Vi hjelper deg: Hvordan rense oppvaskmaskinen

Rens av oppvaskaskinen

Opplever du vond lukt fra oppvaskmaskinen? Eller at oppvasken ikke lenger blir ren? Da er det nok på tide å rense den. Her vil vi gi deg noen gode tips til en skinnende ren oppvaskmaskin. Og kanskje er det noen metoder som vil overraske deg?

Ikke alle vet at også oppvaskmaskinen trenger en jevnlig rens. Det er nemlig ikke all skitten som forsvinner helt ut i avløpet, og disse restene vil føre til bakterievekst, uren oppvask og til slutt en forferdelig stank.

På det punktet vil ikke oppvaskmaskinen din være særlig hygienisk, og det er på høy tid med en rens. Og sluntrer du unna rensingen, kan det i verste fall føre til at oppvaskmaskinen din går i stykker.

Hvor ofte bør jeg rense oppvaskmaskinen?

Vi hjelper deg: Hvordan rense oppvaskmaskinen
Slik kan det altså bli seende ut om du ikke rengjører filteret ofte nok. Kristin understreker at dette ikke er hennes filter!
info

For å unngå bakterievekst, bør oppvaskmaskinen renses minst én gang i måneden ved daglig bruk.

Dette er et spørsmål mange stiller. Her kommer det an på bruken. Hvis dere er mange som bor sammen, og oppvaskmaskinen kjøres minst daglig, bør du kjøre en rens minimum én gang i måneden. Er dere derimot få og kjører maskinen sjelden, kan det holde å vente tre måneder mellom hver rens.

Hovedgrunnen til at bakterieveksten oppstår, er fordi vi kjører oppvaskmaskinen på for lav temperatur. Spesielt nå som vi ønsker å bruke minst mulig strøm, er det mange som velger ECO-program på oppvaskmaskinen.

En annen feil mange gjør, er at de bruker et AUTO-program og samtidig skyller oppvasken før de setter den inn i oppvaskmaskinen. Dette er et sensorstyrt program der oppvaskmaskinen stiller temperatur etter hvor møkkete oppvasken er. Hvis du allerede har skylt oppvasken, vil maskinen tro at den er rein. Resultatet er at den kjører på altfor lav temperatur.

Det aller beste er derfor å kjøre oppvaskmaskinen på et normal-program med høyere temperatur. På den måten vil du forhindre en unormalt høy bakterievekst, men du bør likevel kjøre en jevnlig rens.

Gjør dette før du renser oppvaskmaskinen

info

Visste du at du ikke trenger å skylle oppvasken helt ren før du setter den inn i oppvaskmaskinen? Det kan faktisk gi et dårlige resultat på vasken. Nøy deg heller med å kun skylle av matrestene.

Det vil ikke være nok å kjøre en rens og tenke at jobben er gjort. Før du setter i gang må du gjøre noen enkle ting. Det du trenger er en mikrofiberklut og en oppvaskbørste.

Slik gjør du det

 1. Start med en helt tom maskin.
 2. Ta ut filteret og vask det med oppvaskmiddel og varmt vann. Bruk oppvaskbørsten, så du får fjernet all skitt.
 3. Sett tilbake filteret. Pass på at det sitter riktig.
 4. Bruk mikrofiberklut og rengjøringsspray og tørk av gummilistene og sidene på oppvaskmaskindøren.
 5. Pass også på å rengjøre spylearmene.

Nå er du klar for starte renseprogrammet. Men hva skal du bruke?

Hvordan rense oppvaskmaskinen?

Det er flere ting du kan bruke for å rense oppvaskmaskinen. Uansett hva du velger, må du huske å følge trinnene vi nevnte over.

1. Eddik

Eddik har blitt en kjær venn når det kommer til rengjøring, og noe vi ofte tar i bruk. Ikke alle vet at veldig mange rengjøringsmidler inneholder eddiksyre, nettopp på grunn av de gode egenskapene.  Foruten at eddik er billig å bruke, er det også sunt for både deg og miljøet. Eddik er både desinfiserende og fettløsende. Når du bruker det som oppvaskmaskinrens vil du derfor både få fjernet bakterier og fett.

Husk at oppvaskmaskinen må være helt tom før du setter i gang.

Slik gjør du det

 1. Hell cirka 2 dl eddik i bunnen av maskinen.
 2. Kjør maskinen på et normalprogram.

Det er mye annet du kan rengjøre med eddik

Det er ikke bare oppvaskmaskinen du kan rengjøre med eddik. Her finnes det mange andre bruksområder. Du kan blant annet bruke eddik mot ugress, eller vaske med eddik og Zalo. Faktisk kan du også bruke eddik mot lus på planter. Bruksområdene er mange!

2. Sitronsyre

En annen ingrediens som finnes i ulike rengjøringsprodukter, er sitronsyre. Sitronsyre har den egenskapen at den er desinfiserende, samtidig som den både fjerner belegg og forebygger dannelse av nytt belegg.

Du kan derfor bruke sitronsyre når du skal rense ulike husholdningsapparater, som kaffetrakteren og vannkokeren, og selvfølgelig også når du skal rense oppvaskmaskinen.

Dette er fremgangsmåten

 1. Fyll såpebeholderen med 2-4 teskjeer med sitronsyre.
 2. Kjør oppvaskmaskinen på et normalprogram.
 3. Kjør deretter et program til med vanlig oppvaskmiddel med tom maskin.

3. Finish oppvaskmaskinrens

Det finnes selvfølgelig også fiks ferdig oppvaskmaskinrens på markedet. For deg som liker det enkelt, kan vi anbefale Finish sin oppvaskmaskinrens på flaske. Første gang vi testet den, tenkte vi at det neppe kunne funke med en så liten åpning. Der tok vi feil, gitt. Produktet fjerner kalkrester og fett og gir en grundig rengjøring.

Slik bruk du den

 1. Ta av fliken på toppen av flasketuten.
 2. Sett den på hodet ned i bestikkurven.
 3. Kjør maskinen på et normalprogram.

Finish har også rensetabletter, om du heller foretrekker det. Disse legges direkte i doseringskammeret.

4. Zalo Maskinrens

De fleste kjenner Zalo best som disse grønne flaskene til håndoppvask. For noen år siden heiv de seg også inn i oppvaskmaskinens verden og lanserte både oppvaskmiddel og middel til å rense oppvaskmaskinen.

Og det fine med denne; den kan brukes sammen med oppvaskmiddelet. Det betyr at du både kan rense maskinen og få oppvasken ren på én og samme gang.

Slik gjør du det

 1. Legg én tablett med Zalo maskinrens i bunnen av maskinen
 2. Plasser én tablett Zalo maskinoppvasktablett i doseringskammeret
 3. Kjør maskinen på et normal- eller intensivprogram uten forvask

I butikken finner du utallige flere typer produkter til å rense oppvaskmaskinen. Hvilken er din favoritt?

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social