Hvordan så frø inne? Vi gir deg svaret

Hvordan så frø inne

Har du lenge lurt på hvordan du skal så frø inne? Vi har svaret!

Våren nærmer seg med stormskritt og vi kan så smått kjenne at sola begynner å varme. Om du ønsker å gi plantene dine et forsprang kan du allerede nå begynne å så frø inne, eller forkultivere som det også heter.

Ved å forkultivere nå vil plantene dine vokse seg større, og gi tidligere blomstring eller avling enn hvis du sår de direkte på vokseplassen. På grunn av den korte sommersesongen her til lands er dette også helt nødvendig for enkelte blomster og grønnsaker, om de skal rekke å gi blomstring eller frukt.

Det er enklere enn du kanskje tror å så frø og få dem til å spire, samtidig som det gir en fantastisk mestringsfølelse når de grønne spirene titter frem.
Vi anbefaler å kjøpe frø i hagesenteret, eller om du har, frø du har høstet selv. Har du frø selv har du kanskje allerede viten om når og hvordan de bør sås, men de du kjøper på hagesenteret kommer heldigvis med en liten bruksanvisning.

Uansett hvilket nivå du ligger på så kan det være greit med en oppfriskning, så vi kommer med noen råd til vårens prosjekt.

Jord er nødvendig

Frøplante som skal plantes ned i jorden

Når du sår egne frø anbefaler vi å bruke såjord, dette kan du kjøpe i alle hagesentre. Den inneholder mindre næring og er tilsatt sand som gir bedre drenering.
Den har heller ingen store torvbiter i seg som gjør at røttene samler seg i en klump. Dette gjør at du enklere kan dele røttene uten at de skades når de skal pottes om ute.

Ikke bruk jord fra egen hage, da får du gjerne med deg andre ubudne gjester og ugress. God jord gir bedre resultat på lang sikt!

Potter

Så lenge du hull i potta sånn at vannet kan renne ut kan du bruke nærmest hva som helst til å så i. Det kan være såbrett, plast- eller fiberpotter, melkekartonger eller til og med eggeskall.

Plast holder bedre på fuktigheten enn andre materialer som «puster». Bruk det du har tilgjengelig, her trenger du ikke å gå til innkjøp av flere dyre potter. Samtidig er det jo litt stilig med fine blomsterpotter – det kommer man ikke unna!

Lys og temperatur

Hånd holder spirende plante

Om du begynner å så frø inne før april, trenger du tilleggslys. Før april vil ikke dagslyset alene være nok til at planten blir stor og sterk, og da trenger du vekstlys eller plantelys. Her finnes det gode alternativer på markedet som ikke trenger å koste skjorta.

Om du sår fra april og utover vil det stort sett gå fint uten, da dagene er lengre og gir mer dagslys til plantene.

Forskjellige frøplanter krever også ulike temperaturer, og her anbefaler vi å følge anvisningen på pakken. Ofte kreves det høyere temperatur under spiringen enn når de er ferdig spirt, og dette kan være greit å tenke på før man sår.

I dette tilfellet er det greit å sette plantene på et varmere sted først, for eksempel på badet, for deretter å flytte de til en vinduskarm der temperaturen er litt lavere.
Er du så heldig å ha et veksthus der du kan justere temperaturen gjør det prosessen litt lettere.

Begynn å så!

Kvinne planter frø selv hjemme

Det er bedre å så frøene med god avstand, da er det enklere når de skal prikles eller pottes om senere.

En huskeregel er at jo mindre frø, jo mindre jord skal de dekkes med.
De minste frøene, for eksempel basilikumfrø skal ikke dekkes i det hele tatt da de er såkalte lysspirende frø som trenger direkte lys for å spire.

Generelt kan man si at frø dekkes med en jordmengde som tilsvarer diameteren på frøet. Det er jo enkelt å huske på?

Når frøene er sådd må man vanne godt, men de skal ikke stå og bade i vann.
Det er viktig med god drenering sånn at overflødig vann renner ut.

For mindre frø som har et tynt jorddekke er det bedre å bruke en sprayflaske og dusje forsiktig, eller å vanne fra bunnen ved å dynke dem ned i vann.
Om du heller vann direkte ovenfra, vil frøene skylles rundt og samle seg.

Deretter er det viktig å sørge for at plantene har god luftfuktighet, og dette kan du enkelt sikre ved å enten bruke et minidrivhus eller å dekke med plastfolie eller en plastpose.
Sørg imidlertid for lufting, da det fort vil kunne dannes sopp ved for mye fuktighet.
Om jorda blir for tørr idet spiringen har begynt vil planten dø.

Etter 1-4 uker vil du se de første spirene, og nå bør du sette plantene på et lyst og litt kjøligere sted.
Her kan de stå og vokse seg store, og når de er mer håndterlige kan man begynne å prikle de og potte de om.
Å prikle vil si at du planter om små frøplanter i egne potter, sånn at de får mer plass å vokse på.

Avatar

Hege Vestrum

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.