Tør jeg å begi meg ut på å male selv?

- Det kan være at kjøkkenet er i furu eller har en farge du ikke lenger vil ha, men ellers i god stand, da kan det ofte være en god idé å male frontene istedenfor å skifte dem ut. Noen velger å sende bort frontene og få dem lakkert, men det finnes enklere og rimeligere former for oppussing. Jeg mener at de aller fleste vil klare å male skapfrontene selv og samtidig oppnå et godt resultat, men det er lurt å følge noen råd.

Sørg for rene flater

- På et kjøkken har det vært mye stekeos som har lagt seg som fett på flatene som skal males. Derfor er det helt nødvendig å starte med et skikkelig renhold for å fjerne fettet. Før hørte vi bestandig at salmiakk var bra, men andre produkter som du får hos malingsforhandleren gjør jobben mye bedre. Har du et underlag som er grundig rengjort, har du et flott utgangspunkt for veien videre.

Grunning

- Hvis malingen skal hefte skikkelig må du grunne. Det finnes gode vannløslige akrylater, de er snille når det kommer til lukt og tørker raskt. Men det er viktig å lese bruksanvisningen og særlig at du bruker hele tørketiden.  Har du harde ikkesugende underlag hvor det er vanskelig å få feste, kan du bruke en heftgrunn som passer til slike underlag.

Utbedring av småskader

- På eldre kjøkken vil det alltid bli noen hakk og småskader, disse kommer tydelig frem når du har grunnet. Da bruker vi en sparkelmasse for treverk for å utbedre skadene, la det tørke, slipe godt over og grunne over på nytt, da blir flatene jevne og pene.

Matt, blank eller halvblank maling?

- Det er utviklet malingstyper som er beregnet for treverk og tåler hard bruk. Jeg anbefaler de vannløslige produktene. Malingen bør minimum være halvblank og tåle vann. Matte flater motstår ikke fett så godt, tåler mindre vann og egner seg derfor ikke så godt på kjøkkenet.

Høy luftfuktighet og lave temperaturer

De vannløslige malingsproduktene som selges i dag er veldig gode og representerer fremtiden. Imidlertid tørker de litt fortere, derfor er det lurt å ha høy luftfuktighet og lave temperaturer når du maler.

Bruk riktig verktøy

- Riktig verktøy er halve jobben, så sørg for å ha verktøy som egner seg for brede flater, ruller for større områder, smale pensler og brede pensler, alt etter hva du skal male.

Ikke for mye og ikke for lite

- Stol på at malingen flyter ut og at det blir jevnt og fint, bruk nok maling slik at den dekker fint, men ikke så mye at det begynner å sige. Et tips er å prøve seg frem på en liten treplate for å få litt følelsen av hvordan malingen dekker. Noen tar ned skapdørene, mens andre maler dem mens de henger oppe, her må du nesten finne ut hva som passer deg best.

Hvilken farge skal jeg velge

- Vi har hatt en mangeårig trend der det meste skulle være grått eller hvitt, men nå ser vi at det er mer farger på vei inn og folk gjerne bruker farger i litt større grad. Gråblått og grågrønt har blitt populært, det har også mose og varme grønnfarger i ulike nyanser.

Enklere enn du tror

- Det er gøy å friske opp selv og de fleste vil nok synes at det er enklere å male selv enn de hadde trodd. Du må være litt nøyaktig, og du bør også lese bruksanvisningene nøye sånn at du gjør alt riktig. Da pleier det å gå bra, så det er egentlig bare å sette i gang.