FAKTA

  • Cinderella forbrenningstoalett kan du enkelt montere selv, og du trenger ikke å søke om tillatelse.
  • Toalettet trenger verken vann, kjemikalier eller avløp.  Det kan gå på strøm eller gass.
  • Produserer kun aske, det er en enkel tømming av askeskuffen og den har installert programvare som gir beskjed når askeskuffen må tømmes.
  • I år er det blitt lansert en ny modell som går på propan til bobiler og campingvogner.

 

Thomas Krogedal, Salgssjef i Ecotech. Foto: Hyttemagasinet.

Europas største testsenter, Testfakta.se, har nettopp gjennomført den første forbrukertesten av forbrenningstoaletter, og Cinderella forbrenningstoalett kom desidert best ut. Salgssjef i Ecotech, Thomas Krogedal, var overhodet ikke bekymret for testen.
– Vi er størst i Norden og Europa på forbrenning, og Cinderella er det eneste forbrenningstoalettet som har alle de nødvendige godkjenninger. Toalettet er det eneste i verden som fjerner alt avfall i en og samme enhet, der og da. Andre toalettyper frakter avfallet videre til et annet sted hvor det må behandles. Med en Cinderella forbrennes avfallet ved høy temperatur til en minimal askemengde. Det har ikke noe avløp – det eneste man trenger å gjøre, er å tømme aske, akkurat som en vedovn.
Et toalett, i hvert fall en utedo, forbindes gjerne med vond lukt, men det problemet har man ikke med Cinderella.
– Det lukter ikke i det hele tatt. Det er en katalysator som er installert i disse toalettene som renser all luft for lukt og partikler.

Lager gjødsel

Forbrenningstoalettet Cinderella ble utviklet og patentert av selskapet Sirius Technology på begynnelsen av 1990-tallet etter en idé fra et amerikansk mekanisk forbrenningstoalett. Den første produksjonen av Cinderella forbrenningstoalett ble gjort i Sverige, men ble flyttet til den norske produksjons- og teknologibedriften Ecotech AS. De har siden 1999 produsert og videreutviklet Cinderella på lisens, og leverer i dag et forbrenningstoalett som er markedsledende i Norden.
Mye av grunnen er at toalettet installeres og opereres veldig enkelt og at det er miljøvennlig.
– Det kreves store arealer for å installere andre typer toaletter, som biotoaletter. De tar mye plass og det er mye avfallshåndtering. Det er dessuten en langdryg prosess å gjøre om avfallet til jord. Væskefjerningen er et annet problem. Urinen ledes ut i jorden og forårsaker forurensing av grunnvann i hyttefelt. Cinderella er veldig miljøvennlig. Det er ikke avhengig av vann eller avløp, og det er faktisk ikke engang avhengig av strøm – det kan opereres på gass, noe som gjør det enda mer miljøvennlig. Og det du sitter igjen med av avfall, er en aske som er helt ren og proppfull av næringsstoffer som mennesker har i seg. Det blir gjødsel til gressplener og blomsterbed, sier Krogedal.

Mange bruksområder

Til nå har markedet stort sett vært fritidseiendommer og hytter. Men etter hvert har selskapet fått flere og flere henvendelser fra proffmarkedet. Og i år lanserer de en verdensnyhet.
– Vi selger nå forbrenningstoaletter til heisekraner, arbeidsbrakker og arbeidstog. Vi har også utviklet en helt egen modell til bobiler og campingvogner, og det er en verdensnyhet i år. Der er det et kjempestort marked, for det å tømme toalettet i en bobil er en stor prosess. Her har vi utviklet en egen modell hvor folk slipper å tenke på tømming i det hele tatt, avslutter Krogedal.