Hold huset ryddig: 5 gode ryddetips!

Et ryddig hus

Ting har en tendens til å rote seg til, selv om man har bestemt seg for å holde huset ryddig. Hva som gjør det er vanskelig å si, men at det lett går over styr er det ingen tvil om. For mange er ikke ryddighet så viktig, men det er ganske klart at et ryddig hjem både er mer trivelig og mer oversiktlig. Man får bedre utnyttelse av huset, noe som kan føre til at man både får plass til å drive med en hobby og gi det flere muligheter.

Et ryddig hjem vil spare deg for tid og problemer. Rot kan ofte si noe om hvordan du har det ellers også. Så kanskje ryddighet handler om å få ordnet opp i rotet i følelseslivet? Uansett hva det skyldes, her er noen konkrete ting som kan få deg til å holde hjemmet ryddigere.

1. Hva skal rommene brukes til?

Hus med hjemmekontor
Om du vil holde det ryddig bør du først og fremst vite hva rommene i huset skal brukes til. Kanskje kan roterommet innredes som et stilig kontor?

Det første er kanskje å finne ut hva man bruker huset til. Det oppstår ofte problemer når man flytter til et nytt hus. Kanskje fordi det er stor forskjell på areal, eller at man ikke satt seg ned og tenkt over hvordan huset skulle brukes.

Rådet er enkelt. Sett dere ned med skisseblokken og bli enige om hvordan dere vil ha det!

2. Du har garantert ALT for mye ting

Det er en kjent sak at vi samler opp ting vi har spart på siden vi var barn. Men ikke nok med det, vi fortsetter å fylle opp hjemmet med ting vi egentlig ikke har bruk for. Om du virkelig vil ha det ryddigere, få et system for å pakke bort ting du ikke trenger som ligger fremme. Gi bort klær som er for små til barna og kast ødelagte, slitte ting.

3. Få et bedre system

Skal du få det ryddigere så kan systematisering fungere. Vi snakker om esker i en reol, organisering av sommer -og vinterklær eller å gjøre om et rom til et såkalt «roterom».

Roterom er naturligvis ikke en langvarig løsning, men det kan gi deg oversikt over hvor mye du har liggende som du egentlig ikke trenger. Etter at du har tatt en full gjennomgang kan du begynne å kvitte deg med tingene på roterommet, eller eventuelt plassere gjenstandene der de hører hjemme.

Det kan samtidig være lurt å opprette et slags system for lagring. Skriv opp ting som tema, type, hvem som eier innholdet og lignende.

4. Ikke utsett husvasken

Et ryddig hus handler i bunn og grunn om å holde det fint rundt seg. Det kan være å vaske gulv og vegger, tak og vinduer. Når man har begynt å rydde tingene som fortalt ovenfor, så blir det også enklere å holde rent. Tiltakene du har gjort får altså dobbel effekt når de settes til livet!

5. Videreutvikle hjemmet

Huskeliste for flytting

Et ryddig hjem er ikke statisk. Det er hele tiden i «bevegelse» og man må stadig sørge for å se for seg mulighetene som fins i hjemmet. Det kan ofte bety å gå på premiss med seg selv. Men det viktigste er at dette ikke er farlig. En gang i blant kan det være lurt å sette seg ned med tegnebrettet og skissere og drømme litt. Finn ut hvordan du kan systematisere hjemmet slik at det blir mer ryddig.

Vi har nå egentlig gått gjennom en strategi utviklet av ingeniører som kalles 5S. Det stammer fra en japansk teknikk for å forbedre driften i en fabrikk på. Hjemmet ditt kan også drives på denne måten uten at det blir for teknisk.

Men det fins flere måter å holde det ryddig på. Bruker man disse metodene kan man få et ryddigere hjem:

  • Bruk standard møblement i de ulike rommene.
  • Ha bøker i bokhyller og klær i klesskap.
  • Bruk hyller i boden hvor dere kan stable ting.
  • Samle ting under senger i uttrekks-skuffen.
  • Gi bort klær til Frelsesarmeen eller lignende.
  • Utnytt utearealet i hagen.

Oppsummert

Det kan være litt vanskelig å få et ryddig hjem når man først har fått det rotete og uryddig. Man må rett og slett endre atferd. Med våre smarte tips kan overgangen likevel bli litt lettere. Man kan bruke noen metoder som gjør det lettere, slik som å få en oversikt, sortere rotet, systematisere ting og kast ødelagte ting, gi bort ubrukte klær eller selge utstyr man ikke trenger.

Videre vil jevnlige vask og vedlikehold gjøre hjemmet ryddigere, og dessuten kan stadig forbedring gjøre ting mye mer håndterbart over tid. Et ryddig hjem gir et ryddig sinn!

Kilder

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli har solid teknisk innsikt omkring temaene bolig og oppussing. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, spesielt når det gjelder ulike tjenester som leveres til hjemmet. Her nevner vi både strømleverandører, boligalarmer og ulike eiendomsmeglere. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social