Kraftriket Erfaringer: Er dette leverandøren du bør satse på?

Kraftriket strømleverandør

De aller fleste av oss er opptatt av å få den beste strømavtalen. Samtidig kan det ofte være vanskelig å finne frem i jungelen av ulike strømleverandører.

Vi har gjennom de siste månedene gjennomgått mange strømleverandører, og denne gangen er det Kraftriket som plasseres under lupen. Hva ble våre erfaringer med leverandøren?

Kraftriket: Kort Oppsummert

Kraftriket har et overordnet fokus på å ta vare på det lokale, både når det kommer til arbeidsplasser og engasjement. Stadig flere strømleverandører blir mer og mer sentraliserte, og det er nettopp dette Kraftriket ønsker å takle. Her står lokalsamfunnene i sentrum!

Som en av de større aktørene i Norge, består Kraftriket av det som tidligere var mange mindre strømsalgsvirksomheter. Samlet sett er Kraftriket bestående av disse tidligere virksomhetene:

 • Flesberg Elektrisitetsverk.
 • Nore Energi.
 • Orkland Energi.
 • Midt-Telemark Energi.
 • Stange Energi.
 • Ringerikskraft.
 • Valdres Energi.
 • Midtkraft.
 • Nord-Østerdalen Kraftlag.
 • Lærdal Energi.
 • Sør-Aurdal Energi.
 • Krødsherad Energi.

Per dags dato har Kraftriket omtrentlig 170.000 kunder på landsbasis. Dette gjør at Kraftriket er en av de største strømselskapene i Norge. Mye av årsaken til den store kundebasen er sammenslåingen fra 2021, hvor Kraftrikets strømsalgsvirksomhet slo seg sammen nordnorske Polar Kraft.

Sammenslåingen av Kraftriket og Polar Kraft la grunnlaget for et felles eierskap gjennom konsernet Yve AS. Til tross for at selskapene nå eies av en større aktør, består fortsatt både Kraftriket og Polar Kraft som selvstendige merkevarer. For kundene sin del betyr dette at de fortsatt vil ha kundeforholdet via sin lokale strømleverandør. Dette liker vi!

Kraftriket logo

Kraftriket

Se strømavtalene hos Kraftriket!

Gode strømavtaler hos Kraftriket

Etter en gjennomgang av nettsidene til Kraftriket kan vi raskt konkludere med at de tilbyr mange ulike strømavtaler til privatmarkedet. Dette byr jo på både fordeler og ulemper.

På den positive siden får man mange valgmuligheter. I teorien skal jo det gjøre at du enklere kan finne en avtale som passer for akkurat deg. Gjennom våre ulike tester av strømleverandører har vi samtidig bemerket oss at det kan bli nokså forvirrende om leverandøren har et hav av ulike strømavtaler. Det blir rett og slett vanskelig å få oversikt over hva som skiller de ulike avtalene.

Hvorvidt strømavtalene hos Kraftriket er forvirrende eller ikke blir opp til deg å velge. Vi gir deg hvertfall en kort gjennomgang av alle avtalene vi fant!

1. Fastpris

Som det fremkommer av navnet er dette en standard fastpris-avtale. Her kan du altså binde strømprisen for en gitt periode, hvor du er garantert at strømprisen vil være den samme gjennom hele perioden.

En fastpris-avtale kommer med både fordeler og ulemper. På den positive siden får man forutsigbarhet, og man blir heller ikke utsatt for store svingninger i markedet. Gjennom en fastpris-avtale er du naturligvis også beskyttet mot store prisøkninger.

Ulempene med fastpris-avtalene oppstår når prisene går ned. Du betaler jo tross alt en fast pris, og om strømprisen er billigere enn den avtalen du har valgt vil du måtte betale mer enn de andre forbrukerne. I disse usikre økonomiske tider er det likevel mange som setter pris på forutsigbarheten man får med en fastpris-avtale.

Totalt tilbyr Kraftriket 6 ulike fastpris-avtaler. Bindingstid er fra 6 måneder til 3 år, og man har egne prismodeller for Sør-Norge og Midt-Norge.

2. Lokalstrøm

Lokalstrøm er en avtale hvor du betaler for strømforbruket, hvor prisen settes ut fra prisområdet du tilhører. I tillegg er det et påslag på 5 øre / kWh, samt et ekstra påslag på 59 kr / mnd.

Avtalen har ingen bindingstid, og faktureres naturligvis etterskuddsvis. Om du ikke oppretter e-faktura vil det også påløpe et gebyr på 49 kr / mnd.

Som vi nevnte innledningsvis har Kraftriket et overordnet fokus på lokale leverandører. Om ønskelig kan du bestille Lokalstrøm med 100% vannkraft, hvor elektrisiteten vil produseres ved et lokalt vannkraftverk. Merk for øvrig at dette gir et påslag på 3 øre / kWh.

3. Tryggstrøm

Tryggstrøm er en avtale som er utbedret for å gi forbrukerne bedre forutsigbarhet i perioder hvor strømprisene potensielt kan bli svært høye. I praksis settes det et pristak, hvor Kraftriket garanterer at prisen du betaler per kWh aldri vil bli høyere enn en viss grense.

Utover dette minner Tryggstrøm om en helt vanlig spotprisavtale. Du betaler for ditt faktiske forbruk i det prisområdet du tilhører. Samtidig får du et påslag på 5 øre / kWh, pluss et fast påslag på 89 kr / mnd.

På bakgrunn av at strømprisene er veldig ulike i Nord- og Sør-Norge, har Kraftriket lansert 2 varianter av avtalen, nemlig Tryggstrøm Sør og Tryggstrøm Nord.

Det gjeldende pristaket for Tryggstrøm Sør er 480 øre / kWh, mens Tryggstrøm Nord har et pristak på 69,5 øre / kWh.

4. Hyttestrøm

Hyttestrøm er en helt standard strømavtale fra Kraftriket. Du betaler for ditt faktisk forbruket, hvor prisen settes ut fra hvilket prisområde du tilhører. I tillegg får du et påslag på 5 øre / kWh, samt et fast påslag på 69 kr / mnd.

Navnet Hyttestrøm kommer nok av at du kan få en totalkunderabatt om du har flere avtaler hos Kraftriket.

5. Variabel Strøm

Variabel Strøm er en såkalt variabel fastprisavtale. Fra dag til dag betaler du en fast pris per kWh, men det er altså ingen sikring mot at prisen ikke kan endres på sikt. Ved eventuelle prisendringer vil Kraftriket varsle deg 14 dager i forkant.

Per dags dato er prisen 265 øre / kWh. Vi anbefaler likevel at du sjekker prisen på avtalen selv før du bestiller, da prisen som nevnt kan endres over tid.

I tillegg til selve strømprisen påløper det også et fastbeløp på 23 kr / mnd.

6. Solstrøm

Dette er avtalen for deg som har eget solcelleanlegg på taket. Med et eget solcelleanlegg produserer du mye av din egen strøm. I perioder hvor forbruket er lavt kan du også risikere å produsere mer enn du trenger. I slike tilfeller vil Kraftriket kjøpe strømmen av deg, hvor du vil få fratrekk på fakturaen basert på hvor mye du har tilført strømnettet.

Per dags dato betaler Kraftriket 100 øre / kWh for strømmen som kjøpes. Om du tilfører mer enn 5000 kWh til strømnettet vil prisen fastsettes av spotpris time for time.

7. Spot12

Spot12 er en variant av en vanlig spotprisavtale. Avtalen er forbeholdt nye kunder, og det er ingen gebyrer på avtalen. Samtidig får man et negativt påslag på 2,02 øre / kWh. Ikke den helt store rabatten, men det er da noe.

Det er ingen bindingstid på avtalen, men etter 12 måneder blir du automatisk overført til avtalen Lokalstrøm.

8. Digitalstrøm

Digitalstrøm er en avtale for deg som ønsker å få elektronisk faktura. Påslaget er 3,56 øre / kWh, samt et fastbeløp på 29 kr / mnd.

Utover det at kunden må få elektronisk faktura, og dermed slipper gebyr for papirfaktura, er dette en helt vanlig spotprisavtale. Du betaler helt enkelt for ditt forbruk basert på prisområdet du tilhører.

9. Idrettsstrøm

Siste avtale ut er Idrettsstrøm. Om du har hørt om Grasrotandelen fra Norsk Tipping, vil du nok raskt kunne se noen likhetstrekk her.

Avtalen er en kombinasjon av en spotprisavtale og en fastprisavtale. Prisen settes basert på forrige måneds strømpriser, samtidig som du betaler en fast avgift til et lokalt idrettslag.

Per nå har Idrettsstrøm et samarbeid med mer enn 2000 registrerte idrettslag, og for deg som ønsker å bygge oppunder lokalmiljøet er dette et godt valg!

Kraftriket: Hva er kundenes erfaringer?

Tradisjon tro tar vi naturligvis også en titt på hva kundene har å si om Kraftriket.

Normalt sett tar vi alltid en detaljert gjennomgang av kundeundersøkelsene fra både Norsk Kundebarometer og EPSI Norway. Kraftriket inngår dessverre ikke i noen av disse undersøkelsene, men vi har likevel klart å grave opp litt informasjon om Kraftriket.

Bytt.no

Bytt.no logo

Generelt sett har strømleverandører en ganske så lav gjennomsnittlig vurdering via forbrukerportaler. Vi registrerer derfor med glede at Kraftriket er et aldri så lite unntak fra regelen.

Blant 101 strømselskaper rangeres Kraftriket som nummer 11 hos Bytt.no. Basert på 111 omtaler er den gjennomsnittlige vurderingen i skrivende stund 3,6 / 5,0 stjerner, hvor 60% av kundene sier at de vil anbefale Kraftriket som strømleverandør.

Dette er noe av det kundene har å si:

Bjørnar J: «Så at de hadde mest rimelige avtale på bytt.no så prøvde de ut. Det beste jeg har prøvd på lenge. Ingen ekstra tulle kostnader en rein og ærlig spotpris.»

Johan F: » Ble tilbudt avtale over mobil, uklagelige avtaler og sinnsykt god kundeservice 10/10″

Geir T: «Ble ringt av selger angående strømmen, ble tilbudt en avtale fra kraftrike som sparte meg masse penger. I ettertid hadde jeg noe problemer med betalingsinformasjonen, ringte til kundeservice og de løste problemet umiddelbart. Eksepsjonelt!»

Her kan man altså tydelig se at flere av kundene er fornøyde. Avtalene trekkes frem som rimelige, samtidig som en rød tråd i de positive tilbakemeldingene er kundeservice hos Kraftriket.

Alle kundene er for øvrig ikke like fornøyde. Enkelte rapporterer om lang ventetid hos kundeservice, mens andre sier at man kan få billigere avtale andre steder.

Oppsummert

Kraftriket er en strømleverandør som har et overordnet fokus på lokal tilstedeværelse. Blant de mange strømavtalene finner man løsninger for både fastpris, spotpris og en kombinasjon av både fast- og spotpris. Samtidig setter vi stor pris på avtalen Idrettsstrøm, hvor man kan bidra til lokalsamfunnet ved å donere til et lokalt idrettslag!

Kraftriket logo

Kraftriket

Se strømavtalene hos Kraftriket!

Kilder

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli har solid teknisk innsikt omkring temaene bolig og oppussing. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, spesielt når det gjelder ulike tjenester som leveres til hjemmet. Her nevner vi både strømleverandører, boligalarmer og ulike eiendomsmeglere. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social