På hagesentrene finnes et rikt og variert utvalg av frø. La deg inspirere før du setter i gang ved å besøke et hagesenter eller sjekke på nettet. Utvalget er enormt, og mulighetene uendelige. Nordic Garden er opptatt av at såing skal være enkelt. Er du nybegynner, anbefales det å starte med tre sorter første året.

– Det skal ikke mye til for å komme i gang, forteller gartner Glenn Morten Martiniussen, og fortsetter:

– I tillegg til frø trenger du såpotter og såjord av god kvalitet. Såjorden skal være næringsfattig og blandet med sand som gir god drenering. Det er viktig å huske å ikke gi frøene for mye vann. De skal bare vannes lett. Et godt tips er å bruke en vannflaske med tut eller en sprutflaske.

Gi plantene gode betingelser

Ifølge gartner Veronika Nauf Steinsholt finnes mye god informasjon på frøpakkene. Følg rådene, og du vil lykkes.

– Du kan så i potter med plastfilm over, eller i et minidrivhus til å ha i vinduskarmen. Når frøene spirer, er det viktig at de står lyst. Får små planter for lite lys, vil de bli langstrakte og puslete. Et godt råd er å plassere dem litt lyst og svalt, da blir plantene både lubne og kraftige, sier Martiniussen.

Plantetips om våren

– Paprika, basilikum, oregano, månedsjordbær, kål, lobelia, Susanne med det sorte øye, sølvkrans og lavendel kan såes i mars, sier Nauf Steinsholt og Martiniussen.

Er du utålmodig og ønsker raske resultater, er spirer av alle slag et godt valg. Sukkererter, rødbeter og reddiker spirer på en ukes tid, er supersunne og gode i salater og på brødskiven. Når plantene begynner å vokse og trenger mer næring, er det tid for utplanting. Pass på at faren for nattefrost er over. Ønsker du å forlenge sesongen er pallekarmer med Kupol-lokk helt genialt. Lokkene settes på toppen av pallekarmen, og har en hevearm som automatisk åpner lokket på solfylte dager.

La barna være gartnere

La også gjerne barna være med og få oppdage hvor grønnsaker kommer fra. Alt som kan puttes i munnen etterpå, er populært. Gulrøtter er enkelt å få til, og karse, brokkolispirer og sukkererter er godt. Ellers er gresskar som barna kan sette på trappa til Halloween, morsomt.