Kreative kjøkkenløsninger: Våre beste tips

Lite kjøkken med hvit innredning og sjakk-fliser

Vi har, i likhet med mange andre, kjent på utfordringen med å innrede et lite kjøkken.
Men uansett hvor lite kjøkken man har så finnes det alltid kreative og smarte løsninger på hvordan du kan innrede det, og hvordan man kan oppbevare ting på best mulig måte.

Når du innreder kjøkkenet bør du tenke på hvordan du bruker det, samt hvilke utstyr og redskaper du bruker mest. Det du bruker mest bør være mest mulig tilgjengelig, sånn at kjøkkenet blir mest mulig funksjonelt og praktisk for deg.

Skap fra gulv til tak

Om man er glad i å lage mat, så har man som en følge av dette en masse utstyr som vi bruker på kjøkkenet. Dette tar ganske mye plass, så det viktigste for de aller fleste er oppbevaring.
Da bør du ha langskap som går fra gulv til tak. På denne måten bruker du hele veggen, og det gir masse skapplass som ellers ville være ubrukt.

Om langskap ikke passer hos deg på grunn av skråtak for eksempel kan du feste hyller på veggen.
Det kan gi plass til både kokebøker, glass eller krus, serveringsfat, boller osv.
Skru gjerne inn S-kroker under hyllene der du kan henge opp krus eller kjøkkenredskaper. Det er praktisk og dessuten veldig dekorativt.

Praktisk kjøkkenøy

Lite kjøkken med praktisk kjøkkenøy

En kjøkkenøy kan være utrolig praktisk, da den ikke tar veldig stor plass, samtidig som du får ekstra skap- og benkeplass.
Den kan også være mobil sånn at du kan flytte den rundt etter behov. Sett gjerne et par barstoler inntil, da har du i tillegg din egen frokostplass.

Om du ikke har plass til en øy, men gjerne kunne tenkt deg en spiseplass kan du benytte lave kjøkkenskap som sitteplass. Tilføy et par puter så har du din egen krok med oppbevaring under.

Organisering

Kjøkkenprodusentene anbefaler mer bruk av skuffer istedet for skap. Dette er fordi en dyp skuff er mer oversiktlig fremfor tradisjonelle skap.
For å få maksimal funksjonalitet på kjøkkenet ditt bør du tenke over hva du har, og hva du trenger. Gi bort det du ikke har bruk for, det eneste det gjør er å ta opp verdifull plass.
Når du sitter igjen med det du trenger, kan du organisere oppbevaringen sånn at det er funksjonelt ved bruk.

Så langt det er mulig bør du oppbevare kjøkkenredskaper så nærme der de brukes. Det vil si at eksempelvis kniver og fjøler oppbevares i nærhet av matsonen der du kutter og bearbeider mat.
Kjeler og panner oppbevares ved komfyren.
Dette gir en god glid når du arbeider på kjøkkenet, og du slipper å gå frem og tilbake for å hente utstyr du trenger.

Lys og materialer

Moderne kjøkken med hvit innredning

Benytt lyse farger og blanke overflater på kjøkkenet, da dette vil reflektere mer lys som igjen gir inntrykk av et større rom. Bruk gjerne samme farge på både gulv, vegger og tak da dette gir mer takhøyde. Blanke overflater fungerer som et speil som gir samme fordel.

Om du allikevel ønsker å bruke mørke farger på kjøkkenet, kan du bruke det i detaljer for å fremheve de lyse fargene. Alternativt kan du bruke dempede nyanser, men du bør bruke de med omhu på et lite kjøkken.

Sørg for å bruke mye og god belysning på kjøkkenet.
Har du et vindu på kjøkkenet bør du bruke tynne, lyse gardiner eller ingen gardiner i det hele tatt. Mer dagslys gir mer romfølelse!

Prøv også å begrense antall ulike materialer på kjøkkenet, da dette fort kan få kjøkkenet til å fremstå som uorganisert og rotete. Et tips er å bruke maks 3 forskjellige materialer i både gulv, innredning og vegger.

Det siste tipset er å passe på å holde kjøkkenet ryddig og organisert. Rot på kjøkkenet kan gjøre at rommet ser mindre ut enn det egentlig er. Intergret platetopp og vask gir mer flyt i rommet og gjør det mer harmonisk.

Avatar

Hege Vestrum

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.