Lasse Paulsen, Foto: Brit Oline Anseth.

Hvis veggene på huset ditt er matte og glansløse er det på tide å tenke på å male. Venter du for lenge vil plankene begynne å sprekke, og da er det for sent.
Skal du male huset selv må du vite hvordan dette skal gjøres. Du må blant annet være nøye med å vaske veggene først, forteller Lasse Paulsen hos Frysja Farvehandel.
- Det er viktig at man først vasker over huset med kraftvask. Bruk en såpe som ikke inneholder fett, og børst over etterpå med en børste på langskaft. Deretter skyller man av med vann. Det som er viktig her, er at man ikke har for høyt trykk i høytrykkspyleren, da kan man risikere å skade treverket.
Det er også smart å dusje med soppdrepende middel på utsatte partier, som i skyggepartier, ved nedløp, og i partier som er i nærheten av vegetasjon.

Må være tørt

Har du bare flekker på veggene, hvor du kommer rett ned til treverket, bør du også grunne før du maler. Det gir et bedre feste til malingen, og hindrer at det flasser. Etter vask og grunning bør du la veggene tørke i et døgn hvis det er varmt og solskinn. Hvis det er overskyet, eller veggen ligger i skygge, bør du vente i enda et døgn.
- Når veggene er tørre så maler man to strøk. Det er viktig med to strøk for å få den levetiden som forventes av malingskvaliteten. Og for å si litt om malingskvalitet, så kan jeg nevne at den vannbaserte malingen fra de store produsentene varer nesten dobbelt så lenge som den oljebaserte. Det er også viktig å bruke riktig utstyr. Jeg vil anbefale å bruke pensel i stedet for rull. Med pensel får du jobbet malingen bedre inn i veggen og du sikrer et godt og langvarig resultat.
Skulle det begynne å regne mens du maler  bør du avslutte. Du bør heller ikke male huset hvis det har regnet lenge, og det er mye fuktighet i luften.
- Fuktighet kan føre til at malingen blander seg med fukten, og da kan det bli skjoldete, avslutter Paulsen.