Hvordan vaske huset utvendig for best resultat?

Hvordan vaske huset utvendig

I løpet av vinteren har yttervegger og tak blitt utsatt for kulde og varierende vær, med minusgrader, vind og mye nedbør. Hvordan man bør vaske huset utvendig for best resultat kan være noe å sette seg inn i før snøen smelter. Økte temperaturer og mer sol vil også ta hardt på maling og panel, så velg en skånsom, men grundig vask når våren kommer!

Hvorfor skal man rengjøre huset utvendig?

Det er ingen tvil om at vinterens klamme hånd har satt sitt preg på huset. Frost har gjort malingen stivere og varmen har igjen tinet den opp. Dette tærer på «limet» og gjør at malingen slites fortere. Det samme gjelder for trevirke, selv om det er impregnert eller satt inn med beis. Luftbobler som oppstår når malingen forvitrer er med på å sette i gang råteprosessen.

Men også taket får seg en trøkk på vinterstid. Fuktig klima sørger for at sopp -og mosebestanden øker betraktelig. Man skulle tro at dette ikke hadde så mye å si, men slike ting samler opp vann som igjen øker forvitringen av taket, møner også videre. Dessuten kan det være lurt å gå over takrennene om man ikke gjorde det før vinteren slo til. Her kan det ha samlet seg mye blader og skit som igjen stopper for at vannet får renne fritt.

Når man allerede er ute, så kan man sørge for å vaske vinduene utvendig. Det er heller ikke så lett å forstå hva som er farlig med skitne vinduer, men foruten at det er triveligere å bo i et hus med rene vinduer, så kan skitt og støv utenfra samle seg opp og skade vinduskarmer og lignende. Har man i tillegg en solskjerm, er det lurt å gå over den for å se om alt er i orden. Ta en grundig vask av denne også!

Enkel vårrengjøring av huset utvendig

Nærbilde av kvinne med en bøtte med rengjøringsmidler

Begynn med taket. Her må man sørge for at man har riktig utstyr og at man er skikkelig sikret. Har man et stillas er dette det beste, men ellers så må man ha sikkerhetsutstyr som forhindrer fall. Begynn  fra hovedmønet på toppen og gni alle takstenene med en børste og varmt vann med såpe i. Ta område for område og jobb deg nedover. I mellom må du skylle med vann, helst en hageslange om du har det tilgjengelig. Fjern samtidig all mose fra takrennene og sørg for at de er fri for blader og annen skitt!

Husveggene. Man kan bruke husvask på veggene, men husk dette er sterke saker, så følg bruksanvisningen og sørg for å beskytte øyne og andre slimhinner.

Det kan være lurt å bruke en skrubb med grove børster for å få med forurensing, salter og annet skitt som har festet seg til husveggen. Bor man ved havet, så vil salter på yttervegger som vender ut mot havet være ekstra utsatt for slitasje. Slike vegger bør males oftere enn andre husvegger.

Vinduene. Disse kan vaskes med såpevann, nal og en tørr klut. Når man vasker vinduene kan man se etter skader, slitasje eller andre ting som må utbedres. Det er også en fin anledning til å rydde på terrassen og fjerne kvister og greiner på trær og busker!

Våren er i anmarsj: Gjør utvendig husvask til en rutine

Vi har sett på hvorfor det kan være lurt å vaske huset utvendig på våren. Det er en fin tid å gjøre huset klar for sommeren, men også holde det best mulig vedlike. Tak, vegger og vinduer har alle en viktig funksjon, og dersom man slurver med vedlikeholdet, så vil slitasjen gå fortere. Takstein, panel, maling og vinduer bør alle holdes rene, fri for støv og lort og utbedres når det trengs.

Å gjøre utvendig vask av huset til en rutine på våren kan være nyttig, selv om man også kan gjøre dette på høsten for eksempel. Det som er fint med å gjøre det på våren, er at man da kan rydde vinteren bort for en god stund og utbedre alt som har påvirket huset i løpet av den kalde perioden!

Kilder

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli har solid teknisk innsikt omkring temaene bolig og oppussing. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, spesielt når det gjelder ulike tjenester som leveres til hjemmet. Her nevner vi både strømleverandører, boligalarmer og ulike eiendomsmeglere. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social