Hvem sier at vi bare skal sove på soverommet eller bare lage mat på kjøkkenet? Husets rom får flere funksjoner og grensene viskes ut. Hva med badekar på soverommet, dag-senger på kjøkkenet og kjøleskap i stuen? Dersom vi vil følge trenden så skaper vi vår helt egne stil. Her er fem tips til deg som skal pusse opp, fornye eller renovere kjøkkenet.

1. Tenk luftig og åpent

Skal du bare gjøre én ting på kjøkkenet ditt i 2018, så bør du gjøre det mer luftig og mer åpent i hodehøyde. Bytt ut overskap – med åpne hyller. Bytt ut den dominerende takviften eller kjøkken-hetta med moderne benkeventilasjon.

Ved å fjerne vifter og overskap får du rommet til å virke større. Det gir en oppholdsrom-følelse på kjøkkenet hvor koselige måltider kan tilberedes og spises sammen. I tillegg får du friere tøyler når det gjelder planløsning og design når du ikke trenger å tenke på hvor takviften skal være. Tenk å kunne velge en fantastisk lampe som blikkfang på kjøkkenet i stedet for den tradisjonelle hetta!

Vi kan glede oss til å se enda flere utradisjonelle kjøkkenløsninger i 2018 som fremdeles står i funksjonalismens tegne med idealer om luft og lys. 

2. Bruk av farger

Farger er jo tilbake for fullt. Kjøkkenforhandlere rapporterer at svarte kjøkken går unna som aldri før. For 2018 spår mange eksperter at vi vil få se enda sterkere farger og større dristighet. Fortvil ikke hvis du liker det lyse. Både mørkt og lyst er med i 2018-paletten. Pass bare på at fargene er matte og taktile - «gode å ta på» og at de skaper en følelse av ro. På det moderne kjøkken skal alle sanser vekkes.

3. Bring naturen inn

Naturen må inn på det morderne kjøkken. Tenk natur i form av tekstiler og materialer som synlig treverk, bambus, glass, stein, ull, lin og varme grunnmetaller som bronse. La det også spire og gro; bruk det som passer hos deg av urter, grønnsaker, blomster og grønne planter.

4. Apparater og teknologi

Alt som gjør livene våre enklere vil alltid være inn på et kjøkken. Tekniske innovasjoner gir oss fler-funksjonelle apparater for behov vi kanskje ikke visste at vi hadde. En benkeventilator, som drar fett og mat-os ned, der det oppstår i stedet for å føre det opp og forbi hodet, er et eksempel på en nyvinning som er på full fart inn.

5. Gjenbruk av «gammelt og slitt»

Har du kjøkkengjenstander som er litt «loppisaktige», litt slitte og uperfekte og med personlig preg, så bør du vurdere å stille dem ut på kjøkkenet. Stikkord i denne trenden er gjenbruk, individualisme og upcycling. Vi kan også føye til retro: Flere kjøkkenprodusenter tilbyr nå modeller med skrå overskap som vi husker fra 50-60-tallet. Rundt kjøkkenbordet står det ofte stoler i forskjellige stiler, farger og fasonger. Stilen lar seg enkelt kombinere med minimalismen med færre ting stående fremme på kjøkkenet. Sørg bare for at de få tingene er personlige og gjerne har patina eller en historie.