Stauder som blomstrer lenge: Ja, de finnes!

Stauder som blomstrer lenge

Er du frustrert over at staudene dine bare blomstrer noen få uker? Fortvil ikke! Det finnes stauder som blomstrer lenge. 

Du har kanskje allerede opplevd det. På hagesenteret ser du noen aldeles nydelige stauder som blomstrer i all sin prakt. Ikke rart du da vil ha de med hjem.

Men så kommer skuffelsen. For etter kort tid er blomstene borte og alt du står igjen med er grønne planter.

Stauder er riktig nok hardføre planter. De kommer tilbake år etter år og spirer på overvintret rot. Forskjellige staudene blomstrer til forskjellige tider i sesongen. Og noen av de holder seg fine og grønne gjennom vinteren.

Dessverre har de også en tendens til å ha kort blomstringstid. Det gjelder derfor å velge riktig, slik at du får glede av blomstene gjennom sommeren!

Lettstelte og vakre stauder som blomstrer lenge

Dette er lettstelte planter, som passer supert for deg som ikke har så grønne fingre. Du slipper å plante nye blomster hvert år og de krever ikke så mye av deg.

Stauder kan du få i utrolig mange fasonger, høyder og farger, noe som er medvirkende til at de igjen er så populære.

Derimot kan man altså fort bli skuffet over hvor kort tid stauder blomstrer. Ofte har man bare glede av de fargerike blomstene i et par uker, før de avblomstrer.

Heldigvis finnes det unntak til regelen. Vi ser nærmere på stauder som blomstrer lenge!

1. Kattemynte

KattemynteKattemynte er en staude du kan ha glede av i lang tid. Den blomstrer allerede i juni og står helt til frosten kommer. Et spesielt godt resultat vil du få hvis du jevnlig kniper av de visne blomstene!

Du har kanskje hørt om kattemynte i form av «kattedop» som gjør kattene helt spinnville? Dette gjelder ikke for denne typen kattemynte, som er en prydkattemynte. Så du trenger ikke være redd for at nabokatten skal komme og spise opp blomstene dine.

Derimot er det noen andre som kommer til å besøke hagen din. Nemlig humlene. De elsker kattemynte. Her har du muligheten til å få et summende liv i hagen.

I tillegg til å ha en helt nydelige lilla farge, avgir kattemynte en svak duft av behagelig mynte.

2. Scabiosa (Bakkeknapp)

Scabiosa

Scabiosa går også under navnet bakkeknapp. Blomstene til scabiosaen ligner på markblomstene rødknapp og blåknapp. Derimot blir gjerne scabiosa-staudene høyere.

Scabiosa-stauder finnes i lilla og rosa. De starter blomstringen i juli og varer helt til høsten. Det er alltid lurt å knipe av døde blomster underveis. På den måten får du planten til å trives ekstra godt.

Denne planten vokser best der det er masse sol. Som mange andre stauder, ønsker den god drenering der den skal vokse.

3. Dvergslirekne

Dvergslirekne

Her har du en bunndekker som vil gi deg blomsterglede fra mai til sent på høsten. Selve bladteppet blir ca. 10 cm høyt. Blomstene til dvergslirekne blir derimot langt høyere, og kan strekke seg 20-25 cm over bakken.

I begynnelsen av blomstringen har blomstene en dus rosafarge. Etter hvert som tiden går, blir de mørkere og mørkere. Du vil oppleve en herlig blanding av rosa farger, som gir et flott fargespill.

Dvergslirekne starter blomstringen rundt St. Hans og de varer helt til frosten kommer. Den er helt fantastisk å bruke som pynt på festbordet.

I tillegg er den enkel å ta stiklinger av, så du kan plante den flere steder i hagen. Eller gi bort til noen som blir misunnelige på denne vakre pynten.

På våren kan dvergslirekna se litt brun og død ut. Ikke tro at den har dødd for deg. Plutselig vil du se at det begynner å spire skudd og blader igjen!

4. Hagepute (Aubrieta)

Hagepute

Hagepute er en staude som blir omtrent 10 cm høy. Den vokser i tuer av små blader. I mai/juni dekkes planten av små blomster med en nydelig blålilla farge.

For å få hageputen til å trives godt, bør den stå der det er mye sol. Jorda bør ha god drenering og være næringsrik.

Hvis du samtidig er glad i sommerfugler, er hagepute noe du absolutt bør vurdere. Sommerfuglene elsker nemlig denne blomsten.

5. Storstjerneskjerm (Astrantia major)

Storstjerneskjerm

Storstjerneskjerm bærer det latinske navnet Astrantia major, som rett og slett betyr stor stjerne. Navnet har den fått på grunn av de flotte, stjerneformede blomstene.

Dette er en tuedannende staude som blir 40-90 cm høy. Blomsterskjermene blir 2-3 cm brede og består av små, hvitrosa blomster. De grønne svøpbladene er lenger enn selve blomsten.

Storstjerneskjerm har lang blomstringstid, fra juni til september. Blomstene er rosa og hvite. Den trives best i sol eller halvskygge, i næringsrik og jevnt fuktig moldjord.

Plassen bør være godt drenert, da denne stauden ikke er spesielt glad i vinterfuktighet. Stenglene fjernes når den er avblomstret. Storstjerneskjerm egner seg svært godt som snittblomst. Med en slik i hagen, har du alltid en vertinnegave for hånden!

6. Storkenebb (Geranium)

Storkenebb kan fås i mange ulike varianter, fra høye stauder til de små som danner et teppe. Høyden varierer mellom 15 og 60 cm.

Blomstene vokser gjerne parvis på håndnervede blader. Blomsterbladene har ulike mønstre og gir et helt særegent preg.

Storkenebb finnes i flere farger. Her kan det blomstre både hvite, blå, lilla og rosa blomster!

Hvor lenge de blomstrer, avhenger av arten. Skal du ha en staude som blomstrer gjennom hele sommeren, bør du velge rozanne, som du ser på bildet over. Da har du blomster hele sommeren og frem til frosten kommer.

7. Steppesalvie

Steppesalvie

Steppesalvie er en hardfør staude, som trives aller best der det er mye sol og i jord med god drenering. Planten blir opptil 50 cm høy og er derfor perfekt både som innramming eller i klynger.

Blomstene har en nydelig fiolettfarge, som blomstrer fra juni til september. Når blomstringen er over, kan du klippe ned planten for ny blomstring.

Med steppesalvie i hagen, vil du legge forholdene til rette for både bier og sommerfugler.

Stauder som blomstrer lenge: Slik lykkes du

Stauder er som regel veldig takknemlige planter. Så lenge du gir dem en god start, kan du få glede av dem i lang tid. Uten at du trenger å gjøre veldig mye.

På våren må de klippes godt ned og renses. Utover det kreves det jevnlig litt gjødsel og naturligvis vann gjennom sesongen. Gjør du det, kan du få et svært frodig staudebed.

Når de visner på høsten, kan du bare la de være. De vil nemlig lage en egen beskyttelse for røttene når frosten kommer!

Les også: Dette er plantene som ikke trenger mye lys

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social