Jørn Toril Tofte,Produktansvarlig i Sto Norge AS. Foto: Sto Norge AS.

Material- og fargevalg understreker det arkitektoniske uttrykket til huset og vil samtidig bidra til at det passer inn i omgivelsene. Du kan enkelt oppnå variasjon og få spennende fasader med pussede overflater og/eller overflater av naturstein, glassmosaikk eller keramiske fliser.
– Selv om du har et hus med isolerte lettvegger, må du imidlertid ikke benytte trepanel som fasade-kledning, sier produktansvarlig Toril Tofte i Sto Norge AS.

Stort utvalg

StoVentec Fasadesystem består i hovedsak av en plate laget av resirkulert glass, puss og armering. Som en trepanelfasade monteres platen som en luftet kledning. Platen er enkel å skjære, lett i vekt og skrus fast til underkonstruksjonen med tilhørende skruer. Utenpå platen trekkes grunnpuss og armeringsnett, og deretter kan man velge i mange forskjellige overflatematerialer.
Mest vanlig er benyttelse av gjennomfarget puss, og denne kan du få i ulike kvaliteter, strukturer og i tilnærmet ubegrenset fargevalg.
– Eventuelt kan man benytte stein, glassmosaikk eller keramiske fliser, eller man kan enkelt kombinere de forskjellige materialene på en og samme fasade.

Vi har prosjekter med gjennomfarget puss som har stått helt fint i over 20 år uten vedlikehold.

Fuktsikker løsning

Et luftet fasadesystem gir en fuktsikker vegg. – Du oppnår totrinns tetning, noe som betyr at du har en vegg med dobbel fuktsikring. En luftespalte mellom vindsperre og fasadekledning sørger for at byggfukt, regnvann og kondens bak kledningen ventileres og dreneres ut riktig vei. Den isolerte veggkonstruksjonen vil da være godt beskyttet og holde seg tørr. Gjennomfarget puss, og også de alternative overflatematerialene, krever minimalt med vedlikehold.
– Vi har lang erfaring og vi har prosjekter med gjennomfarget puss som har stått helt fint i over 20 år uten noe form for vedlikehold.
Om veggene blir skitne, er de enkle å vaske, og om man en eller annen gang i fremtiden vil endre farge, er det enkelt å overmale den gjennomfargede pussen.  

God isolering

Av den totale energien som forbrukes i et hus, går den absolutt største andelen med til oppvarming og avkjøling. Om du skal rehabilitere husets fasader, bør du samtidig vurdere etterisolering. StoVentec Fasadesystem kan enkelt kombineres med etterisolering.
– Vi har også etterisoleringssystem hvor man pusser direkte på isoleringen. Et slikt isolasjonssystem anbefales ikke på lettvegger, men er trygt og effektivt på massive veggkonstruksjoner. Også her kan man velge tilnærmet de samme overflater som på Ventec-systemet, og isolasjonsverdien avgjør du selv ved valg av isolasjonstykkelse og isolasjonstype, sier Tofte.