Hjemmelagde såper: Lavendel er vår favoritt!

Hjemmelagd såpe

Har du lyst til å lage dine egne hjemmelagde såper? Det kan også være en morsom aktivitet sammen med barna. Les videre for tips til gode oppskrifter på hjemmelagd såpe!

Det er mange fordeler med å lage hjemmelagd såpe. Først og fremst blir den helt naturlig, og du vet hva den inneholder. Alle såpene vi gir deg, inneholder naturlige og skånsomme ingredienser. I tillegg er det morsomt å skape noe eget.

En velduftende hjemmelaget såpe er dessuten en kjempefin gave til den som har alt. Det er noe med å få en gave der du vet at giveren faktisk har tenkt på deg mens han eller hun lagde den.

Ta med barna på en koselig aktivitet

Kanskje du trenger å aktivisere barna litt på en regntung søndag? Såpefremstilling er en perfekt aktivitet for både barn og voksne. Og det er jo nettopp denne typen aktiviteter som innbyr til de gode samtalene, som kanskje ikke alltid er like lette å få til med barna. Eller med partneren, for den del.

Akkurat smeltingen av såpen er selvfølgelig noe som bør gjøres av voksne, men det meste annet kan også barna være med på. Samtidig kan du jo fortelle dem litt om hvordan man fremstilte såpe i gamledager!

Gode oppskrifter på hjemmelagd såpe

Vi har plukket ut et lite utvalg av oppskrifter for hjemmelagd såpe. Felles for dem alle er at de er hentet fra nettsidene til CC Hobby. Der kan du for øvrig finne alt du trenger innen hobby, og er en go-to destinasjon for deg som liker DIY-prosjekter!

Vår favoritt: Hjemmelaget såpe av shea med lavendel

hjemmelaget såpe med lavendel
Hjemmelaget såpe med lavendel kan faktisk se ganske så profesjonelt ut også. Vi synes hvertfall de har et stilig og rustikk design!

På savannene sør for Sahara finner vi det afrikanske Shea-treet. Det er fra nøttene til dette treet vi får det populære sheasmøret, som er kjent for å rense huden og tilføre næring. Faktisk er shea-treet kalt «Livets tre».

Treet er ansett som hellig i enkelte vest-afrikanske kulturer, der det kun er kvinner som får lov til å berøre treet. Av den grunn kalles også sheasmør for «Kvinnens gull».

Vi gir deg nå en oppskrift på hjemmelagd såpe som både gir deg sheasmørets nærende og fuktende egenskaper, samtidig som den dufter av herlig lavendel.

Dette er ingrediensene du trenger

Ingredienslisten ser kanskje litt lang ut. Heldigvis kan du simpelthen velge produktet hos CCHobby, og de vil automatisk sette sammen handlelisten for deg. Her er det lite du trenger å gjøre selv. Bortsett fra å lage såpen når du mottar ingrediensene etter noen dager, naturligvis.

 • Såpemasse med shea.
 • Duftolje.
 • Såpefarge.
 • Tørkede lavendelblomster.
 • Silikonformer.
 • Smelterør.
 • Sprayflaske.
 • Limsparkel.
 • Engangshansker.

Slik lager du hjemmelaget såpe med lavendel

 1. Ta først på deg hansker. Såpen blir veldig varm når den varmes opp, i tillegg til at duftoljen er veldig konsentrert.
 2. Vei opp 300 gram såpemasse. Hver ferdig såpebar vil veie omtrentlig 50 gram.
 3. Skjær opp såpemassen i terninger på 3 x 3 cm.
 4. Nå skal såpen smeltes. Dette kan du velge om du vil gjøre i mikrobølgeovn eller vannbad. Bruker du mikrobølgeovn, kan du kjøre den på 80 % effekt. For å unngå varmeskader, er det viktig at du stopper og rører hvert 30. sekund.
 5. Når såpen er smeltet skal du tilsette 2 cm lilla fargepasta og 9 dråper lavendelduftolje. Rør godt sammen.
 6. Vask silikonformen og spray den med overflatesprit. La den deretter lufttørke.
 7. Finn frem de tørkede lavendelblomstene, og dryss et tynt lag i bunnen av silikonformen. Vær oppmerksom på at tørkede blomster med tiden kan trekkes ut i såpen og gjøre at den blir litt brun.
 8. Fordel såpen i de 6 formene. Hvis det oppstår luftbobler, kan disse fjernes ved å spraye på litt overflatesprit.
 9. Når såpen er herdet, kan du ta den ut av formen. Dette tar cirka 2-3 timer. Når du tar opp såpen og snur den, vil du se det fine drysset av lavendel.

Hjemmelaget såpe av shea med vanilje og roseblad

Hjemmelagd såpe med vanilje og roseblad
De hjemmelagde såpene med vanilje og roseblad tar seg godt ut på baderommet.

Denne såpen av sheasmør med vanilje og roseblad vil dufte nydelig og bidra til god fuktighet til huden din. Om du foretrekker vanilje og roseblad til fordel for lavendel, er dette en sikker vinner!

Dette er ingrediensene du trenger

 • 1 kg såpemasse med shea.
 • 10 ml duftolje med vanilje.
 • Tørkede roseknopper.
 • 30 g såpefarge, pink.
 • 30 g såpefarge, gul.
 • Silikonformer.
 • Smelterør.
 • Sprayflaske.
 • Limsparkel.
 • Engangshansker.

Slik går du frem for å lage såpen

 1. Skjær til et såpestykke på omtrentlig 600 gram. Dette holder til 6 såpestykker. Ta på deg hansker før du starter, da såpen blir varm. I tillegg er duftoljen i råsåpen svært konsentrert, og lukta kan være irriterende for huden og sette mye lukt.
 2. Rengjør formen og spray den med overflatesprit. La den lufttørke.
 3. Skjær såpestykket i terninger på 3 x 3 centimeter.
 4. Såpen skal så smeltes. Dette kan du gjøre enten i et vannbad eller i mikrobølgeovn. Bruker du mikrobølgeovnen, kan du kjøre den på 80 % styrke. Stopp og rør hvert 30. sekund. Da unngår du varmeskade.
 5. Nå skal såpen fargesettes. Det gjør du ved å tilsette 2 cm rosa fargepasta og 1,5 cm gul fargepasta i den smeltede såpen.
 6. Tilsett deretter 12 dråper vanilje og en liten desiliter roseblad. Det er kun rosebladene og smulder som skal brukes, ikke roseknoppene. Dette vil gi en fin farge. Rør det hele godt sammen. Du kan også droppe å blande inn rosebladene, om du ikke ønsker denne fargeendringen. Da kan du heller tilføre 1 cm rosa fargepasta, 1 cm gul fargepasta og 2 dråper vaniljeduftolje per 100 g råsåpe og røre godt sammen.
 7. Det neste steget er å fordele såpen i de 6 formene. Hvis du ser noen luftbobler på toppen, kan disse fjernes ved spraye på litt overflatesprit.
 8. Når såpen er avkjølt, skal rosebladene drysses over såpen. Det er veldig viktig at du venter til såpen er avkjølt. Hvis den er for varm, vil bladene miste fargen. Trykk bladene ned i såpen så de fester seg.
 9. La såpen stivne helt før du tar den ut av formen.

Denne oppskriften kan altså gi to ulike såper. Du kan få en type med farge eller en type uten farge. Eventuelt kan du gå for en miks av disse, alt etter hva du selv ønsker.

Såpefremstilling: En garantert favoritt for barna

Såpefremstilling med barna
Såpefremstilling er enkelt, og er en perfekt aktivitet for barna.

Den siste oppskriften er en enkel variant, der du kan lage såper i ulike former og fasonger. Her er alt tilrettelagt for at barna virkelig kan kose seg med hele prosessen.

Dette er ingrediensene du trenger

Heldigvis trenger du ikke like mange ingredienser for såpefremstilling. Her er det få ingredienser å forholde seg til, noe som gjør fremstillingen enda bedre egnet for barna!

 • Såpemasse, klar.
 • Såpefarge.
 • Smelterør.
 • Håndtak til smelterør.
 • Støpeformer.

Slik går du frem med såpefremstilling

 1. Skjær opp såpemassen i mindre stykker og ha dem oppi smelterøret.
 2. Plasser smelterøret i en gryte med varmt vann
 3. Så snart såpen har smeltet, fjerner du den fra varmen og tilsetter farge. Prøv med veldig lite farge om gangen og rør godt om.
 4. Hell såpen over i de morsomme formene.
 5. Når såpen har stivnet, kan du enkelt ta de ut av formene.

Vi er mer eller mindre overbevist om at dette blir en storfavoritt hos barna. Her er det bare å glede seg til litt ekstra kvalitetstid!

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social