- Førsteinntrykket er ekstremt viktig. Det må være ryddig og pent både inne og ute når besøkende kommer. De danner seg fort et bilde, som også preger deres oppfatning av hvordan andre ting er i boligen. Men dette betyr ikke, tror jeg, at enkle triks som duft av nybakte boller, alltid er like positivt. Dette er noe kreative sjeler har benyttet for å fjerne uønsket lukt under visningen, som mugg. Det er mye viktigere at det ser pent og ryddig ut, og at det lukter rent, sier administrerende direktør Espen Fuglesang i Norsk Eiendomsakademi.

Enkelt håndverk

Overflatebehandling som å pusse og male, er generelt veldig billig å utføre, og gjør boligen mer innbydende.

- Du kan enkelt selv sparkle og male vegger, gjerne med nøytrale farger. Veldig slitte gulv på mindre rom, som soverom, kan du også vurdere å male. Behandling av terrasser og plattinger, og eventuelt utskifting av gulvbord, kan også være lurt. Yttervegger som er slitte, gir et negativt inntrykk. Det er lurt å vaske eller male ytterveggene. Jeg vil også anbefale å ikke ha noen uferdige oppussingsprosjekter. Det skaper et dårlig inntrykk når man ser et halvferdig rom, eller lister som mangler, sier han.

Overlat noe til profesjonelle

Mer krevende oppussingsoppgaver før salg, mener han sjelden lønner seg.

- Oppussing av bad er ikke lønnsomt med mindre du kan gjøre mye av jobben selv. Overlat membran, elektrisitet og rør til proffe og få dokumentasjon på dette. Dersom badet er ok, kan en ekstra piff være å bytte fronter på innredning. Dette gjelder også på kjøkkeninnredning. Selv kan du gjerne bytte ut gule eller misfargede deksler, brytere og støpsler, og dørhåndtak, sier han.

Fuglesang anbefaler også el-kontroll av hele boligen.