Inspirasjon og ideer til levegg

Levegg illustrasjon

Trenger du inspirasjon og ideer til en levegg? Da har du kommet til rett plass. Her vil vi gi deg gode tips til hvordan du kan gjøre leveggen din til en koselig del av uteplassen. 

En levegg på uteplassen kan brukes til mange ulike formål. Uansett hvilke funksjoner du ønsker at leveggen din skal ha, finnes det et hav av muligheter. I denne artikkelen ser vi nærmere på ulike løsninger for levegger.

Våre ideer til levegg

Man kan få kjøpt mange typer ferdige levegger. Har du derimot litt håndlag, kan det være veldig moro å lage din helt egne levegg. Da får du den akkurat slik du selv ønsker og kan skape din helt egne atmosfære.

Levegg med egen sitteplass

Én av tingene du kan gjøre med en levegg, er å lage den med egen sitteplass eller benk. Her kan du nyte både sol og skygge, alt etter når på dagen du føler for å slappe av litt. I tillegg vil du sitte i god le for vinden.

Har du for eksempel utepeis eller vedfyrt badestamp? Da kan vi tipse deg om denne stilige løsningen fra enkontrast på Instagram, med vedoppbevaring under benken.

Der vil veden ligge tørt og trygt, og veien er kort når du må fylle på med ved for å holde liv i flammene. Kjøp gjerne noen stilige puter og pynt med lys og blomster. Her ligger alt til rette for de gode samtalene utover sommernatten.

Eventuelt kan du kan også bygge et lite tak over leveggen. Taket vil beskytte dere for lett regnvær, og med en lyslenke hengende fra bjelkene, vil du få en hyggelig atmosfære. Vi liker spesielt godt løsningen fra husihagen, hvor det er vakkert dekorert med fine lys.

En vakker og blomstrende levegg

Denne leveggen vil enhver blomsterelsker digge. For hvem blir vel ikke glade av litt ekstra blomster og farge i hverdagen? Ved hjelp av armeringsmatter, stolper og stolpespyd, kan du lage din egen prydvegg.

Når veggen er satt opp, kan du selv velge hvilke klatreplanter du ønsker skal pryde veggen din. På bildet ser du ildblomkarse, en fantastisk fin og sommerlig blomst.

Og det beste av alt; dette er absolutt ikke en kostbar levegg. Du må bare være litt tålmodig mens du venter på at plantene dine vokser og gror.

Kombiner leveggen med flotte blomsterkasser

En levegg i seg selv er kanskje ikke det aller fineste, men det skal så lite til før den blir kjempefin. Bygger du en levegg med tilhørende blomsterkasser, vil du få en riktig så dekorativ skjerming.

Du kan selv velge størrelsen på blomsterkassene og hva du ønsker å plante i dem. Kanskje du vil dyrke frem herlige grønnsaker? Valget er ditt!

Vi falt veldig for denne varianten fra homebymalin_, med skrå ende. Det gir et helt annet inntrykk, enn om veggen skulle vært i én høyde hele veien.

Man trenger ikke gjøre den store innsatsen for å få en levegg som virker mer levende. Med noen grønne planter og blomster er mye gjort!

En innebygd hylle skaper god atmosfære

Skal du bygge leveggen selv, står du fritt til å ta noen kunstneriske friheter. Du kan for eksempel la den ha en innebygd hylle, der du kan sette blomster, pynt, lys og alt du måtte ønske.

Ser ikke denne leveggen utrolig koselig ut?

Når skumringen inntrer vil lyset i hyllen gi en god stemning og du vil bare sitte på terrassen og nyte synet. Her er jo også mulighetene mange, og det er egentlig bare fantasien som setter grensene.

Kombiner leveggen med en pergola

Pergola er i vinden som aldri før, og er å finne i hager rundt om i hele landet. Ønsker du at uteplassen skal være enda mer beskyttet mot vær og vind, kan du kombinere leveggen med en pergola. Her kan du hvile i skyggen eller du kan sitte tørt ute selv om det skulle regne.

Det er mange måter å bygge en pergola på, og du kan også få ferdige varianter. Hvis du vil forlenge sommeren, eller ha mulighet til å få det litt lunere på kalde sommerdager, bør du vurdere om pergolaen også skal ha vegger. Vi kan anbefale en uttrekkbar levegg, som kan rulles ut og inn. Da kan du selv velge hvor åpent du vil ha det.

Her ser du en variant vi liker spesielt godt. Tenk deg å sitte der med en god bok. Snakk om maksimal avslapping!

Kan man bygge levegg uten å søke om tillatelse?

Det er faktisk ganske mye du kan bygge på eiendommen, uten at du må søke kommunen om tillatelse. Én av disse tingene er en levegg, så lenge du overholder kravene i Byggesaksforskriften (SAK10).

«Levegg (skjermvegg) med høyde inntil 1,8 m og lengde inntil 10,0 m. Leveggen kan være frittstående eller forbundet med bygning, og avstand til nabogrense skal ikke være mindre enn 1,0 m»

Et krav er at leveggen skal ha høyde på 1,8 meter eller lavere. Om lengden er inntil 10 meter må avstanden til nabogrensen være mindre enn 1 meter.

«Levegg (skjermvegg) med høyde inntil 1,8 m og lengde inntil 5,0 m. Leveggen kan være frittstående eller forbundet med bygning og kan plasseres inntil nabogrense.»

Her ser vi altså at regelen om avstand til nabogrensen ikke gjelder dersom leveggen er kortere enn 5 meter. Da kan du i utgangspunktet fritt plassere leveggen inntil nabogrensen. Vi råder deg uansett til å forhøre deg med kommunen du bør i før du begynner med større prosjekter.

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social