Et av de er Soltoppen Borettslag på Slettheia i Kristiansand. – Vi er kjempefornøyd. Med den nye balkongen har vi fått et ekstra rom, en mellomting mellom hage og stue, sier leder ved Soltoppen Borettslag, Eddie Eriksen.
Det er to år siden de 40 boenhetene i blokka byttet ut de små balkongene med 15 kvadratmeter store innglassete balkonger. Mange av beboerne har innredet de 15 kvadratmeterne med møbler, tepper og planter.
– Hvis du ser opp mot blokka en ettermiddag, vil du se at det yrer av liv på balkongene. Det er hyggelig, sier Eriksen.

FRA BALCO

Det er den svenske balkongspesialisten Balco som har skreddersydd og levert balkongene til Slettheitoppen Borettslag. Balco er store på balkonger i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannia og Nederland.
– De siste årene har vi bygd balkonger til
Boligsameiene Brages vei 2-4-6 og Gimleveien 42 samt til Borettslagene Setesdalsveien 71, Gullveien 8 -12 og Gullveien 9 -13 på Tinnheia. Nå jobber vi med nye balkonger til de tre blokkene i Kollen Borettslag i Kjerrheia. Vi har også ansvar for balkongløsninger i Stjernehus Borettslag i Kobberveien 20 på Tinnheia, forteller Ann-Sofie Lundbergh i Balco.

GOD INVESTERING

I følge Lundbergh er det en god investering å bygge nye balkonger i forbindelse med store restaureringsprosjekter.
– En innglasset balkong er en vanlig balkong når man ønsker det, men den kan lukkes inne om været er dårlig. Dermed får man et uterom for all slags vær. Balkongene er bygd slik at de også fungerer som ekstra tilleggisolering, det kan bety reduserte strømutgifter. En stor balkong er en god investering, også ved eventuelt salg, sier Lundbergh.
Balco leverer en rekke ulike balkongløsninger, Lundberg sier det er viktig at nye balkonger blir tilpasset eksisterende arkitektur.
– Balkongene er en viktig del av fasaden og må tilpasses eksisterende bygningsmasse.Balkongenes utforming er viktig, og det gjelder å velge egnende materialer. Det er også viktig å tenke på hvordan balkongen skal bygges med tanke på sol og vind. Det er utallige valgmuligheter, sier Lundbergh.