Sommeren kommer ikke alltid med det været vi ønsker heller, men uansett, vi vil sitte ute så langt det lar seg gjøre. Det blir mer og mer populært med et ekstra uterom, rommet kalles enten sommerstue eller vinterhage.

- Hvordan blir uterommet til?

- Det som er så fantastisk med uterommet, er at man kan få det tilpasset slik man ønsker, sier Ole Stormo som jobber ved Lysthuset Uterom.

Han forteller at de gjør alt de kan for at kunden skal få sitt nye uterom slik de ønsker. Rommet kan bli skreddersydd etter kundens ønske eller de kan velge mellom ferdige uteroms modeller.

Hagestuen bygges som regel i forbindelse med terrassedøren, slik at når man går over dørterskelen, kan vi være ute uansett vær og vind. Rommet settes opp med tre vegger i forbindelse med husveggen.

Alle dørene kan skyves til side utfra skyvedørsmodellen. Man lukker og åpner dørene alt etter hvor solen viser seg. Estetisk vil vi ha det. Reisverket er i limtre som kan leveres ferdig grunnet og beiset med et strøk, i ønsket farge. Taket kan enten bestå av glasstak, polykarbonattak i forskjellig utførelse som er eksepsjonell holdbart og har meget god isolasjonseffekt, eller blikktak.

Profiler og skinner er i aluminium.

Når uterommet er tilpasset vinterbruk, kan beboerne fort få følelsen av å sitte på utstilling når mørket siger på. Lamellgardiner blir mye brukt. De kan reguleres fra helt tette gardiner, til at de dekker litt av innsynet. Om sommeren er de lette å regulere for hvor mye sol som skal slippes inn.

- Hvor store uterom velger vi?

- De fleste velger å lage et uterom på 15 kvadratmeter. Etter de nye forskriftene trenger man ikke søke om byggetillatelse hvis denne arealstørrelsen benyttes. Utnyttelsesgraden av eiendommen, og naboer skal for eksempel tas hensyn til. Ellers gjelder kommunale byggeforskrifter, er du i tvil, så snakk med din kommune.

- Det geniale med det hele, er at det er lett å montere. Hele uterommet kommer ferdig kappet og pakket, rett og slett som et byggesett, forteller Stormo.

- Uterommene har kommet for å bli. Vi liker å sitte ute. Vi sitter i kurvstolen til kulda smyger seg oppover leggene, gjerne med et glass rødvin i hånden som varmer, innpakket i pledd og ullsokker. Sommerlivet kan med andre ord nytes lenger, eller så lenge man vil i sommerstuen/vinterhagen, forteller Ole.