Hvor mye ris er anbefalt per person?

ris per person

Planlegging av måltider kan være litt utfordrende. Spesielt når det kommer til hvor mye mat man bør lage. Vi gir deg det enkle svaret på hvor mye ris du bør beregne per person!

Ris. Mange har en tendens til å lage alt for mye av det når middagsgjestene skal komme. Samtidig er det jo litt skummelt å lage mindre også. Hva om det ikke blir nok til alle gjestene? Vi ser nærmere på hvor mye ris du bør beregne per person!

Så mye ris er anbefalt per person

Matprat.no har en god oversikt over ulike porsjonsstørrelser. De anbefaler omtrentlig 1 desiliter ris per person. Det tilsvarer omtrentlig 60 gram ukokt ris, litt avhengig av hva slags type ris du har kjøp. Om du føler deg utrygg på desilitermålet kan du alltids bare veie opp risen – det er det aller beste!

Etter boka er altså 1 desiliter per person nok. Likevel kommer det jo veldig an på om risen er hovedmåltidet, eller kun tilbehør. Dersom hovedmåltidet er ris, bør du hvertfall lage 60 gram per person.

Men det er jo sjeldent vi vil få middagsgjester og ha akkurat nok mat. Regelen her i huset er hvertfall 90 gram ukokt ris per person om ris er hovedmåltidet, og 50 gram per person når risen er tilbehør. Jada, det er igjen litt etter middagen, men vi slipper hvertfall at det blir for lite. Samtidig er det ikke store mengdene som blir igjen.

Andre porsjonsstørrelser i USA?

Om man ser mot utlandet, nærmere bestemt USA, ser man at porsjonsstørrelsene er noe helt annet.

Vi har faktisk funnet flere artikler som anbefaler en porsjonsstørrelse med ris på 1 cup. Én cup ris tilsvarer nesten 200 gram ukokt ris. Vi vet ikke med deg, men det er sjeldent vi spiser 4 poser med Ben’s Original Boil in Bag ved siden av middagen. Da er du sulten!

Dette kan du gjøre med restene

Det er ikke uvanlig at det blir igjen litt ris etter måltidet. Snarerer tvert i mot. De aller fleste lager rett og slett for mye. Fortvil ikke – rester av ris kan være en utmerket base for mange andre retter!

Slik bør du oppbevare risen

Kokt ris som er igjen etter måltidet bør settes rett i kjøleskapet så snart risen er avkjølt. Regelen her er at risen bør inn i kjøleskapet før det har gått 2 timer. Den beste temperaturen for risen er rundt 4 °C.

For at risen skal holde lengst mulig bør du plassere den i en boks med lokk. Holdbarheten i kjøleskap er 2 – 3 dager.

Kan varmes opp igjen i mikrobølgeovn

Å koke opp igjen risen blir nok ingen stor suksess. Risen har jo tross alt allerede trekt til seg vannet. Med en mikrobølgeovn kommer du likevel langt. Varm opp igjen risen i noen minutter i mikrobølgeovnen, og vipps – den er klar!

Inspirasjon til retter

Det finnes mange spennende retter du kan lage med rester av ris. Her er noen ideer:

  • Fried Rice: En klassisk asiatisk rett som kan tilpasses med det du har for hånden. Kald ris fra kjøleskapet er faktisk best for denne retten, da det gir en bedre tekstur enn fersk, varm ris.
  • Rispudding: En søt dessert som er laget ved å koke ris i melk med sukker. Du kan tilsette smak med vanilje, kanel, rosiner eller andre tørkede frukter.
  • Rispannekaker: Lag en enkel røre med egg, litt mel og melk, tilsett ris og stek små pannekaker i pannen. Server med syltetøy eller friske bær.
  • Rissalat: Kald ris kan blandes med en rekke grønnsaker, bønner, nøtter eller tørket frukt for å lage en næringsrik salat. Tilsett en god dressing for ekstra smak!
  • Risgrateng: Kombiner ris med grønnsaker og en eggeblanding, topp med ost og stek i ovnen til det er gyldent og sprøtt på toppen.

Les også: Hvor mye pasta er anbefalt per person?

Kilder

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Avatar

Hege Vestrum

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.