Katteår-kalkulator: Hvor gammel er katten?

Katteår i menneskeår

Har du noensinne lurt på hvor gammel katten din er i menneskeår? Med vår katteår-kalkulator kan du enkelt finne ut hvor gammel katten din egentlig er!

Katter. Livlige, små beist som gir mye ekstra kos og glede i hverdagen. Om du har en katt i huset har du kanskje også lurt på hvor gammel den egentlig er. I menneskeår, altså.

Katter lever som kjent en god del kortere enn mennesker. 15 år er jo ingen ting for oss mennesker, mens det for en katt tilsier at den begynner å dra litt på åra. Derfor er det ofte praktisk å omgjøre katteår til menneskeår, slik at vi enklere kan forstå hvor gammel katten egentlig er.

I denne artikkelen gir vi deg en enkel katteår-kalkulator som du kan bruke for å omgjøre fra katteår til menneskeår. Samtidig får du litt praktisk informasjon hvordan om beregningen fungerer!

Katteår-kalkulator: Så gammel er katten din i menneskeår

Kalkulatoren er enkel å bruke. For å finne ut hvor gammel katten din er i menneskeår, fyller du simpelthen inn hvor gammel katten din er. Deretter trykker du på regn ut, så vil vår katteår-kalkulator gjøre resten av jobben for deg.

Katteårkalkulator

Fyll inn feltene under for å beregne hvor gammel katten din er i menneskeår.

I blant kan man jo også bli nysgjerrig på hvor gammel man selv er i katteår. Prøv kalkulatoren under for å finne det ut!

Menneskeårkalkulator

Fyll inn feltene under for å beregne hvor gammel du er i katteår.

Hvordan fungerer kalkulatoren?

I utgangspunktet er det ikke veldig vanskelig å omgjøre katteår til menneskeår. Det er likevel noen litt spesielle regler som gjør at det kan være greit å få litt hjelp fra en katteårkalkulator.

De 2 første årene kan det være litt vanskelig å beregne den riktige alderen i menneskeår. Grunnen til dette er at kattene eldes litt raskere de første årene av livet. En katt som akkurat har blitt 1 år, er 15 år gammel i menneskeår. Når katten fyller 2 år vil den være 25 menneskeår. Etter dette flater utviklingen ut, og katten blir omtrentlig 4 år eldre i menneskeår for hvert år som går.

Under ser du en enkel tabell som viser sånn omtrentlig hvor gammel katten din er i menneskeår.

Kattens alderAlder i menneskeår
1 år15 år
2 år25 år
3 år29 år
4 år33 år
5 år37 år
6 år41 år
7 år45 år
8 år49 år
9 år53 år
10 år57 år
11 år61 år
12 år65 år
13 år69 år
14 år73 år
15 år77 år
16 år81 år
17 år85 år
18 år89 år
19 år93 år
20 år97 år

For de av dere som skulle være interessert i matematikk, gir vi også en rask forklaring til hvordan selve formelen er satt opp.

Fra katteår til menneskeår

  • Kattens alder er mer enn eller lik 2 år: I dette tilfellet tar man først antall år katten har levd, og reduserer med 2. Dette ganges deretter med 4, før man plusser på 25. Formelen er ( (antall år – 2) * 4) + 25
  • Katten er yngre enn 2 år, men eldre enn 1 år: Her tar man kattens alder og reduserer med 1. Resultatet av dette multipliseres med 10, før man plasser på 15. Formelen er ( (antall år – 1) * 10 + 15
  • Katten er yngre enn ett år: Om kattens alder er mindre enn ett år multipliserer man enkelt og greit med 15. Formelen er antall år * 15

Fra menneskeår til katteår

  • Du er eldre enn 25 år: Her tar du din alder, og trekker fra 25. Deretter deler du resultatet på 4, før du plusser på 1. Formelen er (din alder – 25) / 4 + 2
  • Du er eldre enn 15 år, men yngre enn 25 år: Ta din alder og trekk fra 15. Deretter deler du på 10, før du plusser på 1. Formelen er (din alder – 15) / 10 + 1
  • Du er yngre enn 15 år: Her deler du enkelt og greit din alder på 15. Formelen er din alder / 15.

Hvor gammel kan en katt bli?

Vanlig levetid for en katt er stort sett 13 – 15 år. Enkelte katter kan bli mye eldre, og for noen raser er det vanlig at kattene blir nærmere 20 år gamle. Såvidt vi kjenner til ble faktisk verdens eldste katt hele 38 år. Katten het Creme Puff, og i menneskeår tilsvarer alderen omtrentlig 169 år!

De aller fleste katter blir langt fra så gamle, naturligvis. Med godt stell, sunt kosthold og bra med bevegelse er det likevel ikke uhørt at katter blir godt opp mot 20 år gamle. Dette tilsvarer 97 år i menneskeår!

Katteår i menneskeår: Ofte stilte spørsmål

down-arrow Hva er 1 katteår i menneskeår?

Katter eldes raskere i starten av livet.

En katt som akkurat har blitt 1 år, er 15 år gammel i menneskeår. Når katten fyller 2 år vil den være 25 menneskeår.

Etter dette flater utviklingen ut, og katten blir omtrentlig 4 år eldre i menneskeår for hvert år som går.

down-arrow Katteår kontra menneskeår: Hvordan regnes det ut?

  • Kattens alder er mer enn eller lik 2 år: I dette tilfellet tar man først antall år katten har levd, og reduserer med 2. Dette ganges deretter med 4, før man plusser på 25.
  • Katten er yngre enn 2 år, men eldre enn 1 år: Her tar man kattens alder og reduserer med 1. Resultatet av dette multipliseres med 10, før man plasser på 15.
  • Katten er yngre enn ett år: Om kattens alder er mindre enn ett år multipliserer man enkelt og greit med 15.

down-arrow Hvor gammel blir en katt?

Vanlig levetid for en katt er stort sett 13 – 15 år. Enkelte katter kan bli mye eldre, og for noen raser er det vanlig at kattene blir nærmere 20 år gamle.

Verdens eldste katt ble 38 år gammel, som tilsvarer 169 år i menneskeår!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Avatar

Hege Vestrum

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.