Jørn Kristian Sæther, Brand Manager i Jotun. Foto: Annette Larsen.

Terrassen må tåle aktiv bruk og vær og vind. I forhold til en vegg, er det mekanisk slitasje ved at man går på et gulv, sleper møbler ut og inn og så videre. I tillegg er det en vannrett flate som derfor blir mer utsatt for sol og regn, og i regnfulle perioder kan vannet bli liggende på det en god stund. Med riktig behandling og god terrassebeis, vil terrassen være godt beskyttet og holde i inntil tre år før den må beises igjen.
– Hvis det er på tide å beise terrassen i år, er første bud å rense den skikkelig, sier brand manager i Jotun, Kristian Sæther.
– Du må bruke terrassebeisfjerner først. Den fjerner gammel terrassebeis og skitt. Man nullstiller treverket på denne måten, og det vil gjøre at treverket se mer ubehandlet ut. Slik får du det beste utgangspunktet for påføring av ny terrassebeis. Tidligere måtte man bruke to produkter, både rens og bleking, men den nye terrassebeisfjerneren fra Trebitt gjør begge deler, så du trenger bare ett produkt. Har du nye terrassebord må du la eventuell impregnering tørke før du påfører beis. Da trenger du ikke bruke terrassebeisfjerner, men en omgang med husvask er lurt dersom terrassen har stått en stund.

Slik går du frem

Terrassebeisfjerner inneholder sterke virkestoffer, så Sæther anbefaler bruk av beskyttelsesutstyr som vernebriller og hansker.
– Spyl med vann først. Så påfører du terrassebeisfjerner som skal virke i 15–20 minutter. Deretter skrubber du med en terrasseskrubb eller stiv kost, og her må du jobbe litt for å få av alt.
Pass på at det tørker skikkelig før du begynner å beise. Tommelfingerregelen er at hvis det er fuktig og kaldt når du tar på treverket, så må du vente.
– Når du beiser, bruk en rull, gjerne med forlengerskaft. Bruk pensel inntil husveggen og mellom bordene. Det som er viktig er at det ikke dannes en hinne. Da må du gå over med en pensel eller en lofri klut og stryke av overskytende beis. Hvis du ikke gjør det, kan det hende at beisen vil begynne å flasse etter en tid. Jeg vil også anbefale at du maler to bord av gangen, slik at du får strøket av overskytende beis etter hvert.
For å få et godt resultat, er det viktig at beisen får tørke tilstrekkelig. Det er derfor viktig at du følger med på værmeldingen.
– Pass på at værmeldingen er god både for den dagen du skal beise og for dagen etter. Det tar litt tid før beisen tørker, og det er viktig at den herder ordentlig.

Fornyer utseendet

Ved å rense og beise kan du på en enkel måte fornye terrassen din.
– Vi har mange farger å velge mellom. Finn terrassebeisfargen som harmonerer med huset, omkringliggende landskap og natur. Vær oppmerksom på at de trykkimpregnerte materialenes egenfarger kan påvirke resultatet. Det anbefales derfor at du gjør et prøveoppstrøk hvis du ønsker å se nøyaktig hvordan fargen blir. Du bytter fargen på terrassen enkelt ved å rense og beise den. I hvert fall hvis du går fra en lysere tone til en mørkere. Det kan være litt mer utfordrende å gå fra mørk til lys.
Det er noen som bruker maling på terrassegulv, men det er ikke å anbefale.  – Resultatet blir ikke så bra hvis du maler. Det er et liggende gulv du skal gå på, og terrassebeis er et spesialprodukt som er beregnet på akkurat dette. Det er derfor aller best å beise, avslutter Sæther.