Biopeis: Noe å vurdere til vinteren igjen?

Biopeis

Ser du for deg å nyte en kald vinterkveld foran peisen, men synes tanken på alt arbeidet og vedlikeholdet med en vanlig peis er for mye? Da kan en biopeis være løsningen.

I en tid hvor bærekraft og miljøvennlighet står høyt hos mange, er det flere som ser etter alternativer til mer tradisjonelle oppvarmingsmetoder. I løpet av de siste årene har biopeiser blitt en mer populær løsning. Biopeisene er godt kjent for sin kombinasjon av estetikk og funksjonalitet, samtidig som de er mer miljøvennlige enn mange andre oppvarmingskilder.

Disse moderne peisene bruker bioetanol som brensel, og tilbyr derfor en ren og røykfri oppvarming. Her er det altså ingen behov for kompliserte installasjoner eller vedlikehold, og du trenger heller ikke en egen skorstein. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan disse peisene fungerer, og hvordan du kan velge den rette for ditt hjem.

Hva er en biopeis?

Vi tar det enkleste først. Hva er egentlig en biopeis, foruten at den er et alternativ til vanlige oppvarmingskilder?

En biopeis er en moderne type peis som bruker bioetanol som brensel. Bioetanol er både biologisk nedbrytbart og fornybart, og er produsert fra materialer som sukker, stivelse eller cellulose.

I motsetning til tradisjonelle ved- eller gasspeiser, trenger du ingen skorstein eller ventilasjon når du bruker en biopeis. Sammenlignet med en helt vanlig peis er en biopeis både enklere og mer fleksibel å få inn i hjemmet.

Slik fungerer den: Kort forklart

Jobben til en biopeis er i bunn og grunn å forbrenne bioetanol, som igjen omdannes til varme, vanndamp og en liten mengde karbondioksid. Forbrenningsprosessen er ren og røykfri, som gjør behovet for vedlikehold betraktelig mindre – og ikke minst, du trenger ikke å få feieren på besøk.

For å tenne opp fyller du enkelt og greit bare opp brenselskammeret med bioetanol. Deretter bruker du en lang lighter eller lignende for å fyre opp flammen. Biopeisen vil da gi fra seg en behagelig varme, samtidig som den skaper en hyggelig og god atmosfære i rommet.

Minimalt med vedlikehold

Sammenlignet med vedovner og tradisjonelle peiser, krever biopeiser minimalt med vedlikehold. Du slipper å fylle på med ved, fjerne aske eller bekymre deg for gnister som kan forårsake brann.

Biopeiser brenner rent, noe som betyr at du kan enkelt plassere dem i de fleste rom uten å måtte tenke på ventilasjon. Dette gjør dem til et trygt og praktisk valg for familier med små barn eller kjæledyr.

Et stilfullt blikkfang i hjemmet

Biopeiser er ikke bare en god kilde til varme. De er også gode designelementer som passer godt inn i både tradisjonelle og mer moderne hjem. Enten du er ute etter en diskret bordmodell eller en mer fremtredende og frittstående peis, er det relativt enkelt å finne et passende produkt på markedet.

Biopeiser finnes nemlig i et bredt spekter av design, fra minimalistiske og strømlinjeformede til mer tradisjonelle og dekorative. Dette gjør det enkelt å finne en modell som passer din egne personlige stil.

Etter å ha tatt en titt på et utvalg av ulike biopeiser på markedet, kan vi trygt konkludere med at det finnes noe for enhver smak. Personlig liker jeg de innebygde modellene best, da de skaper et tidløst og rent design i rommet.

Du kan selvfølgelig også velge en frittstående variant. Disse er svært enkle å installere, og kan lett flyttes mellom rom i hjemmet. Du kan til og med bruke de utendørs for å lage skikkelig god stemning under åpen himmel.

  • Tips: På utkikk etter en biopeis kun for å løfte designet i hjemmet? Da kan en elektrisk peis være løsningen du leter etter.

Slik velger du den rette biopeisen

Med alle tilgjengelige alternativene på markedet kan det fort bli litt vanskelig å finne den rette biopeisen. Med noen viktige faktorer i bakhodet er det likevel langt fra en umulig oppgave.

Størrelse og plassering

Det første du bør tenke på er hvor du ønsker å plassere biopeisen. Ta nøyaktige mål av området enten det er på veggen, på gulvet, eller utendørs. Sørg for at peisen ikke bare passer fysisk, men også visuelt i rommet.

For mindre rom kan en vegghengt biopeis være ideell, mens større rom kanskje kan dra nytte av en integrert modell.

Brukervennlighet

Se etter funksjoner som gjør biopeisen enkel å bruke og vedlikeholde. Mange moderne biopeiser kommer med praktiske funksjoner som automatisk påfylling av brensel, fjernkontroll, og justerbare flammer. Disse funksjonene kan gjøre det enklere å betjene peisen og tilpasse varmen og utseendet etter dine preferanser.

Design

Velg en biopeis som komplimenterer designet i hjemmet ditt på en god måte. Det finnes et bredt spekter av varianter på markedet, fra ultramoderne til mer tradisjonelle stiler. Vurder materialer og farger som vil passe godt sammen med interiøret i hjemmet.

Husk: En biopeis fungerer ikke bare som en varmekilde, men også som et kreativt og stilig tilskudd til rommet.

Brenselkapasitet

Sjekk biopeisens brenselkapasitet og hvor lenge den kan brenne på en enkelt påfylling.

Effektivitet er også viktig. En god biopeis bør kunne produsere tilstrekkelig varme uten å forbruke store mengder bioetanol. Dette kan hjelpe deg med å holde driftskostnadene nede, og sikre at peisen er økonomisk i bruk.

Kort oppsummert

Om du vil løfte designet i hjemmet, eller vil ha en mer miljøvennlig oppvarmingskilde, er en biopeis et godt alternativ. Med enkel installering, minimalt med vedlikehold og mange ulike design er biopeiser både enkle i bruk og stilige tilskudd til hjemmet.

Avatar

Hege V

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.