Roy Ask, Medarbeider på Olsens Enke Hagesenter. Foto: Privat.

– Lag gjerne et eget miljø på terrassen din, råder Roy Ask. Til daglig jobber han ved Olsens Enke Hagesenter på Skøyen. Titt og ofte figurerer han på TV og i presse. Nå ønsker Ask god sommer til alle dem som bor i leiligheter og inspirerer også dem til å få jord under neglene.
 – Flere løsninger erstatter de tradisjonelle terrassekassene i plast, opplyser eksperten og foreslår store og små potter av terrakotta.

Krydder i hverdagen

Krydder blir ofte solgt i plastpotter, men bør plantes om. – Det er veldig fint å blande sommerblomster og krydder for å få litt mere farger, råder Roy.  Årets farge er rosa. Gjerne den sarte, lyserøde. En plante som virkelig er i skuddet er pelargonia også kalt «Dronning Ingrid».
– Dette er en nydelig sart, rosa plante som tåler regn bedre enn vanlig pelargonia. Dronning Ingrid er, i følge Roy, fantastisk sammen med en hvit alyssum. Plantens små hvite blomster egner seg som kantplante og vil henge vakkert ned fra kasser eller urner. I samme miljø trives Flittiglise. Planten kjenner vi best som stueplante, men er nå blitt en  bestselger. – Gi den jevnlig med vann og den vil trives og blomstre hele sommeren igjennom.

Sort og nyttig

– Surfina, det vil si hengepetunia, har nå overtatt den tradisjonelle petunias possisjon, opplyser Ask.
Når vi snakker, surfina, er faktisk den sorte varianten mest populær.
Sort gir en interessant kontrast mot hvite, grå og lys kledning. Pelargonia Villa de Paris er også en lettstelt og kjær plante. Denne krever ikke mye, og finnes i både rødt, hvitt og rosa.  Ulike rosa varianter finnes også i Betulia. Planten tåler både regn og tørke og blomstrer gjennom hele sesongen.
 – Ikke vær redd for å prøve nye ting, sier Roy Ask og anbefaler både sitrus, tomatplanter og drueranker. Enkelte  drueplanter overlever minus 30 grader og kan stå ute selv om vinteren. Sitrus og må overvintres inne.
I tillegg til luft, lys og kjærlighet, bør du unne plantene på balkongen en god jord.
Roy Ask ber oss bruke vanlig blomsterjord. Han anbefaler kugjødselkompost til alt av  blomster.
– Kraftig jord som gjør at røttene på plantene utvikler seg fort og får en fantastisk blomstring.
Krydderplantene bør imidlertid få en litt svakere jord. Norge er kjent for  å være et av de landene i verden som bruker mest penger på sommerblomster. Dette viser at de få ukene vi har med bra temperatur, blir utnyttet til gangs.

Trendy terrasse

Feriedager, timene etter jobb og netter som bikker mot morgen, tilbringer vi på terrassen. Denne sesongen må vi gjerne slappe av til milde sjatteringer. – Pastellfarger har kommet tilbake som aldri før, sier Roy Ask og ber oss sette sammen ulike planter med ulik kulør. – Vær ikke redd for å bruke forskjellige farger i kasser, sier han og gjør et overslag:
–  Vanligvis regner vi 5 planter i en kasse som måler en meter. Det kan eksempelvis være fem pelargonia eller fem Flittiglise. Nå blir terrassen til et eget rom som kan brukes hele sesongen. I ekstrarommet ute, kan  sommeren nytes langt ut i august og september.