4 tips for å plante løk om høsten

Blomsterløk på høsten

Ser du for deg en vakker blomsterhage til neste sommer? Da er tiden inne for å sette blomsterløk i jorda!

Å plante løk om høsten er noe mange glemmer i sin ellers travle hverdag. Mange vet heller ikke hvordan det skal gjøres, og det hele ender kun opp med å være en fjern drøm. Om du har blitt inspirert av flotte blomsterhager på internett eller TV, så anbefaler vi at du følger de 4 tipsene i denne artikkelen.

Det skal faktisk ikke så mye til for å få en fargerik hageflekk, selv om man ikke har grønne fingre. Med litt veiledning og tid til overs, så legger du grunnlaget for neste års sommer-hage med liljer, krokus eller tulipaner i regnbuens farger. Jorda er næringsrik og myk på høsten, så finn fram til hvor du vil ha rekker med blomster.

I blomsterbedet, ved terrassen eller som stauder i skråningen, kanskje?

Tenk over dette før du setter blomsterløken i jorda

Det er viktig å huske at det fins både vår- og sommerblomster. Er det vårblomster man vil plante for bør man ikke sette løkene der snøen samler seg til langt ut i mai.

Noen blomster må ha sol, mens andre liker seg best i skyggen. Vinteren er lang og kald, så sørg for å skaffe løkene de beste levevilkårene!

1. Når bør blomsterløkene plantes?

Løkene bør settes i jorda mellom september og november, alt ettersom hvor man bor i landet. Det er på høsten den beste tiden er, når jorda ennå ikke frosset hard. Klima og vær er i stadig endring, men bruk den idylliske høsten til planting av blomsterløken.

2. Hvor bør løken settes?

Du bør plante løkene i drenert jord, der det er god dybde og en god blanding av organisk masse. For å drenere bort vann kan man grave en grøft som leder vannet bort, men sand og lecakuler fungerer også fint!

3. Slik planter du blomsterløken

Sett løkene i jorda hvor du har gravd ut groper på 20-30 cm dybde. Løkene skal ha ca 2-3 ganger tumleplass (i forhold til egen diameter), slik at de får best mulig vekstvilkår. Sett spissen av løken opp og dekk med den blandede jorden.

4. Hvilke redskaper trengs?

Uten riktig utstyr kommer man ikke langt. Likevel er det ikke mye du trenger, og drømmehagen er ikke langt unna. Skaff deg noen hagehansker, en vannkanne, en liten spade og blomsterjord.

For å ha full oversikt over hva som kommer opp på våren anbefaler vi også at du fester en liten etikett i nærheten av blomsterløken!

Oppsummert

Høsten er en perfekt tid for å plante blomsterløk i jorda.

Det er enklere enn du hadde trodd, men du må sette av tid og gjøre det nå. Ventetiden er lang, men planter du løkene nå, så er drømmen mulig å realisere!

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli har solid teknisk innsikt omkring temaene bolig og oppussing. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, spesielt når det gjelder ulike tjenester som leveres til hjemmet. Her nevner vi både strømleverandører, boligalarmer og ulike eiendomsmeglere. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social