Mange tror hagedesign er jåleri. Men det er feil. Hagedesign handler om å forene funksjon og estetikk. Det nytter ikke å ha en hage som ser fin ut hvis den ikke er praktisk, og omvendt, sier Yvonne B. Dengin. Hun er hagedesigner og daglig leder ved Dengin hage og landskap. Hun har også skrevet fem bøker om hagedesign.
­­­Dengin er opptatt av at hagen skal passe til huset og omgivelsene, slik at uttrykket blir naturlig.
Jeg er ikke glad i hager som er fremmede i miljøet og som ikke passer til hus og arkitektur. Velg enten en geometrisk hage med stramme linjer. Eller en organisk, naturlig hage med myke former. Og hold deg til en linje. Ikke bland de to stilene, sier Dengin.
Alle hagens konstruksjoner, trær og planter bidrar med ulike former, høyder og volum. Kunsten er å sette sammen elementene slik at det blir god balanse og et helhetlig uttrykk. Dengin anbefaler å begynne arbeidet med å dele hagen inn i soner, og bli bevisst hvilken funksjon de forskjellige sonene skal ha.
Hvis man føler hagen ikke helt fungerer, er det ofte fordi man har blandet for mange ting. Det hjelper å gruppere. Har du ti peoner spredt rundt i hagen, kan man samle dem til en stor gruppe i stedet, sier Dengin.
Og så bør man tenke langsiktig, og ikke hoppe på en eller annen trend.
Hagen skal vare lenge. Tenk langsiktig når du planlegger hekker, murer, trapper, trær og terrasser. Så kan man heller bytte ut sommerblomster, tekstiler, lykter og møbler, dersom man ønsker forandring, sier Dengin.