Hagetips til våren: 5 nyttige tips!

Hagetips til våren

«Kom mai du skjønne milde» og «Lykken er å dyrke sin egen hage selv om naboen har bedre jord», er uttrykk vi kjenner godt.

Nå som den er i anmarsj så kan det være lurt å sjekke våre hagetips til våren. Selv om det ennå er litt tid før snøen forsvinner enkelte steder, så gir hver nye dag litt og litt mer sol og varme.

Før du vet ordet av det, så er hagen i full blomstring. Gjør du noen forberedelser, kan hagen din bli vakrere og mer fargerik enn det du trodde var mulig.

Her er 5 hagetips til våren som du kan bruke om og om igjen!

1. Forberedelser

Våre hagetips til våren innebærer en rekke ting man kan begynne med så smått inn mot mulighetenes sesong.

Det er mange ting som må gjøres før man kan begynne å tenke på de nye plantene. Foruten å fjerne gamle kvister, gress og løv, så er det lurt å gå over redskapene.

Er robotgressklipperen klar for sommerens oppgaver? Trenger du å smøre hagesaksene? Dette, med mer, er ting som helt klart vil gjøre hagestellet mye bedre.

Selv om våren er i anmarsj, så kan det plutselig komme nytt snøfall og en aldri så liten kuldeperiode. Sørg for å beskytte de overvintrede plantene med striesekker og la plenen tørke godt før du tråkker for mye på den.

Gå over potter og kar, rens ut gammel jord og gjør terrassen innbydende. En vask av huset utvendig kan også være lurt!

2. Bestem deg for drømmehagen

Inspirasjon til hagen

Det kan være lurt å planlegge hvordan du vil ha hagen din. Skal du legge flisheller ute på plenen, anlegge en hekk mot naboen eller sette opp espalier på murveggen slik at slyngplanter kan vokse fritt?

Sett deg ned med en tegneblokk og skisser dine ønsker. Sett opp en liste over hva du trenger for å få den hagen du vil ha. Skaff alle redskapene du måtte trenge, slik at du er godt forberedt.

Tenk ikke bare på blomster og deres farger, men finn også ut om det er planter som ikke går sammen. Det kan spare deg for penger og ikke minst mye frustrasjon!

3. Sett i gang

Når våren står for tur er det bare å få på seg hagehanskene og begynne å grave. Fjern kvister og løv, eventuelt del dem opp og legg dem i komposten, Dette kan bli flott gjødsel til neste sesong. Luk i ugresset allerede nå, det vil hjelpe deg å ta dette tidlig. Legg ny jord ned i bedene, enten det er hønsegjødsel eller annen gjødsel.

Fordel staudene utover til nye plantevekster. Har du stauder av Ridderspore, Allium, Oktoberaster eller lignende, så har du også stauder med årets farge, nemlig lilla. Flerårige stauder kan plantes om år etter år og gir hagen et unikt design etter ditt inntrykk!

4. Plante og stelle

Grønne planter

Avhengig av når du kommer i gang med hagestellet så må du plante nye vekster. Knoller som har kommet opp av jorda kan ha blitt presset opp av frost, og er jorda fortsatt bløt er det bare å trykke dem ned igjen.

Stell med hagen din, enten det er å luke, vanne eller gi omsorg. Tenk på hvordan sola står i forhold til plantene og om store trær skygger for dem. Noen planter elsker sol, mens andre klarer seg med mindre.

Planting og stelling hjelper til med framveksten. Har du overvintrede planter, så må de lukes. Det å fjerne ugress og brennesle viser seg å øke fremveksten ennå mer!

5. Gjør det koselig

Nå som du har fått kontroll på alt, kan du gjøre hagen enda mer innbydende.

Har du planer om å bygge et anneks eller en paviljong i hagen, kan du gå i gang med forberedelsene. Luft putene til utemøblementet og gå over grillen.

Husk å vanne når vårsola begynner å ta, for planter trenger næring. Sjekk gjerne om mose og ugress vokser over gresset, og bruk samtidig litt tid på å luke i stedet for å bruke kjemikalier. Et godt råd kan være å skaffe seg en robotgressklipper, slik at plenen ser velstelt ut hele året!

Hagetips til våren: Kort Oppsummert

Det å stelle hagen om våren handler i stor grad om å forberede den til sommeren. Vi har sett på 5 måter å gjøre det på slik at du får mest mulig glede av hagen din.

Kanskje har du en stor bakgård med en flott hageplett, eller kanskje er mulighetene dine begrenset. Uansett kan du ta disse tipsene og gjøre hagen din til et sted du vil være mer!

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli har solid teknisk innsikt omkring temaene bolig og oppussing. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, spesielt når det gjelder ulike tjenester som leveres til hjemmet. Her nevner vi både strømleverandører, boligalarmer og ulike eiendomsmeglere. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social