Er det en god idé å fryse chili?

Fryse chili

Man skal lete lenge før man finner en mer potent grønnsak enn chili. Men er det en god idé å fryse den ned?

I denne artikkelen ser vi enkelt og greit på om man kan fryse chili. Flere frykter at mye av smaken vil bli borte, og det er også en del usikkerhet knyttet til hvor lenge chilien såfall kan fryses. Alternativet blir å kaste det som er til overs etter matlagingen, til fordel for å fryse det. Mer matsvinn, med andre ord.

Ofte kan det også være vanskelig å få tak i fersk chili på vinteren. Da kan det jo være en god idé å fryse den ned. Eller?

Kan chili fryses?

Vi har gode nyheter til deg. Chili kan helt fint fryses uten at den gode og sterke smaken forsvinner når den tas opp igjen fra fryseren.

Slik som med de aller fleste matvarer som havner i fryseren bør chilien også oppbevares på en spesiell måte. Dette er faktisk små detaljer som har en god del å si for hvor god chilien blir når den tas ut igjen av fryseren. Hva er vel vitsen med å kjøpe inn fersk chili på høsten om fryseprosessen fjerner både smak og konsistens?

Heldigvis trenger man ikke være en stjernekokk for å fryse chili på riktig måte. Med litt sunn fornuft kommer man langt. Det aller viktigste er at du skaffer deg noen fryseposer med lynlås. Dette forhindrer at det kommer luft inn i posen, og chilien vil dermed få lengre holdbarhet i fryseren. Chili kan lett tørke inn, så det er viktig at du følger dette punktet.

Mange glemmer også en annen viktig ting når maten skal legges i fryseren. All mat har jo en eller annen «utløpsdato», og det blir jo fort ganske vanskelig å holde styr på alle matvarene når fryseren er full. For når var det egentlig du la den kyllingfileten i fryseren..?

Du forstår sikkert hvor vi skal hen. Når du fryser chili bør du finne frem en markørpenn og skrive på datoen for når den ble fryst. Dette gjør det mye enklere å holde styr på matvarene i fryseren, og du unngår samtidig å spise matvarer som har ligget og godgjort seg over flere år bakerst i fryseren!

Tips: Du trenger ikke la chili tine opp før du bruker det i matretter. Her er det bare å ta den rett fra fryseren og opp i panna!

Hvor lenge kan chili ligge fryst?

Så lenge du har vært flink og oppbevarer chilien i en tett beholder, kan den ligge fryst relativt lenge uten at det påvirker smak og konsistens. Om man kun ser på hva som er trygt å spise, kan du helt fint bruke chili som har ligget fryst i 1 – 2 år.

For å få den beste smaksopplevelsen anbefaler vi likevel at du bruker chilien før det har gått 6 måneder. Etter 6 måneder vil smaken ofte bli litt mildere. Ofte blir chili også litt tørrere etter omtrentlig 6 måneders tid.

Fryse chili: Slik gjør du det for best resultat

Som du har sett er det ikke spesielt komplisert å fryse chili. Vi gir deg likevel en enkel sjekkliste for hvordan chilien bør fryses.

  1. Gå gjennom chilien du har kjøpt, og luk ut alle som har tegn til råte og mugg.
  2. Vask chili med kaldt vann, før du lar dem tørke.
  3. Skjær så et snitt på langs, og fjern stilken. Om ønskelig kan du også fjerne frøene. Merk at dette vil gjøre chilien mindre spicy.
  4. Legg chili i en frysepose med lynlås. Ha så lite luft som mulig i posen.
  5. Plasser chili i fryseren.
  6. Du er ferdig. Ta frem chili ved behov, og lag noen spennende matretter!
Avatar

Hege V

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.