Hvor mye pinnekjøtt er anbefalt per person?

pinnekjøtt per person

Jula nærmer seg med stormskritt. Og dermed er det også snart tid for juleselskap med god mat og drikke. Du skal ut og handle inn til den store julemiddagen, men hvor mye pinnekjøtt per person bør du beregne?

Pinnekjøttets historie

Før vi forteller deg hvor mye pinnekjøtt du skal beregne per person, ønsker vi å gi deg litt fakta om pinnekjøttet. Pinnekjøttet har røttene sine fra vestlandet og andre steder der det ble drevet stort sauehold. Sauene ble ofte slaktet på høsten, da det på den tiden av året var vanskelig å få tilgang på fôr.

Fra kristningen av Norge i 1030 var Norge katolske. Dette varte frem til reformasjonen i 1537. I denne perioden var naturlig nok også julefeiringen katolsk og det innebar at det ikke var lov å spise kjøtt i adventstiden. Ei heller på selveste julaften. Julematen bestod derfor av grøt og fisk, både fersk fisk og lutefisk.

På første juledag var kjøttfasten over og de kunne igjen sette smakfullt kjøtt på bordet. Kjøttet var konservert, altså enten saltet eller speket.

Pinnekjøttet har mye smak og var ekstra fettholdig. De trengte fett og feit mat ble sett på som status. I dag er vi litt mer restriktive med fettet og mange ønsker derfor å kjøpe magrere pinnekjøtt.

Julemattradisjonene våre har, med kun noen endringer, vært de samme i flere hundre år. Og det ser ikke ut til at vi har tenkt til å snu den trenden med det første. Én tredjedel av den norske befolkningen pinnekjøtt på julaften.

Litt om pinnekjøtt

hvor mye pinnekjøtt per person

Navnet pinnekjøtt kommer av tilberedingsmetoden. Tradisjonelt ble kjøttet dampet på bjørkepinner. Det er fortsatt noen som gjør det i dag, men man har også funnet nye metoder å tilberede det på. Noen damper kjøttet på stålrist, mens andre trekker kjøttet i kraft eller buljong. På nettet finnes det utallige oppskrifter, så det skal ikke være noe problem å finne en metode som passer deg.

Når du kjøper pinnekjøttet i butikken, er det først saltet, tørket og kanskje røkt. Man må derfor vanne kjøttet før man starter tilberedingen. Hvor lenge det skal vannes og dampes, er det derimot delte meninger om og ofte kommer det an på hvor i landet man er.

Jo kortere vanning, jo saltere blir kjøttet når det er tilberedt. Du kan ta utgangspunkt i huskeregelen 30-3. Det vil si 30 timers utvanning og 3 timers damping. Er du vant til å tilberede pinnekjøtt, og føler at du mestrer det, er det likevel ingen grunn til å endre på dette.

Når kjøttet vannes reduseres saltinnholdet, og kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse.

Tilbehør til pinnekjøtt

De aller fleste velger poteter og kålrotstappe som tilbehør til pinnekjøttet. Kålrotstappa lages ved å koke kålrot som moses og tilsettes pepper og salt.

Mange velger også å tilsette gulrot og kjøttkraft fra pinnekjøttet i kålrotstappa. Hvis man ønsker å binde væsken, kan man i tillegg tilsette potet eller potetmel.

Det er også vanlig å servere pinnekjøtt sammen med røkte kjøttpølser.

Hvor mye pinnekjøtt per person?

Så var det det viktige spørsmålet. Hvor mye pinnekjøtt skal du beregne per person?

Her kommer det an på om du skal beregne ut fra tørket eller utvannet pinnekjøtt. Er kjøttet tørt, bør du regne 400 gram per person. Har du storspisere i familien, kan du fint gå opp til 500 gram per person.

For et allerede utvannet kjøtt, vil vi anbefale 530 gram per person, og at du går opp til 650 gram om det er ekstra matglade mennesker du får på besøk.

Kilder

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social