Norske banker har satt maksimal låneramme på fem ganger din inntekt. Vi ser derfor at flere førstegangskjøpere får med foreldre som medlånetagere og kausjonist for å få et høyere lån. Veldig mange gjør dette uten bekymring da man forventer økt fremtidig inntekt, sier Karianne Amlie, partner og megler i Aktiv Eiendomsmegling.

- Økt inntekt kan ta lang tid og det er derfor viktig at man kan leve med de økonomiske rammene man har i dag slik at man ikke «bor seg i hjel». Når man kjøper bolig bør man også sette av litt egenkapital til uforutsette skader som vannlekkasjer eller andre uhell, sier hun.

Den riktige beliggenheten

Beliggenhet er alltid viktig når man vurderer å kjøpe bolig, samtidig har hver boligkjøper unike behov.

- Mange tenker på beliggenhet som «rett side av byen». Jeg mener det er like viktig å tenke på den riktige «beliggenheten i beliggenheten». Man bør ha to ting i hodet avhengig av perspektivet på boligkjøpet. Skal man bo der i kort tid må man tenke at boligen skal selges senere og vurdere hvilke fasiliteter som selger best, sier Hans Christian Espenes, salgssjef og megler i Heimdal Eiendomsmegling.

- Skal man bo der lenge, for eksempel som en permanent familiebolig, blir andre bokvaliteter viktig. Noen ganger må man glemme pengene og tenke livskvalitet. Samtidig er det lett å bli blendet av god standard og man kan fort glemme den dårlige beliggenheten, sier han.

Alt er ikke synlig på visning

Når du har kartlagt dine økonomiske rammer og hva som er viktig ved beliggenheten dukker andre forhold opp.

- Når du går på visning må du vurdere naboene, støy fra trafikk og andre forhold som ikke nødvendigvis er synlige. Det kan være lysforhold om sommeren, avstand til butikker, skoler og kollektivtilbud, sier han.

 

Foto: Rune Bendiksen/TV3


 

Be om dokumentasjon

Boligannonser er et glansbilde av boligen. Espenes mener man må unngå å la seg sjarmere av fine ord og heller be om dokumentasjon på boligens reelle tilstand.

- Meglerens jobb er å fremme det positive og nevne det negative. Det betyr at alt det positive blir overeksponert både i annonsen, prospektet og på visningen. Dette kan innebære overfokusering på solforhold, vakre blomster og hvor stilig boligen er - før man oppdager mugg på badet, advarer han.

- Be derfor megler om dokumentasjon på alt av håndverksmessig utført arbeid, elektrisk arbeid og eventuell egeninnsats. Be også om dokumentasjon på økonomi, fellesutgifter og planer i sameie eller borettslag og eventuelle byggeplaner for området rundt, sier Espenes.

Bud og betalingsevne

Når drømmeboligen er funnet står budrundene igjen. Ved budgivning er det flere forhold man må være oppmerksom på.

- Det viktigste å være klar over ved budgivning er at det ikke finnes angrefrist ved kjøp av fast eiendom. Gir selger aksept på bud innen budgivers frist er bindende avtale inngått. Gi derfor alltid bud som reflekterer egen betalingsevne, sier Thomas Klovland, siviløkonom og daglig leder hos Krogsveen avdeling Sagene.

Han understreker samtidig at man må tørre å satse litt, for å sikre seg drømmeboligen.

- Det er mulig å benytte mange ulike strategier i en budrunde. Vi anbefaler allikevel å unngå bud i siste liten. I verste fall kan du risikere å sende inn bud etter at aksept er formidlet til annen budgiver, sier han.

Den store dagen

Den formelle eiendomsoverdragelsen er ofte forbundet med store forventninger.

- Husk at du overtar en tom leilighet, som ser veldig annerledes ut enn på visning. Godkjenn rengjøring, finn ut av praktiske forhold som plassering av stoppekran, sikringsskap og boder. Gjør også en avregning på alle boligens utgifter. Be megler stille på overtakelsen og protokollfør eventuelle feil eller mangler. Sist men ikke minst - gled deg til å møblere, innrede, male og skape ditt nye hjem, avslutter han.