Japansk kirsebærtre: Slik kommer du i gang

Japansk kirsebærtre

Har du også latt deg bergta av det vakre synet av japanske kirsebærtrær? Lurer du på om det er vanskelig å lykkes med dem? Vi skal her gi deg den ultimate guiden til hvordan du kan lykkes med et japansk kirsebærtre. 

Du har sikkert sett dem. Disse trærne med flotte rosa eller hvite blomster som står i full prakt noen uker på forsommeren. Flere byer har plantet dem, og vi ser dem også i flere og flere hager. Det er få trær som er vakrere enn japanske kirsebærtrær i full blomst!

Kanskje er du én av dem som ønsker å pryde hagen din med et nydelig japansk kirsebærtre?

Vi skal her forklare deg i detalj om dette vakre treet, og gi deg gode tips til hvordan du selv kan lykkes med et japansk kirsebærtre i hagen.

Japansk kirsebærtre: Den ultimate guiden!

Japanske kirsebærtrær tilhører rosefamilien og er en art av kirsebærtrær. Treet kan bli seks til åtte meter høyt og har en flott og fyldig krone med blomster som sitter tett-i-tett. Det blomstrer kun i noen få uker, før treet går over til å få blader.

Som navnet tilsier, er dette treet opprinnelig fra Japan, der det også går under navnet Hizakura. Men også Kina og Korea har store mengder av disse trærne. De senere årene har mange land, også Norge, lagt sin elsk på det.

Et symbol på skjønnhet og renhet

Kirsebærblomstene på det japanske kirsebærtreet symboliserer skjønnhet, renhet og forfengelighet i Japan. Ja, så viktig er blomstringen, at den første blomstringsdagen har blitt feiret helt siden 700-tallet.

I forbindelse med blomstringen blir det også avholdt Sakura-festival over hele Japan. Sakura betyr kirsebærblomst på japansk, så det er rett og slett en kirsebærblomsterfestival. Også andre land har overtatt denne skikken, etter hvert som flere og flere byer har plantet det flotte treet i parkene sine.

Det er viktig å påpeke at japanske kirsebærtrær kun er prydtrær. Du får ingen spiselige bær av det.

Ble brukt for å øke krigslyst

Samuraiene, som var kjent for å være tøffe og fryktløse, mente at den raske avblomstringen var et symbol på det korte og flyktige livet.

Under 2. verdenskrig ble trærne brukt til å få japanerne til å føle tilhørighet med landet sitt, og dermed få lyst til å kjempe for det. Faktisk ble også kamikaze-flyene pyntet med malerier av kirsebærtrær.

I tidligere tider ble treet plantet for å markere landområder som Japan hadde tatt makten over. Som du skjønner er dette mer enn kun et tre for japanerne!

Hvor får jeg kjøpt japansk kirsebærtre?

Vi har tatt en titt på nettet, og ser at det er flere hagesenter som selger dette flotte treet. Det er litt ulikt hvor høye trær du kan kjøpe de ulike stedene, og du må regne med å måtte punge ut en god slant. Spesielt om du skal kjøpe et høyt tre.

Du kan få kjøpt et japansk kirsebærtre hos flere norske nettbutikker. Sjekk gjerne ut noen av nettbutikkene under.

Hvordan lykkes med et japansk kirsebærtre?

Dessverre er det ikke alltid like enkelt å lykkes med et japansk kirsebærtre. Det er flere ting du må tenke på. Men hvis du leser deg opp og gir det riktig omsorg og pleie, kan du ha glede av det i mange år.

En av de enkle tingene med disse vakre trærne, er at de normalt ikke trenger og beskjæres. Skulle du se at det er døde kvister eller noen knopper som ikke har blomstret, eller du ønsker å forme treet, kan du gjøre på høsten, mens treet er i hvileperiode. Ikke fall for fristelsen med å beskjære det på våren. Da kan nemlig treet begynne å blø og det er stor sannsynlighet for at det dør.

Her skal du få noen tips av oss!

1. Gi gode lysforhold

Japanske kirsebærtrær trives aller best der det er mye sol. Skal du ha gleden av masse blomster, må du plassere det på et sted der det daglig er mange timer med direkte lys. Ideelt sett bør de ha minst 6 timer sollys daglig.

2. Velg riktig jord

Disse flotte trærne klarer seg riktignok i mange ulike typer jord. Men igjen – vi er jo på jakt etter det aller beste resultatet, og da bør du også velge den rette jorden. Japanske kirsebærtrær trives aller best i fuktig og fruktbar pH-nøytral leirjord med god drenering. Her vil de på plantesenteret kunne hjelpe deg med å velge riktig.

Dette med god drenering er ekstremt viktig. For selv om disse trærne ønsker mye vann, trives de overhodet ikke om røttene blir stående å drukne i vann.

Du bør ikke bruke gjødsel de første årene. Etter det kan du gjerne gjødsle med langtidsvirkende gjødsel. Pass på å jobbe det godt ned i jorda rundt kirsebærtreet ditt.

3. Gi treet nok vann

Allerede her kan du jo se at dette er en særing. For samtidig som at det vil ha mest mulig sol, må det også ha rikelig med vann. Spesielt unge trær trenger mye vann. Gjennom det første året bør du derfor vanne minst to ganger i uka. Etter dette vil det holde å vanne hver annen uke.

4. Tåler ikke ekstremkulde

Bor du i Nord-Norge eller andre steder i landet der vinteren er svært kald? Da må vi dessverre skuffe deg og si at du nok må droppe drømmen om japansk kirsebærtre. Det sies at de tåler temperaturer ned mot -12 °C. Lavere temperaturer over kort tid kan gå bra, men lange perioder i -25 °C er ikke å anbefale.

5. Kjøp et ferdig japansk kirsebærtre

Hvis du først skal hive deg på denne trenden, anbefaler vi at du kjøper et ferdig tre om du skal lykkes. Plant det på forsommeren, og kryss fingrene for at det vil blomstre på nytt neste år.

  • Trives du ute i hagen med plantene dine? Da anbefaler vi et drivhus, slik at du kan holde på hele året.

Japansk kirsebærtre: Ofte stilte spørsmål

down-arrow Hvor kan jeg kjøpe japansk kirsebærtre?

Foreløpig er det ikke så mange i Norge som selger det. Vi fant for øvrig ut at Plantasjen, Hageland, Viken Landskap og Hagespesialisten selger disse flotte trærne.

down-arrow Trenger japansk kirsebærtre mye lys?

Ja. Dette er trær som trenger masse sol. Optimalt bør de ha minimum seks timer direkte sollys hver dag. Du bør derfor plante det et sted i hagen der treet vil ha god tilgang på sol.

down-arrow Hvordan jord skal jeg bruke til japansk kirsebærtre?

Når du skal plante et japansk kirsebærtre bør du bruke PH-nøytral, fuktig leirjord. Det er svært viktig at du sørger for god drenering, da trærne vil mistrives om røttene blir stående i vann.

down-arrow Hvor ofte må jeg vanne et japansk kirsebærtre?

Unge kirsebærtrær trenger mer vann enn de eldre. Gjennom det første året bør du derfor vanne godt cirka to ganger per uke. Etter det kan du nøye deg med vanning cirka annenhver uke.

down-arrow Må jeg beskjære japansk kirsebærtre?

Normalt trenger du ikke å beskjære disse trærne. Hvis det likevel skulle være nødvendig, bør du gjøre det på høsten, mens treet er i hvile. Da kan du fjerne døde kvister og eventuelle knopper som ikke spiret. Beskjærer du om våren, kan du risikere at treet begynner å «blø» og at det dør.

down-arrow Får jeg spiselige kirsebær fra det japanske kirsebærtreet?

Nei! Dette er kun et prydtre.

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social