planten med såpevann

En effektivt og skånsom metode for å fjerne meldugg er å vaske med såpevann. Bland en liten mengde mild såpe, for eksempel grønnsåpe eller oppvaskmiddel, med lunkent vann. Dypp en klut eller svamp i såpevannet, og tørk forsiktig av bladene på planten. Såpevannet vil bidra til å løsne soppsporene fra bladene, samtidig som det ikke er skadelig for planten.

Pass på at du vasker både under- og oversiden av bladene. Meldugg trives spesielt godt på undersiden av bladene, siden det er både mørkt og fuktig. Skyll planten grundig med rent vann etter at du har vasket den, for å fjerne såperester.

3. Bruk naturlige soppmidler

Det finnes flere naturlige midler som er effektive mot meldugg, samtidig som de er skånsomme mot planten. En populær metode er å lage en spray av eddik og vann. Bland like deler eddik og vann i en sprayflaske, og spray planten grundig med blandingen. Eddik vil bidra til å senke pH-verdien på bladene, og skape et miljø som er ugunstig for soppsporene.

4. Bruk kommersielle soppmidler

Om infeksjonen er spesielt alvorlig, kan det være nødvendig å bruke et kommersielt soppmiddel for å bli kvitt meldugg på planten. Det finnes en rekke ulike soppmidler tilgjengelig på markedet, både i form av spray og pulver.

Følg alltid instruksjonene på emballasjen nøye når du bruker soppmidler, og unngå å bruke dem for ofte. Hyppig bruk av kjemiske midler kan nemlig skade planten på sikt.

Slik forebygger du meldugg

Selv om meldugg kan være vanskelig å bli kvitt når planten først er infisert, finnes det flere enkle metoder for å forebygge infeksjonen. Ved å ta noen enkle forholdsregler, kan du redusere risikoen for meldugg på plantene dine betydelig.

1. Kontroller luftfuktigheten

Det enkleste du kan gjøre for å forebygge meldugg er å holde luftfuktigheten rundt plantene relativt lav. I de fleste tilfeller trives planter best med en luftfuktighet på rundt 50-60%. Du kan enkelt måle luftfuktigheten ved hjelp av et hygrometer, som er tilgjengelig i de fleste hagesentre og plantebutikker.

Om luftfuktigheten er for høy, kan du vurdere å bruke en luftavfukter for å senke fuktigheten.

2. God luftsirkulasjon

God luftsirkulasjon rundt plantene er avgjørende for å forebygge meldugg. Plasser plantene på et sted der det er god luftsirkulasjon, og unngå å plassere dem for tett inntil andre gjenstander. Om du har flere planter samlet på et sted, kan du bruke en vifte til å sirkulere luften jevnt mellom plantene.

3. Vann plantene riktig

Overvanning er en av de vanligste årsakene til meldugg. Sørg for å vanne plantene med riktig mengde vann, basert på plantetypen og jordens fuktighetsbehov. De fleste planter trives best med jevn fuktighet i jorden, og bør ikke stå i vann over lengre tid.

4. Unngå å plassere plantene for tett

Om plantene står for tett inntil hverandre, vil det redusere luftsirkulasjonen mellom dem. Dette kan føre til høy luftfuktighet og dårlig ventilasjon, som igjen øker risikoen for meldugg. Plasser plantene med tilstrekkelig avstand mellom hver av dem, slik at luften kan sirkulere fritt.

Kort oppsummert

Meldugg er en vanlig soppinfeksjon for planter. Soppen trives spesielt godt i fuktige og varme omgivelser, og spres ofte ved hjelp av luftbårne sporer. Høy luftfuktighet og dårlig luftsirkulasjon er blant de vanligste årsakene til meldugg.

Symptomer på meldugg inkluderer et hvitt, pulveraktig belegg på bladene, sammen med blader som begynner å krølle seg eller visne. Når du oppdager meldugg på en plante, bør du fjerne angrepne blader og planterester, og deretter vaske planten med såpevann. Naturlige soppmidler som eddik og natron kan også være effektive mot meldugg. Ved alvorlige infeksjoner kan det være nødvendig å bruke et kommersielt soppmiddel.

For å forebygge meldugg på plantene, bør du opprettholde riktig luftfuktighet og god luftsirkulasjon. Unngå overvanning, og plasser plantene på et sted der de får tilstrekkelig med lys og luft. Med riktig pleie og oppmerksomhet kan du nyte sunne og friske planter, helt fri for meldugg.

Avatar

Hege

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.